czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
BUDŻET OBYWATELSKI

Jest 28 projektów.
Chciałbym rozpocząć dyskusję, niech każdy z autorów pomysłów zaprezentuje swój pomysł. Nie każdy ma dostęp do kamery, żeby wyprodukować swój spot reklamowy, ale każdy ma dostęp na laptopa tudzież smartfona i internetu.

Moim osobistym zdaniem projekty czy propozycje pt. zróbcie mi parking/chodnik/plac zabaw pod blokiem,nie powinny być brane pod uwagę, bo tyczą się tylko niewielkiej grupki odbiorców/mieszkańców, którzy mieszkają w pobliżu. Nie dotyczą znaczącej wielkości obszaru miasta i nie przyniosą korzyści nawet połowie mieszkańców miasta a zmiany są ustalane dla rozwoju miasta i poprawy jego wizerunku. Z wyjątkiem tego projektu gdzie kilka propozycji dotyczących chyba ul.Wojska Polskiego Urząd Miasta połączył w jeden wspólny wniosek - tak czytałem w prasie. Wybaczcie dokładnie nie pamiętam.

Co mamy w tych projektach? I co o nich sądzicie?

1. Ławeczka Lutosławskiego....ojezu, kolejna ławeczka i to też na rynku. Dualizm i ograniczenie umysłowe pomysłodawców. To nie da się już zrobić pomniku w innej formie niż ławeczka...jest już Hanka, i też na Rynku.

Ławki i kosze na śmieci przy poszczególnych ulicach pomijam bo to interes garstki ludzi która tam przebywa, mieszka, tamtędy chodzi. Tak samo parkingi.

5. Ktoś mi powie co to jest Street Workout Park? Kolejny plac zabaw? A może coś extra, np park linowy...bo skate park już jest....To moim zdaniem ulepszyć pierwszy niż budować drugi.
Dlaczego on jest fajny? Dlaczego warto na niego zagłosować. Dla jakiej grupy wiekowej jest - no dość ograniczonej. I dlaczego ma ulepszyć wizerunek miasta. Nie jest w Sercu ;/

6. Scena estradowa z zadaszeniem. Brzmi ciekawie, i jest w miejscu atrakcyjnym turystycznie - choć ta atrakcja na razie kuleje, ale mam nadzieję że się rozwinie. Ktoś coś o tym opowie?
Będzie wyglądało jak kolejna buda/bar z kebebem i piwem czy lepiej?

7. Przystanek z huśtawkami. Plus, że i młodzież coś chce zmienić w tym mieście. Widziałem spot reklamowy - takie przystanki są w Europie, w Londynie na przykład. I czytałem kilka opinii na temat tego łomżyńskiego przystanku i z kilkoma się zgadzam. Mało tam autobusów jeździ a i pomysł na huśtawkę tylko dla dzieci i młodzieży, bo żadna starsza osoba z tego nie skorzysta. Poza tym pomysł potencjalnie niebezpieczny, bo dzieci mogą się za mocno rozhuśtać, można kogoś uderzyć lub zeskoczyć z huśtawki w locie, prosto pod autobus.
A młodzież będzie testowała inne zastosowania lub inne sposoby huśtania się niż "na pupie"
Jednak wielka pochwała za to, że młodzież też coś robi, coś chce zmienić. Trochę niedoświadczeni, ale z zapałem.

15. Renowacja cmentarza wyznaniowego. Pomysł z klasą, nadaje się na projekt budżetu obywatelskiego. Podoba mi się, nie mam pytań, domyślam się iż jest potrzebny. Nie nie jestem autorem projektu, chcę zapoczątkować jakąś dyskusję z Wami. Poważną dyskusję, nie chcę tu spamowych wypowiedzi jakich wiele na tym forum.

16. Psi park też brzmi nieźle...jeżeli nie będzie tam tylko tych diabelskich koszy na psie kupy w kształcie dalmatyńczyka! Bo to śmiech na sali, potwarz dla wizerunku miasta. Naiwna dosłowność rodem z przedszkola.
Ktoś wie coś więcej o tym psim parku? Ma być ogrodzony? Jakiś tor przeszkód dla zwierzaków, żeby się wyszalały? To chyba zaproponowała jakaś pracownia architektoniczna czy inni profesjonaliści (?) bo cena jest brutto. Ale wiecie, że do tego trzeba by mieć i ekipę opiekującą się tym parkiem. Sprzątanie, doglądanie, koszenie trawy i inne renowacje, to samo z siebie nie będzie działać. Nawet kosze na psie kupy nie zadziałają jeśli nie będzie komu doglądać.

Fintess i siłownie na powietrzu to to samo co parkingi, tylko wybrana grupa będzie z nich korzystać i tylko wybranym, mieszkającym najbliżej będzie to na rękę.

22. Ścieżka dydaktyczna. No tak, ale niech to zafundują rodzice, szkoła, dyrektor poszuka dofinansowania z Unii. Komitet rodzicielski, coś. W budżecie chodzi o rozwój, wizerunek miasta itd. Rozumiem, że to jest potrzebna, ale znowu niewielkiej liczbie użytkowników....

27. Artystyczny przenośny plac zabaw...na czym polega jego mobilność? Na dmuchanym zamku złej królowej? I to ma kosztować 70 tyś? Może ktoś opowiedzieć co wie o tym pomyśle, a może autorzy? O co chodzi? I na jakiej zasadzie 'artystyczny'?

28. Punkt widokowy, miejsce spotkań...przy domku Pastora. Tu przyznaję że widok stamtąd przedni Z tego co słyszałem forma ma być nowoczesna i tania. Nie wiem za dużo, niech ktoś opowie co wie...

I to tyle o tegorocznych projektach, ale tak naprawdę czy którychś z nich poprawi wizerunek miasta?
Czy chodzi o to aby zaspokoić własne chciejstwo lub wypromować nietypowy, projekt?
Czy ktoś jeszcze patrzy na miasto jako na całość? Jeden organ? Czy każdy już tylko ciągnie w swoją stronę?

Zaczynam dyskusję:

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: BUDŻET OBYWATELSKI

Jak już zaczynasz dyskusję to jednak powinieneś wziąć pod uwagę WSZYSTKIE projekty i Twoje argumenty przeciw do mnie nie przemawiają, ale od tego jest dyskusja aby każdy mógł się wypowiedzieć więc ja odniosę się do prawie wszystkich pomysłów.

http://www.lomza.pl/index.php?wiad=3003

AD 1. Tak jak przedmówca. Dla mnie bez sensu inicjatywa + DUŻY koszt ławeczki względem pozostałych pomysłów...a to tylko "ławeczka".
AD.2. Dobry pomysł, koszt niewielki, a park będzie ciut lepiej wyglądał i służył.
AD.3. Dużo uczęszczana ulica więc pieniądze nie byłyby wyrzucone w błoto.
AD.4. Zbędna inwestycja, przecież jest chodnik i dobre przejście z jednej strony ulicy ? (może pomysłodawca wytłumaczy o co dokładnie chodzi w tym projekcie)
AD.5. Bardzo dobry pomysł, ma mój głos. tutaj więcej info : https://www.facebook.com/swlomza?fref=ts
AD.6. Również dobry pomysł, tylko oby potencjał takiej sceny był w przyszłości wykorzystywany...
AD.7. Przystanek mało wykorzystywany (ten pod Venedą przed stacją Orlen), rzadki przejazd linii autobusowych (co godzinę), koszt duży i bez sensu w mieście gdzie komunikacja miejska to pojazdy widmo.
AD.8. Nie wiem o który plac chodzi więc się nie wypowiadam.
AD.9. Nie wypowiem się, bo mnie ten rejon nie dotyczy.
AD.10. Przydadzą się.
AD.11. "Odświeżyło" by trochę ten zapuszczony rejon miasta.
AD.12. Z tego co się orientuje, dzieci z tamtego rejonu najbliżej do dobrego placu zabaw mają na bulwary, więc pomysł dobry, dzieci ze starego miasta też zasługują na plac zabaw pokroju tych z nowych osiedli .
AD.13. i AD.14. brak komentarza
AD.15. Najpierw zajmijmy się renowacją starego cmentarza...ten na Woziwodzkiej wypadałoby ogrodzić.
AD.16. To jakaś kpina ? Park DLA PSÓW za 50000 zł ?!
AD.17. Nie wiem o jakie dokładnie miejsce chodzi.
AD.18. Pomysł bardzo dobry, hasło nietrafione ;].
AD.19. Więcej szczegółów?
AD.20. W tamtym rejonie brak takiego miejsca, więc pomysł chyba trafiony.
AD.21. Nie znam miejsca.
AD.22. Więcej szczegółów?
AD.23. Za te pieniądze lepiej zrobić coś nowego w innych rejonach miasta.
AD.24. Wszystko co związane z rekreacją na świeżym powietrzu jest ok, aby tylko ludzie chcieli z tego korzystać...i tu nasuwa się pytanie czy tam będą?
AD.25. brak komentarza
AD.26. Potrzebny? W mojej opinii nie, można tam śmiało śmigać rowerem po asfalcie.
AD.27. Już jest, więc po co więcej tam pchać za takie pieniądze?
AD.28. Bardzo dobry pomysł.

a wiecie co?;
niech zakład pracy zaprojektuja i pracę dadzą!!!!!!!!!!!
a nie ławeczki i inne projekciki .......
- co nam z ławki jak ludzie nie mają na chleb, "wszyscy leżą bo, nie mają
siły siedzieć", a co tutaj pisać NIGDY SYTY GŁODNEGO NIE ZROZUMIAŁ
Pies ważniejszy od człowieka

Mam dobry pomysł ale szkoda mi go ,,sprzedać,,

sam takiej sumy nie mam a temat jest ciekawy

DiDi

Rozumiem, ale temat braku pracy nie jest tematem tego wątku. Poza tym koszty naprawy tego problemu są większe niż koszt budżetu i sięgające bardzo głęboko różnych zagadnień...nie chcę wplątywać tu polityki.

Widziałem film o projekcie na zadaszenie sceniczne, projekt nr.6.
Ciekawy i mógłby się sprawdzić.

a Street Workout Park, jak to ma wyglądać?

o tu...tu piszcie o swoich projektach

5. Ktoś mi powie co to jest Street Workout Park? Kolejny plac zabaw? A może coś extra, np park linowy...bo skate park już jest....To moim zdaniem ulepszyć pierwszy niż budować drugi.
Dlaczego on jest fajny? Dlaczego warto na niego zagłosować. Dla jakiej grupy wiekowej jest - no dość ograniczonej. I dlaczego ma ulepszyć wizerunek miasta. Nie jest w Sercu ;/

Może warto ruszyć paluszkami i wpisać taką nazwę do internetu? Bo póki co wychodzisz z założenia, że nie znam to pewnie znowu jakieś dziwactwa i nie warto oddać na to głosu - na stronie UM są filmiki dotyczące każdego projektu, dodatkowo polecam zajrzeć na https://www.facebook.com/swlomza.

http://www.flowparks.com/Realizacje/Street-Workout-Park-Zdzieszowice,s455# zdjęcia obiektu w Zdzieszowicach

23 i 26 .

Te wszystkie huśtawki i bujawki i tak gimnazjaliści będą okupowali.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org