Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
bez tematu |
Proszę o wyjaśnienie czy radna/-y/ pobierając dietę za prace w RM powinien w tym czasie nie korzystać z wynagrodzenia w swoim miejscu pracy;wydaje mi się to logiczne.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: bez tematu |
radny nie może w starostwie pracować z tego co wiem, a poza tym to mogą pracować, są jakieś ograniczenia, ale nie wykluczają całkowicie możliwości pracy...każdy z naszych radnych na co dzień pracuje gdzieś indziej, najczęściej własny sklep albo jest np prezesem spółdzielni, albo uczy w szkole:) i jak najbardziej pobierają z tego tytułu wynagrodzenia
|
|
Ale gdy są sesje i inne posiedzenia rady to za ten czas w pracy nie powinni brać wynagrodzeń.
|
|
nie wiem jak to jest uregulowane, pracodawca ma obowiązek umożliwić radnemu wykonywanie swoich obowiązków urzędowych, czyli jak mają sesje to się urywają z pracy, ale raczej płacą im za ten czas..ale to może się wypowie ktoś kto wie napewno
|
|
niema tematu, niema odpowiedzi. Proste :D
|
|
Radnemu powiatowemu za czas przeznaczony na wykonywanie obowiązków samorządowych wynagrodzenie nie przysługuje. Stanowi o tym wprost art. 22 ust. 1 ustawy o samorządzie powiatowym pracodawca obowiązany jest zwolnić radnego od pracy zawodowej w celu umożliwienia radnemu brania udziału w pracach organów powiatu. ale jak jest to nie wiem nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
teoretycznie dieta radnego jest rekompensata strat w zarobkach za czas spedzony na sesji i komisjach ale w praktyce... - komisje odbywaja sie po godzinach pracy - prezesi i dyrektorzy maja zadaniowy czas pracy i moga nie pracowac akurat kiedy jest sesja - prywatnych przedsiebiorcow nikt nie rozlicza z czasu pracy - nauczyciele moga 'zamienic sie' (przynajmniej oficjalnie) z kolegami na godziny - inni pracownicy etatowi moga byc 'delegowani' na sesje przez szef - itd. itp. praktycznie wiec jest to dodatkowa fucha nie majaca nic wspolnego z wynagrodzeniem miesiecznym. a wlasciwie majaca o tyle ze sumuja sie chociaz dieta jest nieopodatkowana........ :-) ______________________________________________ ... & vice versa!
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |