wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
WYCINKA DRZEW W ŁOMŻY

Z dnia na dzien drzew jest coraz mniej. Czy kogos to choc troche interesuje? Karykaturalne budynki, lyse trawniki. Piekna ta nasza Łomża. Wlodarze- dobra robota.... Szkoda slow... :/

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: WYCINKA DRZEW W ŁOMŻY

zmienisz zdanie,jak ktoś z Twoich bliskich wyląduje na przydroznym drzewie, a tam gdzie stwarzają zagrozenie w miescie konieczna jest wycinka,popieram akcję.

Lol drzewa stwarzają zagrożenie a myślałem że to tylko w filmach się zdarza(byłem pewien że to ludzie są największym zagrożeniem na tej planecie). Nie rozumiem jak w mieście jadąc ~50km/h można wylądować na drzewie( chyba że gołoledź? Czyli jak zrobić drugi stary rynek i wszystko wybetonować wyłożyć kostką? Nic tak nie przyozdobi miasta szczególnie wiosną/latem jak naturalna zieleń.

Fordeo, ale ja mowie o miescie, a nie o drzewach rosnacych na trasie. To zupelnie inna para kaloszy. To, mimo wszytko, popieram.

Starytygrys, otoz to. Zaleta naszej Łomży jest ( byla?) duza ilosc zieleni. Widoczniej jestesmy w mniejszosci...

A ty ile drzew posadziłeś. Czy ktoś Ci zabronił sadzić drzewa? A można trzy sadzoneczki kupić i posadzić pod blokiem :)

Raz wyrośnięte już ciężko wyciąć ot tak.

"Wyrosło w lesie drzewo potężne,
Twarde, wysmukłe i niebosiężne."
Julian Tuwim

Ja uważam, że stare piękne drzewa nie powinny być wycinane "ot tak", bo komuś "przeszkadzają". A tak się właśnie w naszej Łomży dzieje. Samo sadzenie drzew pod blokiem nic nie da (choć to godna ogromnej aprobaty idea), bo zaraz kundle zasikają "pod czujnym okiem" właścicieli ( pilnowanie pupili to jak wiadomo temat rzeka...), albo jakiś kosiarz latem nadgorliwie wykarczuje. Chodzi o to, aby przestrzegano chociaż zasady 1 za 1, czyli za każde wycięte drzewo, powinna być posadzona nowa sadzonka, a tego właśnie nie widzę.

Szanowni Państwo szeroko rozwija się dyskusja w tym temacie a to drzewa przy drodze a to a to a tamto.Dziś przypadkowo przejeżdżałam ul Wiejską i ciekawy obrazek aż mnie zatkało. W wielkim tempie z całym parkiem maszynowym do wycinki i wywózki po kolei najzdrowsze drzewa pod byłym Liceum Medycznym.Udało mi się zrobić jeszcze kilka zdjęć .Dziarsko dowodząca /mała czarna Pani/ i ekipa pracowników zachowywali się jak złodziejaszki. Pytam gdzie Ochrona Środowiska i komu te drzewa przeszkadzały rosły na posesji a nie przy drodze.Dla kogo szykuje Urząd miejski następną atrakcyjną działeczkę?

Biedronka

Miasto od kilku/kilkunastu lat sukcesywnie usuwa zielony kolor z ulic i osiedli. Wycięcie dużych drzew nie stanowiło najmniejszych problemów (przy dworcu, naprzeciw jednostki wojskowej , sikorskiego, legionów miedzy BP a Konarzycami) natomiast nic a nic w te miejsce nie zasadzono! Przykry to widok jeżeli ktoś pamięta jak było wcześniej. Rozumiem że wycięcie spowodowane było remontami dróg i chodników ale czy te sadzonki drzew tak mocno naruszyłyby budżet miasta i proszę tu nie zasłaniać się jakimiś przepisami i zakazami!

Tak jest A nasi szanowni włodarze prezydenci z zieleni tylko trzymają w garści wiązanki kwiatków ,aby pokazać się przed kamerami pod pomnikami z okazji rocznic czy uroczystości.A pani wice prezydent czy tak samo zdziwiona za wielką ilością zieleni w mieście jak i tym ,że nie widziała wcześniej problemów mieszkaniowych mieszkańców.Żenada i kpina co się dzieje w naszej Łomży. Zimny prysznic kochani włodarze wam by się przydał i pora na emeryturkę.Jeszcze trochę i z Łomży a szkoda słów co będzie.Jedno na co liczę to na to ,że jeszcze trochę ludzi prawdziwych Łomżyniaków nie pozwoli na takie swawole włodarzy

Biedronka

Plum, mam cala dzialke obsadzona drzewami. Ulżylo?

Biedronka, zartujesz?! Ladnie, brawo... :(

Szanowni Decydenci, zastanowcie sie co Wy robicie? Krzywde nam wszystkim, sobie, swoim dzieciom i wnukom. Zenada, a mialo byc lepiej, a wyszlo jak zwykle...

a ja mam pod klatką żygopłot.

To super, ladnie ze tak o niego dbasz...

a gdzie do *****...

Pomysłowo.

tak to prawda drzewa sa wycinane gdy ruszyla budowa wenedy przechodzac widzialam jak zdrowe drzewa wycinali robotnicy powiedzialam co o tym mysle ale coz ja pionek moge zdzialac niedlugo bedzie nam brakowalo deszczu

Bardzo dobrze zaobserwowałaś Biedronko! Tyle,że większosci jakby nie interesuje ta wielość zdrowych, pięknych, tleno-a więc życiodajnych drzew.!!!
Wycinane są w pień zdrowe drzewa albo pod nową budowę albo...by ta sama czarnowłosa pani z ekipą Zieleni Miejskiej następnie "zazieleniała" na nowo badylkami , o które będzie corocznie instytucjonalnie dbać...wszak ...praca uszlachetnia !
Zadrzewione wcześniej piękne , dotlenione , dające wiele zieleni , nieco cienia tu i ówdzie miasto....nieco uroku i zapachu kwitnienia w kwietniu czy maju...... może to już " bajki" , o które piszczą jacyś wrażliwcy?!.....

Zimą te drzewa , przepraszam - to grube drzewo, dobrze będzie strzelać ognikami w piecu.....a to malutkie.....niektóre , może po tej samej zimie.....wypuści nieliczne listki ...Pilna jakaś " potrzeba " , ot , co.!

A popatrzcie, jakie pochodzenie mają urzędnicy miejscy? Myślicie, że to łomżanie z dziada pradziada? Gdyby nie sojusz robotniczo-chłopski to dalej owe dziady i pradziady pasaliby krowy na pulwach.
Tak to jest, że kmioty nienawidzą zieleni, drzew, wszystkiego, co przypomina im zapach obory i przyjemną wilgoć obornika na walonkach!
O ile wiem, specjalista od "zieleni" w naszym mieście nie potrafi nawet odróżnić jarzębiny od wierzby! Na Prusa obcinano jarzębinom gałęzie w trakcie sezonu wegetacyjnego! Przecież temu gatunkowi nie robi się takich zabiegów! I to gdy drzewa rosną!!!
Jestem pewna, że KOMUŚ zabrakło drzewa do kominka, a może deseczek do suszenia, by potem ozdobiły willę "sajdingiem"!!!
Zgroza! Hańba! Ciemnogród! Wiocha wlała się do śródmieścia!!!!shamma2012 napisał(a):

> Zimą te drzewa , przepraszam - to grube drzewo, dobrze będzie
> strzelać ognikami w piecu.....a to malutkie.....niektóre ,
> może po tej samej zimie.....wypuści nieliczne listki ...Pilna
> jakaś " potrzeba " , ot , co.!

*finka*

A kto zabiera ścięte drzewa?

Zróbmy akcje! Sadźmy drzewa.To dobra inicjatywa.

Pomysłowo.

ci sami , co ścinają , pewnie sobie tratwy budują...
Finka , oni nie wiedzą ,co to są pulwy i gdzie się znajdują ; teraz to się inaczej nazywa - kto jest stąd , ten wie! Oby nie zmienili kiedy na Brajanowo czy Oliwziów !
Tak, wszystko niszczą , najczęściej bez zastanowienia albo dla własnej potrzeby , bo nie oni to budowali, nie oni na to pracowali - a gotowe zastali.
TAKI....koń trojański ze słomy z zakręconym, różowym ogonem...a zielone dla konia , to się żre!

Ciekawe czy ktos z ratusza to czyta?

dobrze ze wasze drzewa jeszcze rosna hihihi.

wpm, może skoncentruj się bardziej na temacie....wycinane są zdrowe drzewa, to ludzi dziwi , no strach się bać!

sory...to było do jp

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=31810

Czy naprawde nie mozna tego uniknac?

Dlaczego nie wycięto jeszcze drzew w parkach łomżyńskich, przecież to siedlisko wstrętnych ptaszysk, które robią na głowę spacerującym!? Najlepiej to w ogóle wyciąć wszystkie drzewa w Łomży i okolicy! Trawniki też nie są potrzebne! No, ale co zrobić z tymi rezerwatami i parkami krajobrazowymi i pomnikami przyrody? Niebawem będzie to miasto nowoczesne, zalane betonem, gdzie żaden ptak nie zaśpiewa, a powietrze zawierało będzie więcej trujących składników niż tlenu i wtedy miasto to będzie oazą dla mieszczuchów z odzysku...

Pomału wszystko wytną. Kto jest trochę straszy ten pamięta kwitnące kasztany na Al. Legionów. Ile tych kasztanów jeszcze zostało?

Ja pamiętam, nie wiele już ich zostało... na cmentarzu też już większości nie ma... Łomża będzie betonową pustynią.
Panie Czerniawski prosimy o litość!!!! Te drzewa mogą nas przeżyć i świadczyć o nas dobrze!!!!

Uwazaj, bo milosciwie nam panujacy Pan Prezydent sie przejmie, wycinke juz przyklepal.opop napisał(a):

No niestety tak jest, my jako mieszkańcy powinnyśmy coś zrobić.

"Czasem wystarczy jeden człowiek,gran derbi albo jedna myśl, żeby zmienić swoje życie na zawsze"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org