Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ważna informacja |
W nocy z soboty na niedzielę zmieniamy czas z letniego na zimowy. 28 października nad ranem cofniemy wskazówki zegarów z godz. 3.00 na godz. 2.00, dzięki czemu będziemy spali o godzinę dłużej. Czas letni zacznie znów obowiązywać 31 marca 2013 roku. Zmiana czasu, odbywająca się dwa razy w roku, ma się przyczynić do efektywniejszego wykorzystania światła dziennego i oszczędności energii. W całej Unii Europejskiej do czasu zimowego wraca się w ostatnią niedzielę października, a na czas letni przechodzi się w ostatnią niedzielę marca. Mówi o tym obowiązująca bezterminowo dyrektywa UE ze stycznia 2001 r.: "Począwszy od 2002 r. okres czasu letniego kończy się w każdym państwie członkowskim o godz. 1.00 czasu uniwersalnego (GMT), w ostatnią niedzielę października". REKLAMA Czytaj dalej W Polsce zmianę czasu reguluje rozporządzenie prezesa Rady Ministrów z 5 stycznia 2012 r. w sprawie wprowadzenia i odwołania czasu letniego środkowoeuropejskiego w latach 2012-2016. Obecnie rozróżnienie na czas zimowy i letni stosuje się w prawie 70 krajach na całym świecie. Jak wynika z informacji dostępnych na portalu WorldTimeZone.com, rozróżnienie na czas letni i zimowy obowiązuje we wszystkich krajach europejskich z wyjątkiem Islandii. Czasu nie zmieniają również Białoruś, Naddniestrze (region autonomiczny Republiki Mołdawii) i Rosja. W USA, Kanadzie i Meksyku, czas zimowy i letni stosuje się z wyjątkiem pewnych regionów. Z kolei w Ameryce Południowej zegarki przestawia się w Brazylii, Chile, Paragwaju i Urugwaju. Większość krajów na tym kontynencie zmieniała dawniej czas na letni, ale już z tego zrezygnowała. W Afryce czas letni stosują Maroko i Namibia. W Azji zmiany czasu obowiązują tylko w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, m.in. w Izraelu, Syrii i Iranie. W większości krajów azjatyckich, w tym w Japonii, Indiach i Chinach, czasu letniego nie stosuje się. Jak wynika z informacji zamieszczonych na stronie internetowej Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego w Łodzi im. Arego Sternfelda, pionierami we wdrożeniu zmiany czasu byli Niemcy. "Podczas I wojny światowej, 30 kwietnia 1916 r., przesunęli wskazówki zegara o godzinę w przód, a 1 października 1916 r. o godzinę w tył. Wkrótce potem Anglicy zaadaptowali to w swoim kraju. 19 marca 1918 r. Kongres Stanów Zjednoczonych ustalił podział na strefy czasowe w USA i wprowadził na czas trwania wojny obowiązek stosowania czasu letniego w celu oszczędności paliwa służącego do produkcji energii elektrycznej" - czytamy na stronie Planetarium. W Polsce zmiana czasu została wprowadzona w okresie międzywojennym, następnie w latach 1946-1949 i 1957-1964; obecnie obowiązuje ona nieprzerwanie od 1977 roku. (msz)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ważna informacja |
Żartujesz. Ksiądz na kazaniu mówił, że trzeba zegarki przyspieszyć o godzinę.
|
|
Odkryła Amerykę!!!!!!!!!
|
|
Fanka Bocianka zaslugujesz na Jobla ...
|
|
Lepiej by było przyśpieszyć, najgorsze jest jednak to że kolejna noc nie przespana będzie . Można by nastawić budzik na 3.00 ale jak ktoś go nie ma to problem i jeszcze pozostaje ryzyko że pomimo tego można budzika nie usłyszeć i zaspać.Więc muszę czuwać do godz 3 najwyżej się w niedzielę dużej pośpi tym bardziej że będziemy i tak teraz spać przecież o godzinę dłużej tak że warto jednak tą jedną noc poświęcić dla celów wyższych.
|
|
"... do celów wyższych." co masz na myśli? Bociany podglądać będziesz? ja też do 3 godz. siedzę, żeby zegarki poprzestawiać! a mam ich oooo...! albo i więcej! a to jeszcze 4 i pół godz.! "poszczelała" bym ale amo mi się skończyło!
|
|
:) Ja sięm na czesie znaam :)
|
|
a nie marudzisz czasami? mój stary jak marudzić zaczyna, to go przed dom na ławkę wystawiam. idę zobaczyć czy go nie zasypało! zegarki mi musi pomóc poprzestawiać!
|
|
Nie noooo !!!!! Ja to spoko !!!!!!!!!!!!!!!!!:):)
|
|
no maruda! lubić Cię zaczynam! mój stary na ławce to olbrzym! a Ty taki mały się wydajesz! pod pachę z tej ławki bym Cię wzięła i do domu przyniosła. gbur pyskować mi zaczął, walonkie zciągłam i bez łeb go walłam do dodom go przyciągłam ale teraz buta nowego idę szukać bo gdzieś w krzakach się zapodział, a widać, ze śniegi straszne idą! a i zegary przestawiać zaraz trzeba będzie.
|
|
wróciła ja. but się znalaz. zmoknieta troche jestem, ale teraz już nie pada. budze starego, bo zegarów dużo i przestawiać trzeba zaraz.
|
|
no przestawiła ja już wszystkie. ten mój stary to poleciał! z komody na zień postawił 3 a z segmenta na komode 2 a te z zieni 3 na segment i spać sie położył. no to ja te 2 na zień, a te 3 na komode, a te 2 z zieni na segment. umenczyła sie ja ale poprzestawiała wszystke. pózno juz to zalegam bo dzisiaj o 20 wstać musze! Wszystkim miłośnikom zmiany czasu dłuuuuuugiej nocy życzę! Na wiosnę i tak nam godzinę zabiorą! Dobranoc!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |