środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Bezprzewodowy dostęp do internetu NASK przetestuje w Łomży.

Co o tym myślicie ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Bezprzewodowy dostęp do internetu NASK przetestuje w Łomży.

no ok. bedzie to juz ktoras z rzedu firma, co oferuje dostep do internetu. jak dla mnie troche juz tego sie za duzo tu robi. naprawde.

GG: 6447776

---------------- °°° -------------------
miłujmy naszych nieprzyjaciół
---------------- ___ ------------------

a poza tym, watpie, zeby zdarzyli do listopada... no chyba, ze mowa o listopadzie 2004 :>

a ja jestem za tym zeby to zrobila jedna firma a porzadnie - oczywiscie za rozsadna cene i przy dobrej jakosci uslug

jak najbardziej za, kolejna firma to konkurencja, a konkurencja to poprawa jakosci przez pozostalych oferentow i miejmy nadzieje obnizenie cen dostepu do internetu.

Re5pect

za duzo konkurencji = malo kasy dla firm, ktore zakladaja internet = malo kasy na inwestycje = malo kasy na sprzet = slaba jakos neta :)

no i git to ci co sie nie nadaja to upadna jak w przyrodzie selekcja naturalna i zostana same na naszym rynku internetowym porzadne firmy swiadczace dobra jakosc uslug za przystepna cene

Witam. Ludzie NASK to nie 'kolejna firma' tylko jedna z największych sieci szkieletowychw Polsce o przepustowości 620 Mbit/s w kraju i 310 Mbit/s za granicę ponadto to oni rejestrują domeny. Więc powinno nam być miło że wybierają Łomżę. Więcej o NASK www.nask.pl

Grzesiek

GG 2091568

co z tego , ze NASK ma 620 Mbit/s w Polsce ? czy uwazasz, ze bedziesz mial wiecej niz 512 kbps w domu ? jako odbiorca ? albo, mieszakajac 8 km od nadajnika (zasieg mial byc 10km), myslisz, ze nie bedziesz tracil 60-70% sygnalu ? i czy wierzyzsz, ze dostaniesz nieograniczony dostep ? raczej nie. bedzie to tylko pasmo. na przyklad wykupione 64kbps i na tylu bedziesz jechal, wiec nie widze tu zadnej rewelacji, ani rewolucji, tylko standard, jaki w Lomzy juz sie przyjal.
.. a pewnie bedzie tak samo jak z neostrada. poki bylo malo odbiorocow dzialalo to dobrze. a teraz ?:)

no cóż

parę opini pozytywnych, pare takich "a w ogóle to po co, jak bryndza to bryndza" a tak na prawdę, to nikt nie dostrzega sedna sprawy. Jęzeli NASK chce zainwestować w Łomżę (z tego co wiem, jest to jeden z pierwszych projektów w Polsce realizowanych przez NASK udostępniania łącza internetowego dla odbiorcy indywidualnego, NASK dysponuje na region "Łomża" 24 Mbps z CIR-em 24Mbps czyli FULL 24) to oznacza to parę spraw:
1. kopniaczek w tyłeczek dla operatorów lokalnych typu: IST (Trawiński), INET (... Xerocenter ??), NEO "- chyba już padło?" itp.
ps. jak ktoś czytał umowę IST na dostawę usług internetowych, to moim zdaniem trzeba być chyba desperatem, albo abnegatem w dziedzinie prawa, żeby taką umowę podpisać... .
2. mocna konkurencja dla usługi TPSA NEOSTRADA i DSL.
3. przymiarka do zmiany rynku usług internetowych po wejścu do UE
4. wyprzedzenie sieci kablowych na dostawę internetu przez ich sieci.

a poza tym, to może być bardzo ciekawie... czekam z niecierpliwością ...

pozdrówka

...

ktosu wieksza konkurencja = nizsze ceny. brak konurencji = wyzsze ceny bo po co obnizac (narodowy operator)

Może zaczekajmy aż NASK rozpocznie działalność na naszym terenie i wtedy porównamy do lokalnych providerów (Infolan, IST, NEO, INet)
jeżeli będzie korzystniej w NASK'u to napewno zdobędzie swoich klientów.
Wydaje mi się że obecne dywagacje kto lepszy nie mają większego sensu.
Osobiście dostęp do sieci mam poprzez Infolan i bardzo sobie tego dostawcę chwalę: tanio, szybko i bezusterkowo. (krypto)

Ave

Wszyscy narzekacie na lokalnych operatorów, tak chwalicie NASK, ale czy mieliście możliwośc korzystania z tej sieci. mam 3 pytania:
1. Czy NASk to firma działajaca społecznie? Czy robiąc tą sieć chce dołożyć czy zarobić?
2. Czy NASK posiada własną sieć w Polsca czy będzie korzystać z istniejącej sieci TPSA?
3. Dlaczego TPSA nie robi taniego dostępu do internetu, mając praktycznie gniazdko w każdym gospodarstwie domowym?
Ja mam internet w IST, od pond roku i nie narzekam (ściąganie rzędu kilkudziesięciu-kilkuset kilo), Grzesiek_M w Infolan i tez nie narzeka, także myśle że jest dużo prawdy w przysłowiu "Cudze chwalicie swego nie znacie". Był u mnie kolega z Gdyni też mieszka w bloku to był zdziwiony, że ja mam juz stały dostęp, a u niego jescze nie ma (zawsze było odwrotnie). Wszystkim i tak sie nie dogodzi, dla tych co krytykują dla przypomnienia niech połączą się przez modem (ściąganie max. ok. 7 kilo, rzeczywiste wiadomo 2-4 kilo) może wtedy docenią stałe łącza.
Jeżeli kogos uraziłem to przepraszam nie taki jest cel mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich.

Jeżeli mówimy o NASK-u, nie ma mowy o kiepskiej jakości usługi internetowej, pod warunkiem że firm oferujących tę usługe bedzie więcej niż jedna. Konkurencja bowiem zmusza oferujących podłączenia do NSAK-u do podnoszenia jakości usługi. Miejmy nadzieję że nastąpi to w miare szybko, i nie bedzie to żenująca konkurencja do telekomuny, i oferta 512kbps za 140 miesięcznie + 180 za modem !
Pozarawiam

Pas100r

moze ktos wie ile bedzie to kosztowola podlanczenie i abonament bo jestem ciekawy

ludzie :> spokojnie. z tego co wiem, to NASK nie predko wogle ruszy z ta inwestycja w Lomzy, o ile wogle ruszy :) hehe.

nie chce tez mowic, ze informacje o tego typu inwestycji przez NASK podalo juz w kwietniu Radio BAB. :> hahha, wiec nie wiem, czemu teraz tak sie rozgoraczkowaliscie.

jak juz ruszy inwestycja, to sie wtedy pomowi. poki co, ta rozmowa jest moim zdaniem troche na wyrost :> Poki nie zobacze NASKu, nie bede wierzyl, ze jakąkolwiek inwestycje oni w tym rejonie wykonają :>

Pozdrawiam

HEH ! Czytam wypowiedzi ludków i smiac mi się chce. Widac że nikt nigdy nei pracował w sieci NASK. NASK - Naukowa Akademicka Siec Komputerowa, funkcionuje w Polsce juz kilnanaście lat, jeszcze nie dziesiąt, ale zaraz będzie ! Jesli ktokolwiek interesował się tą siecią to wiedzieć powinnien że obejmuje ona takie miasta jak Wrocław, Poznań Gdańsk, to jest główna magistarla. Do niej podpięta jest częstochowa Katowice, Opole, i po macoszemu troszke Warszawa ( kiepskie połączenie w stosunku do magistrali) i łódz jest po drodze. Magistrala jesli sie nei myle ma transfer 2Gbps i jest to realna predkośc ! Jesli dobże pamiętam to warszawa podpięta jest łączem 100Mbps. NASK jest naprawdę niezawodna siecią, bardzo nowoczesna ponieważ tworzona jest i utrzymywana przez uczelnie wyższe, które maja naprawde full kasy na rozwój komunikacji i transferu informacji. NASK w porównaniu do telekomuny to jak niebo w stosunku do piekła. Pytanie jaki interes ma NASK w usieciowieniu Łomży ? Ano jesli sie ktoś rozejży okaże sie że w łomży jest juz kilka uczelni wyższych. Sa może ona nie za wielkie , ale są ! Ma powstać także fillia polibudy białostockiej ! To sa poważne instutucje które NASK może ze soba połączyć. Jak ?? najtaniej jest właśnei droga radiową ! Połozyc kilkandziesiąt kilometrów kabla ( skrętki) po łomzy sa to koszty jakich nawet telekomuna nei była by w stanei przeskoczyć ! Druga sprawa. Łomża puki co nie ma netu, i stoi troszkę na uboczy jesli chodzi na szkolnictwo wyższe. Nie ma się co czarowac, ale poziom łomzyńskich uczelni nie jest wcale taki wysoki !!. Tak więc jesli projekt łacza radiowego NASK-u nei wypali ( bardzo mało prawdopodobne) to nie bedzie wiekszej afery z tego powodu. Jak sie we Wrocławiu NASk urwał na 3 godziny ! i nei było wyjści poza wrocław, całe miasto stao juz na nogach i studenci wychodzili z akademików protestować co sie dzieje Podobnie wyglądała sytuacja w Poznaniu ! Ja pracowałem na łączy 100Mbps, i byłą to realna prędkośc, która zawsze uzyskiwałem przy ściaganiu np filmów. W sieci NASK ważnym jest ny informacje w sieci krązyły jak najkrocej, by nie zapychać ruterów , sitch`y itd bo wtenczas daje to możliwośc uzyskania realnej predkości. Przy modemach radiowych mamy doczynienia z idealna wrącz siecia strukturalną w której nei ma mowy o krążeniu pakietów po sieci, bo nei moga znaleźć włąściwego rutera. Innymi słowy każdy urzytkownik bedzie miał prawie bezpośredni dostep do serwera - a to gwarantuje szybkie połączenia i dośc duże transfery.
To są wszystko argumenty potwierdzające że NASK to nie jakas lipa, firma szukajaca sposobu jak tu zarobić 2 marne grosze na biedych ludziach. NASK ma swoje interesy, by przetestować na neutralnym gruncie nowy sposób transmisji danych, i yćmoże byś konkurencja dla telekomuny. Pytanie jest jednak podstawowe. Z której strony bedziemy zasilani ? Czy z Warszawy, - i sytuacja jest beznadziejna, bo marne szanse na poprawę i modernizację łącza, czy z Gdańska - łącze może być wtenczas 2Gbps. Owszem jesli ma być łącze narazie 24Mbps to trzeba podzielic to przez liczbe urzytkowników połączonych w danej chwili do netu i korzystający z niego ! Wtenczas trzeba podzielić ta przepustowośc przez userów. Może sie wtenczas okazac że będzie to w simie niewiele ! na jednego ludka, i choc cena będzi eniższa, nie bedzie to bardziej atrakcyjne niz np Neostrada :-(
jeśli jednak po wejściu do UE, a ta ma lekkiego fioła na punkcie rozpowszechniania internetu tam gdzie można sie popisac że się go dostarczylo, okazac sie tez może że zachodni inwestorzy widzieli będa sens wejścia na rynek z usługa internetową, wieże wtenczas że NASK nei da się prześcignąć w jakości.
To tyle moich uwag. Przepraszam ża tak długi wywód :-)
Pozdrawiam

Pas100r

mam nadzieję , jak już będziemy w tej Unii.to dostawcy internetu będą się pchali drzwiami i oknami w poszukiwaniu nowych klientów.A czy to będzie nask czy coś innego to nie istotne.Ja na razie morduję sie w szeptelu i każda ropozycja jest dla mnie atrakcyjna.Ale myślę,że warto jeszcze trochę poczekać.

tratata

sądzę ,że po wejściu do UE dostęp do internetu nie będzie tania.Z tego co się orientuję to ma podrożeć podatek vat. I tu koło się zamyka.Sądzę , że dopuki firmy nie będą traktować nas poważnie , czyli naszego łomżyńskiego rynku to będzie bardzo żle.

zybi2

Niekoniecznie.Na przykład mój kumpel z Australii płaci ok. 25 złotych za dostęp 500kb.Gdzieś czytałem,że na zachodzie tylko adsl jest droższy , ale tam są inne zarobki

tratata

Zgodze sie z Wami że podatek Vat -m nieuzasadniony, ale będzi enaliczony w większej wysokości niż dotychczas, ale sa to koszty które trzeba bedzie ponieść. Bo to jest sk... samego U.E. do którego sie pchamy - ja gosowałem ostro przeciw ! ale jesli będzi ekonkurencja, i walka o klienta, wtenczas będzie usługa taniała. Dl amei bez róznocy czy zapłace 100zł + 7 Vat, czy też 89,9zł +19 Vatu. Ważne by finalnie kosztowało to mniej ! i tyle. Podatkami niech się zajmuje firma, mnei interesuje tani i szybki internet i mogę płacić 1 zł + 400%vatu, ale nie 5zł + 7 Vat !
Dzięki, pozdrawiam

Pas100r

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org