Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Licea wybierane przez absolwentów gimnazjum. |
"Okazuje się, że na kilkanaście godzin przed upływem terminu składania deklaracji najwięcej młodych łomżan chce się dostać do II LO im. Marii Konopnickiej przy pl. Kościuszki. Szkoła ma już 357 kandydatów podczas gdy miejsc jest tylko 180. Kolejną pod względem popularności szkołą jest III LO przy ul. Senatorskiej gdzie deklaracje złożyło 223 gimnazjalistów przy czym warto podkreślić, że w tej szkole miejsc jest aż 240. na trzecim miejscu w tej klasyfikacji plasuje się I LO przy ul. Bernatowicza gdzie jest 216 kandydat, ale miejsc jest tu tylko 192." Co to oznacza? Wg mnie spada ilość ambitnych i nie bojących się renomy I-go liceum. Większość wybiera II-gie bo poziom trzyma, ale i luzy większe (podobno). Pozostali idą na trzecie. W sumie jest 796 chętnych na licea, a tylko 612 miejsc - część osób będzie zawiedzionych. Wg mnie od tych danych które zostały podane, lepsza (i pokazująca rzeczywistą renomę liceum) byłaby informacja o średniej ilości punktów osób startujących do danego liceum. Już po przydzieleniu miejsc uczniom okaże się na które liceum było większe parcie - nie ilościowo, ale jakościowo. Dowiemy się ile trzeba było mieć punktów aby dostać się do danej szkoły. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Licea wybierane przez absolwentów gimnazjum. |
Co roku jest tak, że więcej osób składa podania do II LO. A przyczyna tego jest dokładnie taka jaką podałeś...
|
|
W artykule http://4lomza.pl/index.php?wiad=7837 mowa tylko o liceach. Natomiast nabór prowadzą także inne szkoły ponadgimnazjalne. Po kilku minutach szukania (nie jestem do końca na bieżąco) znalazłem adres strony na której znajdują się aktualne informacje: http://www.nabor.lomza.pcss.pl/szkolaponadgimnazjalna/ Poza liceami o których mowa w artykule jest jeszcze dużo chętnych w technikach. L.p._Szkoła_________Profil____________[M]iejsc_[K]andydatów_[K]/[M] 1___Technikum Nr 4__TECHNIK BUDOW.__17____47___________2,76 2___IV LO__________PROFIL POLICYJ.___32____88___________2,75 3___Technikum Nr 4__TECHNIK ŻYWIEN.__17____34___________2,00 4___II LO__________________________180___357__________1,98 5___Technikum Nr 4__Technik hotelarstwa_34____58__________1,71 6___VI LO___________________________60___92___________1,53 7___Technikum Nr 5__Technik mechanik___36____55__________1,53 8___Technikum Nr 7 _Technik weterynarii__60____82__________1,37 9___Technikum Nr 5__Technik informatyk__36____45__________1,25 10__I LO___________________________192___216__________1,13 okazuje się, że jeśli uwzględnimy wszystkie szkoły i profile, a następnie weźmiemy pod uwagę ilość kandydatów na przygotowane miejsca, to najwięcej chętnych jest na technika budowlanego w IVtym technikum, następnie na profil policyjny w IVtym LO, następny jest profil technika żywienia w IV tech, a dopiero na 4tym miejscu pojawia się IIgie LO. Przy tak przeprowadzonej analizie IIIcie LO wypada z pierwszej dziesiątki, natomiast zamyka ją ILO. Mimo wszystko i tak liczy się jakość, nie ilość (i ta względna i bezwzględna). Po zakończeniu rekruatacji okaże się w których szkołach i na jakich profilach były najwyższe progi dostania się do nich. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
szkoły powinno sie porównywać po ich osiągnięciach czyli pracy jaka wykonała szkoła razem z uczniami uczęszczającymi do niej ... doskonalmy materiałem do porównań sa wyniki matur, osiągnięcia olimpijczyków itp... tak jak zauważono wcześniej ilość nieznaczny jakoś. . .
|
|
Wiadomo czemu do II LO tyle osób idzie... znajomości, kasa i jeszcze raz znajomości... Ja jestem w III LO, ale składałem do II Lo, więc trochę wiem z doświadczenia i od kolegów. ...
|
|
Angel: Jesteś w III LO ale "o II LO trochę wiesz z doświadczenia"? Przestań wypisywać głupoty i przeczytaj słownikowe znaczenia słowa "doświadczenie". Osobiście jestem ciekaw, gdzie zostawią papiery osoby, które dostaną się do wszystkich szkół, do których składały podania. Pozdrawiam
|
|
Hmm... ja uczę sie w II LO pierwszy rok i co zauważyłam... ? Tłum ludzi po znajomościach, ale myślę, że to powszechny zwyczaj w naszych szkołach. A poza tym szkoła jak każda inna, trzeba się uczyć, żeby mieć dobre wyniki. ;) Pozdrawiam.
|
|
taaa a matura i tak zewnętrzna w II Lo przed komisją z I LO :P:P
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |