Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
jak to jest z własną działalnością.... |
Jak to jest z tzw własną działalnością typu np usługi fryzjerskie, stylizacja paznokci z dojazdem do klienta..? Trzeba mieć to zarejestrowane jako działalność gosp.? Bo chodzi mi właśnie o takiego typu ogłoszenia jako tzw dorabianie sobie jak ktoś jest bez pracy, czy nie przyczepi się urząd skarbowy do takiego kogoś..? Pytam, bo jestem właśnie w trakcie pewnego kursu i po ukończeniu jego chcę "zarobkować", nie będzie z tego żadnych kokosów tylko takie tam parę groszy i chce dać ogłoszenie ale obawiam się czy do takiego typu usług nie przyczepi się urząd skarbowy....więc nie wiem co robić...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: jak to jest z własną działalnością.... |
moglabys powsadzac ulotki o swojej dzialalnosci na klatkach schodowych i na przystankach... martw sie o siebie a nie o urzad skarbowy
|
|
a urząd się nie martwi o ciebie tylko o siebie...... Ich bin fur Berlin...
|
|
Teoretycznie może przyjść do Ciebie (lub zamówić wizytę domową) pani/pan z urzędu i po skończonej usłudze poprosić o paragon/rachunek. Do mojej koleżanki przyszedł kiedyś na korki właśnie Pan z urzędu skarbowego i nie było fajnie. :) Ale jest ryzyko jest zabawa... :)
|
|
maniaxxx podaj e-maila-skontaktuje sie i powiem jak masz zrobic. Pozdrawiam
|
|
fajna sprawa -wlasna firma, wymaga dozo powiecen, uwazaj tylko zeby cie nie zablokowali, bo wtedy tez nie belo fajnie,
|
|
do : proponuję , mój e-mail : maniaxxx@op.pl
|
|
kaschia i jak się skończyła ta wizyta?
|
|
mańka, idz ty kobieto do urzędu skarbowego na polową i zapytaj lub zadzwoń. Tam Ci wszystko podkładnie wytłumaczą co mozesz, co musisz i jak masz to zrobić. Powiedzą Ci jaka jest kwota wlna od podatku, od jakich przychodów musisz mieć kasę i czy konieczne jest rejestrowanie jako podmiotu gospodarczego. To, co myślę o świecie nie musi być typowe.
|
|
samuraiJACK - tak, już w urz.skarbowym mi podpowiedzą, rzeczywiście... trafi mi się klient lub dwa w tygodniu i jeszcze od tego podatek płacić itp...bez sensu to rejestrować..tak mi się wydaje..
|
|
Na pewno nie jest tak lekko. Sam założyłem własną firmę po tym jak usłyszałem w starej pracy,że nie mam szans na awans i większe zarobki ( zarabiałem 1500 zł na rękę). Najważniejszy chyba jest odpowiedni pomysł. Potem ciężka praca ( nie sądziłem,że własna firma zajmuje aż tyle czasu...). Niemniej potem przychodzi bardzo duża satysfakcja. Warto jest poczytać sobie trochę na tej stronie: http://stworzbiznes.com.pl/ - znajduje się tam kilka dobrych artykułów o biznesie.
|
|
ADMIN REKLAMA nie śpij
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |