niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Połowa 18-latków nie wie co wydarzyło się 13 grudnia 1981 roku

Tak wynika z sondaży.
Czyżby te wydarzenia nie interesowały młode pokolenie? To stosunkowo niedawna przeszłość. Co w takim razie przerabia się na lekcjach historii ?

Pozdrowienia.

ADALL

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Połowa 18-latków nie wie co wydarzyło się 13 grudnia 1981 roku

a o czym rozmawia się w domu?!?
niestety akcję z 11111 odcinka "mody na sukces" rodzice opowiedzieliby bez problemu, stan wojenny kwituje się stwierdzeniami, że Wałęsa to..., a Jaruzelski to gość, który uratował nas przed ZSRR..

co gorsza część z tej młodzieży sądzi, że stan wojenny wprowadziła Solidarność... to jest dopiero orientacja historyczna... bravo, bravo, bravo girl itp. czasopisma kształtują nam młode pokolenie..

nikt do tej pory nie rozstrzygnął czy stan wojenny został wtedy wprowadzony słusznie czy też nie... zagrożenie ze stronu ZSRR istniało, ale czy było tak duże???

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Myśle że to powinni roztrzygnąć historycy ! Lecz ilu historyków tyle teorii. :)
A to naprawdę przykre, że młodzi Polacy nie znają naszej najbliższej historii.
Widziałem kiedyś turniej z udziałem młodzieży gdzie dziewczyna ( na oko17-18 lat) niewiedziała kim był Gomułka :/

SoneOne- ruscy ot tak tylko zebrali siły na pograniczu z polska (pod pretekstem manewrów), dziwne bo robili tak, ilekroc mieli przekroczyc granice.

a o historii w szkole, no faktycznie jak myśmy sie wychowali, chodząc do szkoły na 1 zmiane, pijac tylk ocet( ponoc to tylko było w sklepach).
ba na ulice wyjść nie mozna było bo pałami lali.

ALE JA CZUŁEM SIE BEZPIECZNIEJ NIŻ DZIŚ, TAKA JEST PRAWDA

Temid

Teraz tez byly manewry przy granicy. Czy teraz tez byla grozba interwencji Bialorusi i Rosji na terenie RP ?

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

jezeli młodzi mają takie pojecie a stanie wojejnnym ,że Wałęsa to .... a Jaruzelski to gośc - to uważam ,że jest dobrze. Widąc ,że prowadzona indoktrynizacja młodego pokolenia przez nieudaczników okresu PRL i powracająca po ucieczce 1939 roku burżuazję nie przynosi efektów

stanos

a ty temid masz pojęcie o tamtym okresie wypaczone. kto ci chłopie tak nasrał do głowy.

stanos

dziwicie się że połowa 18 latków nie wie?
w obecnej reformie jak sie nie myle uczą tego w 3 klasie szkoły średniej czyli mają 19 lat.

tak poza tym mnie historia nie bardzo obchodzi. każdy lubił inny przedmiot. ja na przykład wolę chemię/informatykę

Nie chodzi o to ze nie uczą tylko o to ze współczesna młodzież nie jest bezpośrednio uwikłana w historię bo zyją w teraźniejszości bez dosiwadczeń stanów wojennych, wojen, i innych wydarzeń które są co roku wspominane . Te wszystkie rocznice są tylko datą przypominaną w Gazetach , Tv i radiu.

A czego uczą ? tego samego ciągle czyli dawnej Historii gdy Polacy byli w Polsce a Rząd Tymczasowy w Anglii... teraz jest na odwrót :) Polacy są w Anglii a Rząd w Polsce .. ciekawe czy to opiszą w ksiązkach :)

heh. dobre końcowe sformułowanie :) w końcu teraz więcej osób "wyemigrowało" niż podczas zaborów lub też II wojny gdy Polacy byli prześladowani. Oby tylko historia się nie powtórzyła bo okaże się że jednak historia nie uczy.

Komentarz do waszych spotów.
EEEEEEEEEEch.
Byłem, widziałem ocet na półkach, trochę więcej mili cjantów na ulicach i nic więcej, bida była, mróz trzeszczał. Ale jednego Jarezulowi nie daruję, na tę niedzielę umówiłem się ze swoją dziewczyną do kina (Październik mu było), no i odwołali seanse. Bandyci.

ściemka wszystkim

co się dziwić jak ludzie mają dosyć współczesnej zasranej władzy to po co ich dzieci mają wspominać jeszcze gorsze czasy, ja tam też mało o tym wiem i nie mam zamiaru się dowiadywać g*wno mnie to obchodzi

tomekk masz rację. był po prostu ten sam ch... .
Seks zawsze rzadził światem :)

tomekk, kiernek: nie rozumiecie historii ?? Gówno Was te wydarzenia obchodzą ?? Gdyby nie wydarzenia z 13.12.1981 roku to być może w dalszym ciągu Wy i kiedyś Wasze dzieci mogłyby jeździć do Związku Radzieckiego bez paszportów !!! "Bo jeszcze niedawno wg sowietów "Polsza to nie zagranica" !

ADALL

a gdyby Mieszko w 966 r nie przyjął chrztu to modlilibyśmy się do bożków i latali po lesie........

w dalszym ciągu g*mnie to obchodzi bo i tak nikt się nie dowie prawdy jak to naprawde było

pozdro

Autor: tomekk (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 14-12-06 13:09
napisał:

"w dalszym ciągu g*mnie to obchodzi bo i tak nikt się nie dowie prawdy jak to naprawde było"

W naszych wypowiedziach mniej istotne jest to czy ten stan wojenny słusznie wprowadzono, czy sowieci czekali wtedy z palcami na "cynglach" pod naszymi granicami. Tym niech zajmą się historycy. Istotny jest ogólnopolski ruch wyzwoleńczy, który był pierwszym krokiem do wolności. Też Cię to gówno obchodzi ? Możesz teraz wziąć dowód osobisty i jeździć po całej Europie. Jesteś wolnym człowiekiem !!

ADALL

ZSRR i tak by upadło bez Solidarności, więc nie przeceniaj ADALL "tego ogólnopolskiego ruchu wyzwoleńczego".

Zamiast wychwalać i chołubić ogólnonarodowe zrywy, które zawsze kosztowały Polaków wiele a mało dawały, lepiej aby zaczęto uczyć ludzi zdrowego rozsądku i praktycznego podejścia do życia. Dzięki temu państwo byłoby silne, nie popadałoby w niewolę, co za tym idzie zrywy nie byłyby potrzebne. Co za oszczedność krwi - nieprawdaż? :>

Look behind you! A three-headed monkey!

Odczepcie wy się od tych 18nastolatków wszystko co robią to żle uważacie ich za tumanów itp ciekawe czy wy się tak wszystkim interesowaliście jak mieliście 18naście lat i czy wtedy byliście tacy mądrzy. Każdy przeżywa ten okres w życiu i wie jak to jest więc dajcie wy im święty spokój !!

racja polać mu !!! hehe

Shimmy - nikt nie czepia sie 18-latkow

za to czy cos wiedza jednakowo odpowiadają, oni sami, nauczyciele, czy rodzice.

Lekcewarzycie historie, a to błąd. Nikt nie oczekuje, że wszyscy beda ekspertami od historii, lecz aby wiedziec gdzie się zmierza, trzeba wpierw poznać skąd się przyszło.

Co do oceny stanu wojennego, to dopuki Rosja nie otworzy swoich archiwów to wszyscy bedziemy bładzili poomacku i snuli róznorakie teorie.

pozdrawiam

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org