Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
WYCINKA DRZEW W ŁOMŻY |
Z dnia na dzien drzew jest coraz mniej. Czy kogos to choc troche interesuje? Karykaturalne budynki, lyse trawniki. Piekna ta nasza Łomża. Wlodarze- dobra robota.... Szkoda slow... :/
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: WYCINKA DRZEW W ŁOMŻY |
zmienisz zdanie,jak ktoś z Twoich bliskich wyląduje na przydroznym drzewie, a tam gdzie stwarzają zagrozenie w miescie konieczna jest wycinka,popieram akcję.
|
|
Lol drzewa stwarzają zagrożenie a myślałem że to tylko w filmach się zdarza(byłem pewien że to ludzie są największym zagrożeniem na tej planecie). Nie rozumiem jak w mieście jadąc ~50km/h można wylądować na drzewie( chyba że gołoledź? Czyli jak zrobić drugi stary rynek i wszystko wybetonować wyłożyć kostką? Nic tak nie przyozdobi miasta szczególnie wiosną/latem jak naturalna zieleń.
|
|
Fordeo, ale ja mowie o miescie, a nie o drzewach rosnacych na trasie. To zupelnie inna para kaloszy. To, mimo wszytko, popieram. Starytygrys, otoz to. Zaleta naszej Łomży jest ( byla?) duza ilosc zieleni. Widoczniej jestesmy w mniejszosci...
|
|
A ty ile drzew posadziłeś. Czy ktoś Ci zabronił sadzić drzewa? A można trzy sadzoneczki kupić i posadzić pod blokiem :) Raz wyrośnięte już ciężko wyciąć ot tak. "Wyrosło w lesie drzewo potężne, Twarde, wysmukłe i niebosiężne." Julian Tuwim __________________________________________________________ Bądź miły dla osób, które mijasz wspinając się w górę po drabinie kariery. Spotkasz się z nimi, kiedy będziesz schodził.
|
|
Ja uważam, że stare piękne drzewa nie powinny być wycinane "ot tak", bo komuś "przeszkadzają". A tak się właśnie w naszej Łomży dzieje. Samo sadzenie drzew pod blokiem nic nie da (choć to godna ogromnej aprobaty idea), bo zaraz kundle zasikają "pod czujnym okiem" właścicieli ( pilnowanie pupili to jak wiadomo temat rzeka...), albo jakiś kosiarz latem nadgorliwie wykarczuje. Chodzi o to, aby przestrzegano chociaż zasady 1 za 1, czyli za każde wycięte drzewo, powinna być posadzona nowa sadzonka, a tego właśnie nie widzę.
|
|
Szanowni Państwo szeroko rozwija się dyskusja w tym temacie a to drzewa przy drodze a to a to a tamto.Dziś przypadkowo przejeżdżałam ul Wiejską i ciekawy obrazek aż mnie zatkało. W wielkim tempie z całym parkiem maszynowym do wycinki i wywózki po kolei najzdrowsze drzewa pod byłym Liceum Medycznym.Udało mi się zrobić jeszcze kilka zdjęć .Dziarsko dowodząca /mała czarna Pani/ i ekipa pracowników zachowywali się jak złodziejaszki. Pytam gdzie Ochrona Środowiska i komu te drzewa przeszkadzały rosły na posesji a nie przy drodze.Dla kogo szykuje Urząd miejski następną atrakcyjną działeczkę? Biedronka
|
|
Miasto od kilku/kilkunastu lat sukcesywnie usuwa zielony kolor z ulic i osiedli. Wycięcie dużych drzew nie stanowiło najmniejszych problemów (przy dworcu, naprzeciw jednostki wojskowej , sikorskiego, legionów miedzy BP a Konarzycami) natomiast nic a nic w te miejsce nie zasadzono! Przykry to widok jeżeli ktoś pamięta jak było wcześniej. Rozumiem że wycięcie spowodowane było remontami dróg i chodników ale czy te sadzonki drzew tak mocno naruszyłyby budżet miasta i proszę tu nie zasłaniać się jakimiś przepisami i zakazami!
|
|
Tak jest A nasi szanowni włodarze prezydenci z zieleni tylko trzymają w garści wiązanki kwiatków ,aby pokazać się przed kamerami pod pomnikami z okazji rocznic czy uroczystości.A pani wice prezydent czy tak samo zdziwiona za wielką ilością zieleni w mieście jak i tym ,że nie widziała wcześniej problemów mieszkaniowych mieszkańców.Żenada i kpina co się dzieje w naszej Łomży. Zimny prysznic kochani włodarze wam by się przydał i pora na emeryturkę.Jeszcze trochę i z Łomży a szkoda słów co będzie.Jedno na co liczę to na to ,że jeszcze trochę ludzi prawdziwych Łomżyniaków nie pozwoli na takie swawole włodarzy Biedronka
|
|
Plum, mam cala dzialke obsadzona drzewami. Ulżylo? Biedronka, zartujesz?! Ladnie, brawo... :( Szanowni Decydenci, zastanowcie sie co Wy robicie? Krzywde nam wszystkim, sobie, swoim dzieciom i wnukom. Zenada, a mialo byc lepiej, a wyszlo jak zwykle...
|
|
a ja mam pod klatką żygopłot.
|
|
To super, ladnie ze tak o niego dbasz...
|
|
a gdzie do *****... Pomysłowo.
|
|
tak to prawda drzewa sa wycinane gdy ruszyla budowa wenedy przechodzac widzialam jak zdrowe drzewa wycinali robotnicy powiedzialam co o tym mysle ale coz ja pionek moge zdzialac niedlugo bedzie nam brakowalo deszczu
|
|
Bardzo dobrze zaobserwowałaś Biedronko! Tyle,że większosci jakby nie interesuje ta wielość zdrowych, pięknych, tleno-a więc życiodajnych drzew.!!! Wycinane są w pień zdrowe drzewa albo pod nową budowę albo...by ta sama czarnowłosa pani z ekipą Zieleni Miejskiej następnie "zazieleniała" na nowo badylkami , o które będzie corocznie instytucjonalnie dbać...wszak ...praca uszlachetnia ! Zadrzewione wcześniej piękne , dotlenione , dające wiele zieleni , nieco cienia tu i ówdzie miasto....nieco uroku i zapachu kwitnienia w kwietniu czy maju...... może to już " bajki" , o które piszczą jacyś wrażliwcy?!.....
|
|
Zimą te drzewa , przepraszam - to grube drzewo, dobrze będzie strzelać ognikami w piecu.....a to malutkie.....niektóre , może po tej samej zimie.....wypuści nieliczne listki ...Pilna jakaś " potrzeba " , ot , co.!
|
|
A popatrzcie, jakie pochodzenie mają urzędnicy miejscy? Myślicie, że to łomżanie z dziada pradziada? Gdyby nie sojusz robotniczo-chłopski to dalej owe dziady i pradziady pasaliby krowy na pulwach. Tak to jest, że kmioty nienawidzą zieleni, drzew, wszystkiego, co przypomina im zapach obory i przyjemną wilgoć obornika na walonkach! O ile wiem, specjalista od "zieleni" w naszym mieście nie potrafi nawet odróżnić jarzębiny od wierzby! Na Prusa obcinano jarzębinom gałęzie w trakcie sezonu wegetacyjnego! Przecież temu gatunkowi nie robi się takich zabiegów! I to gdy drzewa rosną!!! Jestem pewna, że KOMUŚ zabrakło drzewa do kominka, a może deseczek do suszenia, by potem ozdobiły willę "sajdingiem"!!! Zgroza! Hańba! Ciemnogród! Wiocha wlała się do śródmieścia!!!!shamma2012 napisał(a): > Zimą te drzewa , przepraszam - to grube drzewo, dobrze będzie > strzelać ognikami w piecu.....a to malutkie.....niektóre , > może po tej samej zimie.....wypuści nieliczne listki ...Pilna > jakaś " potrzeba " , ot , co.! *finka*
|
|
A kto zabiera ścięte drzewa?
|
|
Zróbmy akcje! Sadźmy drzewa.To dobra inicjatywa. Pomysłowo.
|
|
ci sami , co ścinają , pewnie sobie tratwy budują... Finka , oni nie wiedzą ,co to są pulwy i gdzie się znajdują ; teraz to się inaczej nazywa - kto jest stąd , ten wie! Oby nie zmienili kiedy na Brajanowo czy Oliwziów ! Tak, wszystko niszczą , najczęściej bez zastanowienia albo dla własnej potrzeby , bo nie oni to budowali, nie oni na to pracowali - a gotowe zastali. TAKI....koń trojański ze słomy z zakręconym, różowym ogonem...a zielone dla konia , to się żre!
|
|
Ciekawe czy ktos z ratusza to czyta?
|
|
dobrze ze wasze drzewa jeszcze rosna hihihi.
|
|
wpm, może skoncentruj się bardziej na temacie....wycinane są zdrowe drzewa, to ludzi dziwi , no strach się bać!
|
|
sory...to było do jp
|
|
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=31810 Czy naprawde nie mozna tego uniknac?
|
|
Dlaczego nie wycięto jeszcze drzew w parkach łomżyńskich, przecież to siedlisko wstrętnych ptaszysk, które robią na głowę spacerującym!? Najlepiej to w ogóle wyciąć wszystkie drzewa w Łomży i okolicy! Trawniki też nie są potrzebne! No, ale co zrobić z tymi rezerwatami i parkami krajobrazowymi i pomnikami przyrody? Niebawem będzie to miasto nowoczesne, zalane betonem, gdzie żaden ptak nie zaśpiewa, a powietrze zawierało będzie więcej trujących składników niż tlenu i wtedy miasto to będzie oazą dla mieszczuchów z odzysku...
|
|
Pomału wszystko wytną. Kto jest trochę straszy ten pamięta kwitnące kasztany na Al. Legionów. Ile tych kasztanów jeszcze zostało?
|
|
Ja pamiętam, nie wiele już ich zostało... na cmentarzu też już większości nie ma... Łomża będzie betonową pustynią. Panie Czerniawski prosimy o litość!!!! Te drzewa mogą nas przeżyć i świadczyć o nas dobrze!!!!
|
|
Uwazaj, bo milosciwie nam panujacy Pan Prezydent sie przejmie, wycinke juz przyklepal.opop napisał(a):
|
|
No niestety tak jest, my jako mieszkańcy powinnyśmy coś zrobić. "Czasem wystarczy jeden człowiek,gran derbi albo jedna myśl, żeby zmienić swoje życie na zawsze"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |