Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Klientela |
Witam W związku z pojawiającymi się co jakiś czas tematami " Obsługa w...", chciałbym poruszyć temat klientów w łomżyńskich sklepach. Prócz w/w tematów, skłoniła mnie do również scena, jakiej byłem świadkiem w jednym z naszych sklepów rtv agd. Mianowicie, klient licytował się ze sprzedawcą odnośnie ceny jakiegoś sprzętu. "Panie, ja u Was kupuje już n-tą rzecz, daj Pan rabat" etc etc... Ten biedny sprzedawca (sklep to siecówka, z pewnością nie był jego właścicielem) próbował na wszelkie sposoby wyjaśnić, że nie może bo to nie od niego zależy. Po ok 3 minutach jałowej dyskusji klient stwierdził, że jednak nie dokona zakupu po czym urażony ruszył do wyjścia, mrucząc coś pod nosem, że obsmaruje ich w internecie. Czytam te tematy na forum, jaka to obsługa wszędzie be i fe i odnoszę wrażenie, że w naszym małym mieście sama szlachta i książęta. Wielcy łomżyńscy biznesmeni i księżniczki urażone miną sprzedawcy, który często gęsto musi znosić ich buractwo kilka godzin dziennie, wykłucając się o każdy grosik. Chciałbym, aby jacyś sprzedawcy wypowiedzieli się anonimowo. Czy zdarzają się naprawdę fajni klienci? Tacy, którzy doceniają fachowe doradztwo, zostawią napiwek (to się zdarza w ogóle?:)? Podziękują jak człowiek człowiekowi a nie patrzą z góry na Was z miną "jam jest Pan Twój"? Klient jako konsument chyba często zapomina, że tam, po drugiej stronie lady też siedzi człowiek. Może się pomylić, wkurwić i mieć zły dzień. Jetem ciekaw, bo mam znajomego sprzedawcę i czasem opowiada takie historie, że włos jeży się na głowie. Myślę również, że i forumowicze chętnie poczytają :) Jak to w końcu jest z tymi klientami?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Klientela |
wystarczy postac w kolejce i czlowiek sie naslucha i naoglada roznych scen.. Kultura przede wszystkim. Jestes mily dla sprzedawcy, on jest mily dla Ciebie. Nie zaszkodzi czasem sie usmiechnac i podziekowac.. Nie mialem jeszcze okazji spotkac sie z chamstwem sprzedawcy bez powodu. Kazdy jest tylko czlowiekiem
|
|
Prawda jest taka że taki sprzedawca w sklepie przez fachowe doradztwo rozumie wciśnięcie tego za co dostanie dużo pkt żeby wyrobić limit miesięczny. Polecane są też produkty słabo sprzedające się czy końcówki. Także fachowym doradztwem sprzedawców agd rtv można sobie podetrzeć d.. A chamstwo klientów..było jest i będzie..niestety
|
|
Nie miałem na myśli tylko branży rtv, a ogólnie cały handel.
|
|
moim zdaniem, sprzedawca powinien mieć ową nawet kulturę osobistą i wyrozumiałość, jeżeli wybrał ten zawód. Jeżeli jest chamski dla klienta, on będzie też dla niego.
|
|
Jak to w fizyce. Jest akcja, jest reakcja. W moim osiedlowym sklepie zawsze spotykam miłą i fajną obsługę. Zawsze staram się zażartować, ponieważ widzę jak zmęczone są te kobiety za ladą po 10 godzinach. Nigdy nie przychodzę nawet za kwadrans do zamknięcia sklepu, bo to już czyste chamstwo. W zamian za to panie mi zawsze podpowiadają, że np tego to lepiej nie brać. Jak wszędzie - wystarczy okazać odrobinę człowieczeństwa, a zazwyczaj otrzymujemy to samo. Jeśli gdzieś spotykam niemiłą obsługę, to po prostu wychodzę i nigdy tam nie wracam. Pozdrawiam tutaj wszystkich miłych i niemiłych sprzedawców, w szczególności panią z pizzerii Sawana na Browarnej :-)) Jadamy tam z kolegą od 7 lat chyba i naprawdę jest dla mnie wzorem kultury, taktu no i oczywiście obsługi :-))) Kiedyś był tu taki temat, w którym ludzie podawali najmilszą obsługę i ta pani była faworytką. Fajnie było poczytać, że na forum są ludzie, którzy dostrzegają też i dobre strony codziennego życia :-)))) Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
nocna furia chyba nigdy nie byles sprzedawca ani nie masz nikogo takiego w rodzinie.. ja zebym miala pracowac jako sprzedawca pomordowalabym 3/4 klientow Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.
|
|
Prawda jest taka że co nie którym to się w du...ch poprzewracało współczuje osobom pracującym które mają do czynienia z ludźmi tak zwanymi petentami, nie raz byłam świadkiem jak ktoś w sklepie czy urzędzie dosłownie wydzierał mordę albo był tak chamski/ska że tak jak to napisała martuchnam ubić na miejscu co nie których. Prawda jest taka że są ludzie i taborety. Ale niech każdy z nas się zastanowi czy zawsze jest człowiekiem ;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |