wtorek, 08 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
11.09.01 WTC - pamięć czy profanacja

czy tylko ja to dostrzegam , że więszko¶ć robi z tego nieszczę¶cia innych ludzi pożywkę dla swych dziwnych ambicji , interesów. Przykładem niech będzie relacja z uczczenia tej uroczysto¶ci w Białymstoku - żenuj±ce. Z wiekim niesmakiem ogl±dałem też program TVN o pracy starżaków NWY z tego dnia nagranych kamer± jednego ze strażaków. Totalny , bałagan , brak ¶ladów jakiego¶ logicznego my¶lenia nie mówi±c o bochaterstwie a jedynie prefekcyjne gesty , ustawianie się pod kamerę , gesty wręcz teatralne. Miałem wrażenie , że jest to dla nich życiowa okazja, darmowa na koszt innych zagrania jak w filmie, ale żadnego bochaterstwa tam nie widziałem. Czy ja się mylę , jeżeli tak to dlaczego.

DONOS

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 11.09.01 WTC - pamięć czy profanacja

...je¶li chodzi o ten film na TVN ....też tak na to patrzyłem.... bajzel.... bałagan..... akcja ratownicza.... a 30 strażaków stoi i nie wiedz± co ze sob± zrobić......

...ale czy ustawiali się pod kamerę...? - to chyba raczej nie..... przynajmniej ja tego nie spostrzegłem!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Dziwie się, że osoby "¶wiatowe ", które nie jedno widziały nie zrozumiały przesłania filmu, który powstał przypadkowo.
Przesłanie było jasne - krótkie , jak dwie godziny od uderzenia do zawalenia wież odmieniły losy ludzi, losy strażaków
czy było brak bohaterstwa ?
- czy nie jest bohaterstwem wej¶cie do budynku , wiedz±c, ( a napewno czę¶ć strażaków była ¶wiadoma tego), że w każdej chwili grozi on zawaleniem by nie¶ć pomoc potrzebuj±cym?
- czy nie jest bohaterstwem przechodzić obok setek szcz±tków ludzkich, wyrzuconych z budynku po uderzeniu samolotu?
- czy nie jest bohaterstwem czekanie na rozkaz i zadanie , gdy za plecami co minuta uderza ciało człowieka o chodnik , a krew i ko¶ci bryzgaj± na ¶cianę?
-czy nie jest bohaterstwem przyj¶cie z" wolnej służby, aby i¶ć w nieznane pełne zagrożenia zamiast "spokojnie" ogl±dać CNN ?( ponad 1/3 strażaków która zginęła w tym dniu nie pracowała)
czy był bałagan ?
- czy kieruj±cy działaniami s± wstanie zapanować nad wszystkimi kiedy ¶rednio co 30 s przybywa nowy zespół ludzi do działań w ci±gu około 1 godziny do działań weszło 1000 strażaków i paramedyków)
- czy można zapanować nadł±czno¶ci± radiow± maj±c do dyspozycji ok10 kanałów radiowych i0koło 500 osób które mog± lub prowadz± korespondencję?
czy było logiczne my¶lenie ?
- czy może być logiczne my¶lenie wiedz±ć, że w chwili przyjazdu pożar obejmuje ponad 7 pięter, a do gaszenia wymagane jest podanie ponad 50 pr±dów ga¶niczych?
- czy można być logiczne my¶lenie wiedz±ć , że pompy pożarnicze s± w stanie podać wodę do około 40 -50 piętra, gdy pali sięw okolicach 70 piętra ?

Czy zwrócili¶cie uwagę na twarz i oczy kapelana Mychal
Judge'a , był to starszy człowiek , który w swoim życu widział nie jedn± ¶mierć - był przerażony przerażony ogromem nieszczę¶cia i ofiar, przytłoczony zapachem ¶mierci , a zapewniam że napewno zapach taki- prawdziwy, trupi wymieszany ze słodkawo mdłym zapachem spalonego ludzkiego ciała unosił się wokół WTC ?

Jedynym błędem, który dało się zauważyć to była wiara w to ,że to co amerykańskie to najlepsze i niezniszczalne i nie wzięcie pod uwagę, tego że w przypadku takiego pożaru spowodowanego uderzeniem konstrukcja no¶na budynku ( stal) nie wytrzyma w ogniu dłużej jak 1 godzinę, jeżeli system ga¶niczy budynku nie ugasi pożaru, ale co powiedziała by opinia publiczna, gdyby strażacy wszyscy opu¶cili wieże WTC na klilka kilkadziesi±t minut przed zawaleniem się wież i poatrzyli się na to co dzieje się z 3 tysi±cami ludzi będ±cymi jeszcze w budynku z bezpiecznej odległo¶ci kilku przecznic.

Chciałbym , aby taki bałagan jaki było tam widać był przy wielkich zdarzeniach w Polsce ( oby ich nie było - pukam w niemalowane )

strażak z 20 letnim do¶wiadczeniem

[']...Być moze NY nie był przygotowany do takich akcji ratunkowych, ponieważ nikt sie nie spodziewal CZEGOS takiego, na tak ogromn± skalę. Stazacy szli do gory, kiedy inni zbiegali na doł, bo postepowali tak, jak w przypadku pozarowpostepowac powinni... Niektórzy być może zdawali sobie sprawę z tego, że ida na pewn± ¶mierć, ale...w sumie chyba nikt nie widzial, ze cała kontrukcja runie tak szybko w dol...
ٱczno¶c także zawiodła, bo podobno gdy "padła" pierwsza wieża, strażacy z drugiego budynku nie wiedz±c o tym nadal kontynuowali akcję ratunkow±...
...Nie wiem, nie byłam...to akurat słyszałam...Natomiast jeżeli chodzi o film...to filmu nie widziałam...[']

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Wczorajszy dzien to dla mnie osobiscie telewizyjny niesmak.
Szkoda ze wspolczesne media, a w szczegolnosci telewizja robia z tego biznes.
TVP w wiadomosciach: glownie przechwalki "rok temu
pokazalismy jako pierwsi". Rok temu chwalili sie ... ze w czasie
zamachow mieli najwieksza ogladalnosc. Pajace. Hieny cmentarne.
Nawet transmisja z pobytu Papieza w naszym kraju byla sponsorowana.
TVP moim zdaniem siega etycznego dna. Dla nich liczy sie tylko kasa, kasa a potem... kasa. Senascja goni sensacje a wszystko to sponsoruje jakas firma. Ludzkie tragedie sa narzedziami w zbijaniu nasetpnych paru zlotych.
Brak slow.

Slav

zapewniam cię Kris ,że przy wielkich zdarzeniach w Polsce nie ma takiego bałaganu. Nie glorifukuj wszelkich nawe tych marnych poczynań amerykanów . Oni wyrażnie dali " d...", ale porażkę potrafi± zamienić propagandowo w "bochaterstwo" a mało sprawne i efektywne działanie w profesjonalizm. My sami każd± bzdurę któr± oni nam podadz± przyjmujemy jako rzecz oczywist± ,ostateczn±. Czy kto¶ się zastanowił dlaczego tylu strażaków zginęło , a może żle byli dowodzeni.

space

a tak wogóle to proszę bez histeri bo WTC w żaden sposób nie podzieliło mojego życia na okres przed 11.09 i po 11.09 i założę się ,że dotyczy to wszysytkich innych . Zwyczajny chwyt propagandowy i tak ładnie brzmi.

czy amerykanie bombarduj±c japońskie miasta , robi±c krwawe masakry w Wietnamskich wioskach też stosowali takie okre¶lenie .

space

Cóż, ja też nie licze okresu przed i po 11.IX. Jest tragedia tych ludzi i rodzin którzy stracili bliskich. Należy im współczuć. Oby nie było tak, że teraz ważniejsz± dat± będzie 11.IX niż każde swięto w Polsce. Cóż "przewaga" tragedii w WTC to taka że odbywała się "live" na ekranach milionów telewizorów.
Co do tego filmu nakręconego przez francuzów.
Do akcji w WTC jest to do¶ć nudny film, naci±gany komentarzami. To, że widać tam reakcję strażaków na otaczajac± ich sytuację, jest godne obejżenia. A ta reakcja to przerażenie. Nie wiedzieli co się dzieje. Moim zdaniem dorobiono trochę ideologię z tym bohaterstwem. Czy kto¶ przed wej¶ciem tam zakładał, że ten budynek może się zawalić? Przeżyli szok, i w tym trzeba im współczuć.

Mam różne widzenie tego zdarzenia:
1. Jak wiemy z publikacji, to Amerykanie wiedzieli dużo wcze¶niej o zagrożeniu (był nawet osobisty list Putina do Buscha). Zgubiła ich pycha i arogancja, a także lenistwo służb specjalnych - te fakty pomału wypływaj± na wierzch.
2. Zapłacili za to zwykli ludzie - i to jest ogromna tragedia niewinnych ludzi. Ten fakt trzeba uszanować z powag± i współczuciem, a nie robić z tego rozrywkę w TV.
3. Po tym wydarzeniu USA jest już inne, a nie ¶wiat - co usiłuj± nam wmówić Amerykanie (żeby zdobyć poparcie dla następnej interwencji zbrojnej, w któr± i nas chc± wpl±tać przez "poklepywanie" naszego prezydenta). Terroryzm nie jest nowy, ale dopadł USA i dlatego ma sie "u¶wiatowić"!
4. Boli mnie, że nasze sprzedajne stacje TV pominęły rocznicę kilka dni i lat wcze¶niejszego wydarzenia, kiedy zginęły miliony ludzi. My¶lę o 1 wrze¶nia 1939r. Co wtedy zrobiła USA? Jak zareagowała? Nie chodzi o napawanie się klęsk±, ale o kulturowe i obyczajowe zaoprzedanie się kulturze o tyle młodej co prymitywnej i miałkiej w porównaniu do Europy. To przykro dopełnia mojego wrażenia, że we własnym kraju czuję się coraz bardziej obco. Nasz naród należy do kultury europejskiej, a nie amerykańskiej!

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Do wynajęcia 2 mieszkania dla 3-4 chłopców pracujących lub 3-4 dziewczyny pracujące lub studentki. Łomża, ul. Poznańska 28.
tel. 504125169
nieruchomości
Na sprzedaż mieszkanie w Łomży przy ul. Rycerska 2 pow. 60,60 m2, III piętro, 3 pokoje.
tel. 698506416
usługi
Wywóz gruzu, styropianu, starych gabarytów, kucie posadzek, sprzątanie piwnic, posesji itp. Prace ogrodnicze, przycinanie żywopłotu .Przeprowadzki.
tel. 500590581
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org