Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
pc |
Ratunkuuu!!! Przez odkrecanie obudowy wczoraj, cudowanie teraz wogole komp sie nie wlacza. Wyskakuje jakis blad "loading operating system" co robic??????
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: pc |
witam. Przez samo odkręcenie obudowy to się nie stało, mam nadzieję, że odkręciłaś z tej strony, na której nie jest przykręcona płyta główna. Może coś rozłączyłaś, poprzyciskać kabelki by się przydało, szczególnie sprawdzić kabel do dysku twardego. A komputer już nadaje się tylko do naprawy, wystarczy system postawić na nowo ( 70 dych w xeromax), a najgorsza opcja to uszkodzenie dysku twardego i jego wymiana. Obstawiałbym na awarię plików systemu. Pzdr. ---------------------------------------------
|
|
Moze przez przypadek odlaczyl ci sie szeroki przewod od twardego. Wepnij dobrze,moze pomoze.
|
|
dokładnie a jak Ci się uda uruchomić, wyszukaj nazwę karty sieciowej przez program cpu-z, albo popatrz tam dobrze, jak wpięta jest wtyczka do internetu i do czego jest podpięta w środku, i odczytaj najbliżej tego napisy :). Sprawdź kabel w CD-rom, dysk twardy i dysk twardy - płyta główna. ---------------------------------------------
|
|
Bo miejsce kobiety jest przy mopie ...
|
|
wczoraj ktos mi polecil odkrecenie obudowy w zwiazku ze sprawdzeniem jakieos kodu wiec to zrobilam. Ja pierdziele jakas masakra co z tym kompem sie dzieje a jest mi bardo potrebny...
|
|
odkrecilam nie ta strone co trzeba i jakas srubka byla z boku prze ktora takze spadlo cos w srodku ale juz to przykrecilam.
|
|
czy moglam cos popsuc przez odkrecenie srobki?? takie czarne kolo tam jest.... pomocyyyy :(((
|
|
To się procek poszedł jeb.ć :):):)) Słuchaj domorosłych informatyków, którzy wiedzę zadobywali w gimnazjum, to napewno na tym dobrze wyjdziesz:)
|
|
cholera jasna :( co ja bez niego zrobie beeeee
|
|
ja dopiero odkręciłem u siebie obudowę, podłączyłem wiatraczek (odłączył się), założyłem i jakoś wszystko działa :). Raczej to kwesta gdzieś odłączonego kabla, lub zbieg okoliczności i system padł. Jak podczas odkręcania obudowy coś może odpaść w środku ? Widać, że z drugiej strony jest płyta główna i należy wtedy odkręcić z drgiej strony. Polecam tylko serwis. ---------------------------------------------
|
|
widać, że na tej stronie jest płyta glowna ** ---------------------------------------------
|
|
|
|
---------------------------------------------
|
|
|
|
dokladnie ja tak wygladam:(
|
|
sluchajcie moi pomocnicy---> napiszecie mi po kolei co mam robic? jakie kabelki podlaczac i do czego?
|
|
Żeby było prościej i szybciej:) Odwróć go do góry dvpą i zrób sobie świecznik z niego :):)
|
|
Dociśnij wszystkie wtyki od dysku twardego przy dysku i na płycie głównej. (tylko przy wyłączonym kompie)
|
|
|
|
wszystko docisniete. teraz inny raport mi wyskoczyl cos tam z CD
|
|
wyciągnij płytę z cd
|
|
nie ma zadnych plyt w cd. nadal jest ten blad. ja juz nie wiem co robic...
|
|
napisz co się wyświetla
|
|
przepisz co pisze, jeszcze z tydzień i naprawimy ---------------------------------------------
|
|
niechaj ktoś Ci w biosie zajrzy, może się zamieszało
|
|
Jestem jutro w łomży. mogę wpaść i rzucić okiem coś tam nawyprawiała. Jak dam radę to Ci to poskładam za free. Napisz mi na maila to podam mój numer albo podaj namiary na maila to podjadę i naprawię Ci to.
|
|
Edvard dziekuje baardo:) Ja niestety nie jestem lomzy, okolice wiec pewnie nic z tego nie wyjdzie. Bede musiala do serwisu gdzies zawiesc :/ Ale naprawde baaardzo dziekuje za pomoc, doceniam takich ludzi;D
|
|
Może wysypał się bios. Spróbuj włączyć komputer trzymajac wciśnięty klawisz insert (wciśnij go gdy jeszcze nie masz włączonego kompa, wciśnij przycisk włączający i nie puszczaj insertu). A co dokładnie za komunikat się teraz pojawia?
|
|
Pisała, że odkręcała i jakaś śrubka jej wpadła do środka, więc jeżeli był podłączony do prądu (co jakoś nie wiem czemu zakładam) to mogła upaść gdzieś na płytę i jakieś spięcie zrobić zanieść do serwisu i nie kombinuj bo rozwalisz więcej
|
|
nie nie byl wylaczony. Przy odkrecaniu bylo wszystko ok bo jeszcze wczoraj patrzylam, docisnelam wszystkie kabelki i wyskoczyl taki oto blad: LOADING OPERATING SYSTEM Boot from CD/DVD DIST BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
|
|
są trzy możliwości: padł ci system na dysku albo w BIOSie się coś poprzestawiało i najgorsza wersja to padł ci dysk twardy. Jak poprawiałaś kabelki przy włączonym kompie to na pewno jest ta trzecia opcja.
|
|
hmmm nawet nie wiem dokladnie bo kolega to robil ale moliwe ze cos tak grzebal.... Czyli co do wyjebania komp? :(( czy jesli padl ten dysk to mozna jakos naprawic w serwisie??
|
|
Spróbuj jeszcze wejść do BIOS. Wciskaj klawisz DEL podczas startu kompa. i napisz czy wyświetla ci coś obok PRIMARY IDE lub SATA. Zobaczysz coś podobnego, wychodzisz ESC z opcją "quit without saving"
|
|
spróbuj zrobić format wgrywając nowy system,jeśli to nie pomoże oznacza ,że dysk twardy padł i trzeba go wymienić.
|
|
Tak z innej beczki ile można zaśpiewać za kompa: procek Phenom x4 9550 dysk 320 GB WD 7200 rpm grafa Radeon HD 5770 zasilacz 580W Logic płyta Gigabyte MA770 podstawka AM2/AM2+ Nagrywarka DVD LG RAM 4 GB DDR2 800MHz Czytnik kart pamięci Dzięki za odpowiedzi bo mam na sprzedar zi nie orientuje się ile można za to dostać.
|
|
150pln :)
|
|
Co do problemu z kompem to polecam skrzyknij jakiegoś znajomego co się zna. Niech wpadnie i zdiagnozuje podzespoły, pogrzebie troche w BIOSie, może tam sie coś poprzestawiało gdyż ostatni komunikat oznacza, że komputer próbuje załadować system z płyty, więc albo coś się przestawiło w BIOSie, albo jest problem z dyskiem twardym tak jak ktoś wspomniał wcześniej.
|
|
piotras trzymaj dla mnie tego kompa haha za 150zl to ja kupie;p
|
|
haha trzeba było zainstalować tylko stery do karty sieciowej a już ponał pół kompa rozwalona. Oddaj do naprawy, i nie dotykaj się więcej. Abym wiedział, że taka afera z otwarciem obudowy, nigdy bym tego nie radził. Od dzisiaj, jak komś to doradzę, będę pisał z instruktażem :). ---------------------------------------------
|
|
Zosia, widzę już co się dzieje. System Ci się po prostu wysypał. Przy odpalaniu kompa włóż do napędu płytę z systemem, i wciśnij F8 po czym wybierz napęd do którego jest włożona płyta z systemem i zainstaluj go od nowa, powinno pomóc.
|
|
Przywiez go mi to go chętnie naprawie.
|
|
tylko nie mam plyty z systemem;// tak czy siak musze oddac do serwisu. Kochani dziekuje wszystkim za pomoc i dobre rady. Pozdrawiam was!!!
|
|
hahah plyta z systemem, kto taka ma :) ---------------------------------------------
|
|
no chodzi o cd z windowsem;p
|
|
Jak by co to mogę ci tego kompa zobaczyć i zrobić. Pisz GG-5070817 lub dzwon 507636876.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |