czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Stomatologia

Ile doplacacie lecząc zęby na nfz do białych plomb ? Od czego to zależy? Czy wystawiany jest za to rachunek?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Stomatologia

Podobno nie ma juz czarnych i białe są za darmo, przynajmniej tak zrozumialem ze wczesniejszych postów ! A widziales kiedys u dentysty kase fiskalną, albo żeby jej użyła? bo ja nie :O

jak robisz na nfz to kładą ciemne bo zwyczajnie jest tańsze, za białe jest dopłata, a prywatnie to się nawet nie pytają jakie się chce tylko od razu kładą białe wypełnienie.

Acha, rozumiem, ale za białą np w jedynce lub dwójce ile się płaci prywatnie a ile jak się chce na nfz ? Czy jest jakiś cennik ogólny na nfz czy każdy stomatolog bierze ile chce

Ja z kolei wiem że za 1,2i chyba 3 nfz białą plombę robi za darmo a resztę odpłatnie, a co do kasy fiskalnej to nie mogę się zgodzić z "ELop", ponieważ tam gdzie ja uczęszczam zawsze wydawany jest paragon za KAŻDA usługę.

P.A.

O to jak to jest? Ja parę dni temu robiłam w jedynce plombę światłoutwardzalną i dopłaciłam sto zł. jaka jest różnica między tą plombą prywatnie a na nfz z dopłatą?

Ja u Państwa Marciniak płacę 100-120 zł.Nie wiem jak w innych gabinetach.W każdym bądź razie do pracy przykładają dużą wagę.Godni polecenia.

U p.Marciniaków tyle kosztuje prywatnie? no to ja przepłaciłam chyba na te nfz....:-/

ja u Sliwki na hipokratesa płaciłem 75 w październiku (prywatnie), a andziorek89 ma rację w zębach z przodu na nfz białe wypełnienie jest za darmo

Ale macie chyba świadomość, że białe wypełnienie na NFZ to nie to samo co białe wypełnienie prywatnie? Jakość użytych materiałów jest z reguły diametralnie różna. Dlatego przestałam korzystać z usług na NFZ, bo nie dość, że jakość jest stanowczo niższa, czas oczekiwania na wizytę sporo dłuższy to i dopłata do usługi na NFZ jest praktycznie taka sama, jak całkowita opłata za plombę prywatnie.

zielona biedronka myslę ze się dużo mylisz. materiały są zapewne te same. mało tego przy duzych ubytkach przy wypełnianiu prywatnie czasem trzeba parę wizyt i ciągłe koszty a na NFZ zrobia to za razem za miast paru wizyt. przejechalem się już nie raz na tych prywatnych gabinetach. zazwyczaj są to panie nastawione tylko na zysk a jak zdjablą robote i przyjdziesz z bulem to cię olewają. dla przykladu moge podac ze jeden ząb leczylem pare miesiecy. oczywiscie prywatnie. leczenie kanalowe i trzy wizyty w ciagu dwuch tygodni aby tylko zatruc ząb bo zatruty i coraz gorzej bolał. potem czekanie na wizyte bo przestał boleć.umówiona wizyta za dwa tygodnie i znowu zaczyna boleć.okazuje się zapalenie okostnej i antybiotyki.pani stwierdzila ze trucizna za dlugo siedziala ale nie miala mnie gdzie wcisnac wczesniej na wizyte znowu czekanie na wizyte a nawet dwie wizyty i ząbek zaleczony.przez trzy miesiace zjadłem tyle ketonalu i ibupromu max ze konia by zabilo. bylem pare dni temu na zaleczeniu ząbka na NFZ. wypelnienie jest takie szare i nie jest switloutwardzalne.byla to 7 z góry to i tak nie widac i zaryzykowalem. biale wypelnienie kosztuje 90 zł.

czas oczekiwania czy prywatnie czy na nfz jest podobny. ok. 2 tygodnie

Dabel - trudno też porównywać konkretnych dentystów - Ty trafiłeś prywatnie na jakiegoś konowała i się zraziłeś, ale to nie znaczy, ze wszyscy są tacy. Ja mam "swoją" panią dentystkę, którą bardzo cenię i cała moja rodzina leczy u niej zęby. Za to na NFZ nie udało mi się spotkać takiego stomatologa, któremu mogłabym zaufać i nie bać się, że mi coś spier..... .

Co do wypełnień srebrnych, czyli amalgamatów - dziwię się, że w ogóle są jeszcze używane, słyszałam, że od 2014 miał wejść zakaz używania tego typu wypełnień, jako, że zawierają substancje szkodliwe dla człowieka.

Mówisz, że białe wypełnienie na NFZ kosztuje 90 zł - ja prywatnie płaciłam ostatnio 80 zł, nie wiem, czy po Nowym Roku nie podrożało, ale nawet jeśli to kwota jest ta sama, a jakość usług nieporównywalna. Przynajmniej wg mnie, oczywiście każdy może mieć swoje zdanie :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org