Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jaką skrzynię biegów preferujecie w swoich autach? |
Jaką skrzynię biegów preferujecie i dlaczego? Manual, automat? A może jakaś wyższa technologia w automatach typu DSG? Pytanie pod względem ewentualnej awaryjności, a więc kosztów eksploatacji...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jaką skrzynię biegów preferujecie w swoich autach? |
Ja mam automat ale ten starszy tiptronic, na używane dsg bym się nie zdecydował koszty ewentualnych napraw kosmiczne.
|
|
Nie wszystkie DSG są złe, ale fakt - jak coś się sypnie, to naprawa będzie słono kosztować. Skrzynia biegów to element który generalnie jest drogi w naprawie. Automatem za to wygodnie się jeździ na mieście. Ciągłe ruszanie i hamowanie może denerwować. Na trasie zalety automatu tracą na znaczeniu. Jest to odwieczny spór. Tutaj na forum ktoś ktoś kiedyś podjął ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1224905.html A tutaj masz kolejny wpis: https://nocar.pl/blog/wady-i-zalety-automatycznej-skrzyni-biegow/
|
|
Zafira B najlepszy automat 6 biegowy skrzynia od leksusa zmienia biegi bardzo płynnie i szybko, najlepszy tryb sport w połączeniu z silnikiem fiata multijet 120km rewelacja
|
|
dodam że zrobiłem tą Zefirką w 6 lat ponad 250tyś. km i ani przy silniku ani przy skrzyni nie robiłem zupełnie nic po za wymianą płynów i filtrów. Raz wymieniałem olej w skrzyni w ASO
|
|
Ja mam manualną skrzynię biegów. Ale nie pogardziłabym automatyczną...
|
|
A ja mam w jednym z aut skrzynię do naprawy:)
|
|
manualna najlepsza...
|
|
Im mniej biegów tym lepiej...
|