Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nowy punkt. Regeneracja turbosprężarek Łomża |
Posiadanie auta wyposażonego w turbodoładowanie wymaga właściwej jego eksploatacji. Kardynalnym błędem, wynikającym z niewiedzy użytkowników takich samochodów, jest natychmiastowe gaszenie silnika po dojechaniu pojazdem do celu podróży. Turbosprężarka, zwłaszcza po dynamicznej jeździe, wręcz nienawidzi takiego traktowania, co manifestuje spadkiem osiągów silnika i wzrostem zużycia oleju. Na koniec pozostaje albo jej wymiana na nową (jej cena waha się w przedziale 2500-5000 zł), albo jej regeneracja. Co sprawia, że turbosprężarka ulega uszkodzeniu? Turbosprężarka do prawidłowej swej pracy wymaga odpowiedniego smarowania. W tym celu wykorzystuje się ona olej silnikowy będący z jednej strony środkiem ograniczającym tarcie pomiędzy jej podzespołami a z drugiej, stanowi on czynnik chłodzący turbosprężarkę. Po dynamicznej jeździe jej oba wirniki kręcą się z prędkością nawet 200 000 obr./min, a siła bezwładności sprawia, że nawet po wyłączeniu silnika nadal się one poruszają. Problem polega na tym, że z chwilą gdy jednostka napędowa kończy pracę, przestaje także krążyć w obiegu olej silnikowy. Ten służy do smarowania poszczególnych łożysk turbosprężarki (ślizgowych, oporowych). Jeśli go brakuje lub dochodzi do jego zapiekania (w przewodzie lub kanalikach olejowych) pod wpływem ogromnej temperatury jaka panuje w korpusie turbosprężarki, to może dojść do uszkodzenia bieżni wałka turbosprężarki, zatarcia któregoś z łożysk czy uszkodzenia wirnika (na skutek zatarcia jego łożyska oporowego). Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że proces ten ma charakter długofalowy i nie następuje błyskawicznie. Dopiero regularne gaszenie silnika po dynamicznej, tzw. szosowej jeździe, przyczynia się do wyraźnego spadku trwałości turbosprężarki. Regeneracja turbosprężareki będzie nieunikniona.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nowy punkt. Regeneracja turbosprężarek Łomża |
|
super sprawa lelumel
|
|
To Goska nie stać na płatną reklamę na głównej stronie?
|
|
albo oszczędza...
|
|
gdzie się miesci ten punkt regeneracji sprężarek
|
|
Chyba za prymą
|
|
lepiej kupic sprawna uzywke, niz bawic sie w te smieszne regeneracje.
|
|
Lepiej kupić auto na benzynę a nie na gnojówkę. _________________________________________________________________ http://www.michalkiewicz.pl/ https://myslpolska.info/ http://kresywekrwi.blogspot.com/?m=0
|
|
a co, benzyn turbo to nie ma?
|
|
Co oni mi k......a każą do stalowej woli jechać czy coś im się popieprzyło przez te oszczędzanie na reklamie. Kto im (tym z łomży) ma to robić??? stalowa wola czy białystok.
|
|
Ja wysłałem moje turbo do Mielca. Sprawdzili okazało się, że nadaje się do regeneracji więc wzięli jako kaucję i w ten sposób regeneracja wyszła mnie 500zł bajka. Jakby ktoś potrzebował to prosze link tutaj Warto mieć swoje zdanie!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |