Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Chirurg szczekowY dla dziecka |
Moje dziecko prawdopodobnie ma torbiel na dziąsle, słyszalam pozytywne opinie o dr Tryniszewskiej. Czy dlugo sie czeka na wizyte w ramach nfz ? czy ta Pani dr przyjmuje prywatnie ? Moze ktos mi poradzi, podpowie...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chirurg szczekowY dla dziecka |
A czemu chcesz od razu usuwać dziecku ząb? Nie jestem mega specjalistką, ale może dałoby się go rozwiercić, żeby nagromadzone gazy uszły górą po prostu? Może warto jeszcze ząb ratować? To mleczak czy stały? Co do dr Tryniszewskiej - z tego co wiem na NFZ czeka się ok. 3-4 tygodni, może jeśli sprawa bardzo pilna i dziecko czuje ból to dałoby się jakoś przyspieszyć. Prywatnie też przyjmuje - chyba gdzieś w okolicy ul. Prusa. Czy dr Tryniszewska nadaje się do dzieci - nie wiem. Z tego, co miałam z nią kontakt na NFZ to średnio... Ja bym na pewno skonsultowała konieczność usunięcia zęba (zwłaszcza chirurgicznie) u innego dentysty - może da się zrobić coś innego.
|
|
Dziękuje za odpowiedź. To jest jeszcze ząb mleczny. Pytam się o chirurga szczękowego poniewaz wydaje mi się, ze ma MOŻE większe doswiadczenie w takich sprawach niz zwykły stomatolog. Chodzi mi konkretnie o ten guzek na dziąsle, ząb mleczny w razie czego mozna usunąc. Narazie to wygląda fatalnie : nad zębem na dziąsle taka kula a po drugiej stronie zęba od podniebienia robi się dziura zaraz za zębem.
|
|
Hmm, wiesz co, dentystą nie jestem, ale mój synek miał przetokę na dziąśle przy mleczaku - to zdaje mi się taka torbiel wypełniona ropą. Dentystka kazała tylko opróżniać tę przetokę - naciskać ją, żeby pękła i żeby ropa się uwolniła. To trwało bardzo długo - kilka miesięcy, ale zęba ani nie usuwaliśmy, ani nawet nie rozwiercaliśmy. Warto walczyć o zęby mleczne, bo trzymają miejsce dla zębów stałych. Może jeśli da się to chociaż odwlec w czasie to warto powalczyć w inny sposób niż usuwając od razu ząb? I tu wbrew pozorom wydaje mi się, że zwykły dentysta będzie raczej walczył o zachowanie zęba, a chirurg od razu doradzi usuwanie ;) Idź np. do Modentu na Ks. Janusza. Z taką zwykłą konsultacją raczej przyjmą Cię od ręki. Przecież to chwila moment. Tam pracują miłe Panie, mają podejście do dzieci. No i na NFZ. A swoją drogą może też do Tryniszewskiej, ale to lepiej w szpitalu, po co płacić prywatnie - po to, żeby zerknęła do buzi chyba nie trzeba czekać 3 tygodnie ;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |