czwartek, 21 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wrażenia z fotowoltaiki

Pytanie do osób, które zdecydowały się na założenie instalacji fotowoltaicznych u siebie na dachu / obok domu - jak oceniacie inwestycję po czasie? Czy widać jakąś różnicę w rachunkach, po jakim czasie powinna się Wam zwrócić?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wrażenia z fotowoltaiki

Mam 3 lata działa za prąd tylko 150pln raz na pół roku opłat

150zl, ale za co? Sam prąd do użytku domu? Grzejesz dom np pompa ciepła? Ile kosztowała instalacja? Bardzo dużo czynników wplywa na jakąkolwiek opłacalność FV o ile jest opłacalna, bo ludzi, którzy dali się namówić przedstawicielom mając 150zl rachunków co miesiąc, że będzie za darmo teraz beczą, bo instalacja za 25-30tys im się nie zwróci.. nie traktowałbym FV jako oszczędności, a jedynie lokatę kapitału, bo na pewno zyskasz więcej wykładając 30tys na obniżenie rachunków niż trzymanie ich na pseudo lokacie.

150 zł co pół roku to są standardowe opłaty pge ( opłata mocowa przesyl itp )prze założeniem fotowoltaika w 2019 płaciłem 300 pln za prąd co miesiąc dom bez pompy ale wszystko inne na prąd czas zwrotu dla mnie to ok 5 lat a jak ktoś płaci za produkt 150 pln to na instalacje powinien wydać max 15 tys a nie 30 i oczywiście są jeszcze różne odliczenia poprawiający tzw roi

Dodam że nikt mnie nie namawiał a poziom oferentów na tamta chwile był na poziomie sprzedawcy termomixa :) tak jak napisałeś aby sprzedać

potwierdzam stała półroczna opłata ok. 150 zet.
gorąco polecam.
nadmienię tylko 150 zł. za półroczne zużycie prądu,
wliczając ogrzewanie domu 100 kwm + woda ciepła + wszystko inne...
również zasilanie pompy ciepła do ogrzewania i wody.
wstępnie estymowany zwrot inwestycji wyliczony był na 6-7 lat,
ale biorąc pod uwagę galopującą cenę energii może się skrócić nawet o połowę - ponieważ nie brałem kredytu.
niestety aktualnie należy również wziąć pod uwagę Glapo-flację...
pozdrawiam

Witam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli są tutaj osoby, które zajmują się projektowaniem instalacji fotowoltaicznych, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić ofertę firmy EeasySolar, która tworzy profesjonalny i nowoczesny program do projektowania fotowoltaiki .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org