środa, 09 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
remont bloku - ułożenie terakoty, płaci się?

Witam! Czy ktoś się orientuje czy w przypadku remontu bloku płaci się za wymianę terakoty na balkonie? Proszę zaznajomionych z tematem o informację.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: remont bloku - ułożenie terakoty, płaci się?

To zależy od zapisów w księdze wieczystej (jeżeli taka księga na mieszkanie istnieje). Jeżeli w księdze zapisane jest, że jesteś właścicielką również balkonu, to powinnaś płacić.
Z tego co wiem, to jednak w księgach takich zapisów nie ma, a za balkon i elewację odpowiada spółdzielnia - nic bez ich zgody sama tam nie możesz robić.

Jednakże spółdzielnia nie obowiązku kładzenia terakoty na balkonie, ale może przy ewentualnym remoncie elewacji zaproponować właścicielowi mieszkania dopłatę w celu ułożenia terakoty jako tzw. "ekstra". Prawdopodobnie powyższa sytuacja wystąpiła u Ciebie.

Nie wiem, czy dość jasno napisałem - nie dopiłem jeszcze kawy porannej ;).
Pozdrawiam.

u nas byl remont (mam na mysli ocieplenie bloku) zakupilam terrakote a ulozenie bylo w ramach ocieplenia tzn. dla mnie bezplatne .Zadzwon do spoldzielni i bedziesz wiedziala dokladnie , bo pewnie to zalezy od warunkow umowy

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

u nas w zgm teraz jest remont bloku , robią balkony i nie trzeba ani płacić ani kupować terakoty sami kładą wszystkim taka samą i jest ok ;))

Eloo

ŁSM tylko chce pieniędzy za ułozenie terakoty.W poprzednim roku nie mieli powodu by tak robic,widocznie była lepsza sytuacja finansowa w tej socjalnej instytucji.Nie płać,powiedz żeby ci nie układali bo podobnie jak spółdzielnia nie masz pieniędzy.Przypomnij też że płacisz składke na fundusz remontowy,ja tak zrobiłem i tak ułożyli.
Tak działa socjalizm,jeśli zbieramy kase do wspólnego koryta i póżniej rozdzielamy,to zawsze bedzie dla kogoś brakowało,bo po drodze trzeba opłacić paru urzędasów.

W spółdzielnich mieszkaniowych to nie są urzędasy a pracusie,a szczególnie prezesi tyrający za marne grosze i ta wredna PO chce ich pozbawići tego.

za samo polozenie terakoty nie placi sie, ale trzeba ja kupic. W tamtym roku byl u nas remont wiec wiem cos na ten temat

proponował bym po remoncie poczekać z rok z ułożeniem teraktoy, bowiem robią te balkony na odwal i moze się okazac ze za rok po zimie plytki Ci odpadna. Jak balkon przetrwa zimę i sie nie skruszy to mozna na przyszłą wiosnę polozyc terakote. u mnie 1/3 bloku po roku balkony byly do poprawy

Emileczko nie płaci się ! pod warunkiem ze przed remontem miałaś starą terakotę ! a nie beton

u nas jak bylo ocieplanie bloku to chcieli kase za ulozenie plytek na balkonie i jeszcze sami musielismy je kupowac, wiec tata zrobil to sam :)

zapytaj tych co ocieplaja u Ciebie ten blok :)

heh jeden z panów który ociepla rzekł, że płaci się od ułożenia 40 zł za 1m2, nawet w przypadku gdy płytki wcześniej były,
zaś w spółdzielni mi powiedzieli, że moim zadaniem jest kupić tylko płytki, a reszta kosztów należy do nich.

Dziękuje za informacje wszystkim, pozdrawiam :)

Jeżeli macie jakiś fundusz remontowy to może to iść właśnie z tych środków? Generalnie jednak ocieplenie balkonu bardzo się opłaca i zmniejsza ucieczkę ciepła, zatem warto wyłozyć na to kasę - http://www.mgprojekt.com.pl/blog/jak-docieplic-balkon/#axzz3NZCdkVxZ :)

W ŁSM różnie to wygląda,na Słowackiego robili blok i kazali sobie zapłacić za glazurę i jej ułożenie po 280 zł,robiąc kolejny(czyli Słowackiego 8) zrobili ze free,u mnie wcale nie ma ,zostawili cement;/

Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...

\"Generalnie jednak ocieplenie balkonu bardzo się opłaca i zmniejsza ucieczkę ciepła, zatem warto wyłozyć na to kasę ...\"

Polozenie terakoty na balkonie wg Ciebie rozna sie ociepleniu balkonu i poprzez to zmiejszy sie uciekanie ciepla z mieszkania ?

W jakisz to sposob ? ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Sprzedam mieszkanie M-4 64 m2 Białystok Centrum I piętro, budynek IV piętrowy, duży taras, szkoły, przedszkola, szpital blisko. 13 500 zł/m2.
tel. 732234410, 732235311
usługi
Sklep i serwis rowerowy: naprawa, części, akcesoria - Łomża, Krótka 3b.
tel. 784575784
auto-moto
Skup Aut Plus. Najlepsze ceny w regionie, wszystkie marki, odbiór lawetą. Kupimy Twoje Auto także auta bez OC, przeglądu, uszkodzone.
tel. 791824326
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org