sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Protest handlowców

W witrynie jednego ze sklepów na Górce Zawadzkiej zauwazyłem w sobotę (06-09-2003) duży "nekrolog" (A2) PROTESR KUPCÓW ŁOMŻYŃSKICH 10 WRZEŚNIA (lub cos w tym stylu) Na pytanie "co to jest?" otrzymałem odezwę podpisaną "handlowcy łomżyńscy" wzywającą do podpisywania petycji do Rady Miasta - jak mnienam przeciwko budowie supermarketu - petycji już nie przeczytałem.

Czy może ktoś wie jak będzie wyglądał protest 10 września, bo mi do tej pory nie udało się tego ustalić?

cz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Protest handlowców

Prawdopodobnie zbierze się grupa buraków z transparentami i pewnie ruszą na ratusz.

Proponuję zebrać grupę ludzi i zaczekać pod ratuszem z wiadrami wody :).

Powiedzmy STOP dla panoszącej się w miescie drożyzny.
Kiedy wreszcie zachodząc do sklepu nie będe musiał zostawić zaliczki na towar którego nie ma na półkach... no bo czym handlować w sklepie o powierzchni 10 m2.

PRECZ Z DROBNYMI KUPCZYKAMI !!!

T.

i ja to w pełni popieram. taki kupczyk jeden z drugim zmienia samochód co 2 lata i strasznie narzeka że mu źle. w końcu kto dla kogo jest się pytam. supermarket musi być i basta a jak kupczykom się nie podoba to won z Łomży.

grzesiek

panowie, a co z ludzmi ktorych taki (jak to okreslacie) kupczyk zatrudnia? ja jednak obawiam sie, ze wiele sklepow upadnie,ktos (dla was anonimowy) straci prace, moze rowniez ja. co mi z tego, ze bede mogla robic zakupy po nizszych cenach,jak nie bede miec pracy, wiec i kasy na te zakupy????

sayra

Kupcy zawsze będą przeciwko supermarketom i jakimkolwiek innym powstającym sklepom i sklepikom, bo to ich nowa konkurencja. Protestują, bo są chciwi i nieprzychylni innym.
Proszę mi powiedzieć, panowie kupcy, dlaczego np. taki sam (powtarzam identyczny) piec centralnego ogrzewania w Łomży kosztuje 4100 zł., a w Białymstoku i Wrocławiu 3220zł.? Jeśli nie wiecie, to ja wam powiem- za mała jest tu konkurencja. Dotyczy to zarówno handlu jak i usług.
Kupcy muszą zrozumieć, że sprzedaż towarów z 25-30% marżą musi niebawem się skończyć. Oby jak najszybciej…

Jedni może stracą pracę, a inni kupią w takim markecie taniej i jakoś może uda się im przeżyć do następnego zasiłku. Kogo jest więcej? Właścicieli sklepów, mieszczących sie często w komienicy właściciela, czy ludzi ledwo wiążących koniec z końcem?

Nie napisaliście jeszcze o jednym ważnym aspekcie tej sprawy. Sayra pisze, że dużo osób straci pracę - bardzo możliwe - ale nie zapominajmy też o tym, że z powstaniem w Łomży handlowej placówki wielkopowierzchniwej wiążą się nowe miejsca pracy - i to całkiem sporo. Poza tym cała obsługa dodatkowa - transport, gastronomia itd. Na drobne zakupy każdy z nas i tak wybierze się do sklepiku osiedlowego.

Krzysztof

A niech sobie protestuja. Zycie w Lomzy, jakby nie patrzec jest holernie drogie, a jak im sie nie podoba budowa supermarketu to niech za normalne cenyv handluja(nie mam na mysli wszystkich handlujacych, bo zdarzaja sie wyjatki)

Krzysztof !Czy Ty wiesz co mówisz?nowe miejsca pracy?Jakie?podaj przykłady.
Czy masz dane na ten temat ?
Zastanow się zanim coś napiszesz.

michal

Jakie nowe miejsca pracy? Kasjerki, ochroniarze, magazynierzy, obsługa stoisk. Podejrzewam, że pracownicy "umysłowi" (choć tych będzie zdecydowanie mniej) tez będą z Łomży.

A ile miejsc pracy zniknie? - nie wiem. Nie chcę też zgadywać, czy będzie ich mniej, czy więcej od nowo powstałych. Po prostu nie wiem. Chciałem tylko rzucic Michałowi sugestię o jakich miejscach pracy mówił Krzysztof! :)

---
PGG

Witam

Popieram wszystkie głosy za budową supermarketu w Łomży. Niech łomżyńscy kupcy protestują ile chcą, jak mają na to czas! Już dawno powinien stać w Łomży lub okolicy prawdziwy supermarket. Wyjdzie to nie tylko Łomży ale i jej mieszkańcom na dobre.

Popierający budowę supermarketu tzrymajmy się razem, żeby nie okazało się że grupka kupców zadecyduje za nas co jest dla nas lepsze.

To juz było! "kupcy" krzyczeli, że markety spowodują bezrobocie itd.. a potem nie było marketu i nie słyszałem, żeby kogoś zatrudnili.
Tu chodzi o to, żebysmy kupowali od "kupców' towary z marketów - ale dużo drożej! Poza tym, i przy marketach małe sklepy instnieją - toż tak jest w tylu krajach! Popieram jednak mniej (nawet jeden) ale wielkie markety niż wiele, ale malutkich sklepo-marketów bo te małe niczego nie poprawią na tym naszym handlowym zadupiu.

Zbych

Łomża nie jest wprawdzie metropolią, ale ilość potencjalnych klientów super czy hipermarketów jest dość znaczna. Dlatego finał tej walki jest raczej przesądzony. Można by więc powiedzieć pocóż ta cała dyskusja. Jednakże problemy są.
Zwolennicy, osobiście też się do nich zaliczam, chcą aby takie sklepy powstały już dziś. Bo nie chcą jeździć do hipermarketów w innych miastach i tam zostawiając swój czas i pieniądze, tak jak czyni wielu mieszkańców naszego miasta. Kupowanie w kilku, czy też kilkunastu małych sklepikach ma wprawdzie swój urok, ale chyba kosztuje nas wszystkich za dużo - czasu i pieniędzy. Bardzo często przy wyjazdach do Warszawy czy też Białegostoku w drodze powrotnej zatrzymuję sie w hipermarketach.

Przeciwnicy dużych centrów handlowych też mają swoje racje. Bo ilość miejsc pracy, które wraz z nimi powstanie będzie niewspółmiernie mała w stosunku do tych, które znikną. Problem bezrobocia nie rozwiąże się sam. Tu właśnie pole do popisu dla naszych radnych.
Wprawdzie amerykański styl spędzania wolnego czasu, czyli rodzinna wycieczka do centrum handlowego, nie znajduje w polskim społeczeństwie pełnej aprobaty, ale coraz częściej staje się faktem. To trzeba tylko wykorzystać i stworzyć takie warunki, aby cała otoczka tej marketowej wyprawy była jak najbardziej atrakcyjna. I tu właśnie kryją sie możliwości osiągniecie drobnych zysków przez naszych obecnych handlowców.
Ilość maleńkich sklepików w Łomże jest wręcz ogromna- hipermarkety(nawet jeden) mogą ta sytuację zmienić diametralnie. Bardzo wielu z tych kupców już dziś nie zarabia kokosów- oni najszybciej znikną z rynku. Ale coś im w zamian należ zaproponować. Dlatego takie debaty są potrzebne. Problemy przecież same nie znikną.
Pytanie czy mają powstać duże centra handlowe w Łomży jest już przecież dawno retoryczne.

Midger

No dobra, ale co dokładnie będzie w tym miejscu pod supermarket, na górce koło centrum katolickiego?

Wiele się mówi o tym, że powstanie, ale na razie nic się nie dzieje.

narazie nic się nie dzieje ale wkrótce będzie. Sam będę właścicielem jednego z punktow handlowych i napewno zatrudnię kogoś miejscowego mimo że sam nie jestem z Łomży. Więc skończcie drobni kupcy walkę o przetrwanie jak wy to nazywacie i spójrzcie prawdzie w oczy że handel łomżyński będzie podążał inną ścieżką wytyczoną przez prawa rynkowe a nie przez wasz indywidualny interes jakoby zagrożony co jest oczywiście błędem. Zyczę wszystkim powodzenia i czekam na dalszy tok dyskusji

mam jedno zasadnicze pytanie:Gdzie zakupy robia sami lomzynscy kupcy?? odp.: Warszawa M1, makro, decathlon itp. i nikt nie wcisnie mi kitu ze tak nie jest. Weekend i kupcy tna sobie jak nie do bialego to do warszawy. A dlaczego?? Po tam jest taniej , wiekszy wybor itd.

michal

Nie wiem kto tu ma problemy z logicznym myśleniem...? Kefas wystarczająco Ci wyjaśnił o jakich miejscach pracy myślałem - czy uważasz że taki sklep wielkopowierzchniwy sam się zaopatrzy w produkty a towar sprzedawać będzie jedna otyła sklepowa?

Myśl ...!!!

Krzysztof

Krzysztof

Nie znam się na logistyce hipermarketow,ale jeżeli ta otyła sklepowa okaze się czyjąś matką mającą na utrzymaniu rodzinę to na pewno w takim hipermarkecie pracy nie znajdzie.Nie znajdą jej także ludzie posrednio związani z handlem.

Mnie to i tak nie dotyczy Ciebie pewnie też.

michal

michal

W swego rodzaju przejaskrawiony sposób chciałem Ci wytłumaczyć o jakiego typu miejscach pracy myślałem... Zostałem przez Ciebie posądzony o brak logiki myślenia podczas gdy akurat Twój punkt widzenia okazał się błędny...
"Zastanów się zanim coś napiszesz" !!!

Krzysztof

Ja również jestem za powstaniem supermarketu w Łomży o ile nie będzie to kolejny market z serii "Leader Price" :) Chyba większość łomżyniaków ma na ten temat podobne zdanie. Co prawda ktoś może powiedzieć, że niskie ceny znajdziemy w Biedronce, a wszystko na miejscu (spożywcze) jest w Gośce, ale za budową dużego supermarketu kryje się jeszcze jedna ważna dla Łomży korzyść. Nasze miasto stara się aby w planie strategii rozwoju województwa podlaskiego zakwalifikować je jako "ośrodek o znaczeniu ponadregionalnym". Jako, że nie zyskamy sławy pod względem turystycznym, bo do Mikołajek mamy ok. godziny drogi samochodem, a znając nasz potencjał nie będziemy również ośrodkiem przemysłowym. Szansami dla nas są: oświata, kultura i właśnie najważniejsza HANDEL. Ten supermarket może sprawić, że część mieszkańców zamiast jeździć do Białegostoku czy Warszawy będzie odwiedzać Łomżę, a jakie z tego idą dalsze korzyści to chyba nie muszę już pisać....

PS. Zainteresowanych odsyłam do tygodnika Kontakty nr 36(1192) (najnowsze) - artykuł "Co dalej z Łomżą".

Krzysztof

Punkt widzenia zalezy od punkty siedzenia...

michal

4HU GO
Temat ten był już poruszany wielokrotnie .....problem jest chyba taki ,czy ten hipermarket powstanie w centrum miasta.O ,,korzysciach ,,takiej budowy w centrum pisałem we wcześniejszych postach ,przytaczałem dane z wiarygodnych żrodeł.Szansą dla miasta nie będzie oddawanie handlu w obce ręce.Jakoś nie słyszałem o budowaniu takich obiektow w centrum w Europie ,a chyba na niej się wzorujemy.

tolek

a ja mam pomysl, jak wykorzystac budowe marketu: Niech firma budujaca market zainwestuje tez troszke kasiory w nasz stadion, np zakupi krzeselka nowe :)) na trybune od rzeki. Moze to dziwny pomysl, ale kazdy kto odwiedza stolice i jezdzi Radzyminska obok dworca wilenskiego, widzi jakj zmienilo sie to miejsce odkad powstal tam carefour.

Hehehe. Dobry pomysł. W sumie czemu by nie wziąć inwestorów za łeb... :DDD

"Tesco jest zainteresowana działką przy ul. Sikorskiego (obok dworca autobusowego i targowiska miejskiego), należącą do PKP. Tesco proponuje przy tym tzw. inwestycje offsetowe na ogromą skalę. Np. może to być wymiana połowy stolarki okiennej w łomżyńskich szkołach lub udział w budowie stadionu lekkoatletycznego. Gdyby przeszkodą okazało się targowisko, deklaruje wybudowanie bazaru bezpośrednio przy planowanym obiekcie i przekazanie go miastu."
Gazeta Współczesna
11-07-2003

Jak widać miasto też mogłoby sporo zyskać na budowie hipermarketu.
Jestem za szybką (lecz nie pochopną) decyzją o budowie hipermarketu w Łomży

ralf, jak bedziesz tworzyc miejsca pracy daj znac, wysle Ci CV wraz listem motywacyjnym.
prawdopodobnie jestem tu jedyna osoba, ktora straci prace w wyniku powstania hipermarketu, ale kogo to obchodzi...kazdy ciagnie w swoja strone..

sayra

Jak wyglądał Dzień Masowego Protestu Łomzyńskich Handlowców w obronie setek miejsc pracy?

Jako element masy klientów, też bym poprotestował, tylko gdzie, z kim i jak?

MRD

Supermarket jest Łomży potrzebny!!!. Proponuje pojechać do Białegostoku pod Auchana albo do Warszawy, często płowa samochodów stoi na łomżyńskich numerach!!!.

Kilka przykładów cen w Łomży i w innych miastac:
Cd Tdk Łomża 2,1 zł, inne miasta 1,69zł
Buty Adidas u nas w jednym ze sklepów w "promocji 299zl" a w Warszawie kupilem takie same bez promocjiza 169zl!!!

TO SIĘ NAZYWA KONKURENJA???

PS
Właściciel "sklepiku osiedlowego" obok mojego domu właśnie kupił sobie nowy samochód - Audi A6 za około 150tys zl.

Nikt mi nie wmówi, że sklepikarze rozładują bezrobocie w Łomży, bo widzę już te smętne oczy znudzonych sprzedawczyń w przebranych z towaru sklepikach. W końcy market to inwestycja rozwojowa, a bez takich działań Łomża zdechnie jak burek, a resztki zamiecie Białystok! Na samym handlu "sklepikowym" nikt nie wyjdzie na swoje - bo gdzie mają zarabiać pieniądze klienci żeby mieć za co kupować? Muszą tu być produkcyjne (niehandlowe) miejsca pracy, a w markecie sporo jest i takich etatów.
Przestańmy wreszcie sami sobie szkodzić!

Zbych

W dzisiejszej Współczesnej wypowiadaja się w tej sprawie Łomzyniacy. W moim odczuciu opinia zaczyna się krystalizować dość jednoznacznie:

Supermarkety tak - na obrzeżu miasta - najlepiej kilka w jednym miejscu ( pewnie sukcesywnie).

Nic nie stoi na przeszkodzie, by Echo Investment wymieniło z miastem grunt z Zawadzkiej na okolice "Bawełny". Moim zdaniem w centrum miasta powinien być konsekwentnie stosowany zakaz lokalizacji obiektów pow. 2000 m. kw. dotyczy to także terenu kolejowego.

... popieram. Bawełna pod supermarket to dobry pomysł.

cz

Z planów zagospodarowania przestrzennego wynika ponoć (tak twierdzą sami "handlowcy"), że hipermarket mógłby powstać (oczywiście poza centrum) albo przy Szosie do Mężenina w okolicach Polmozbytu, albo przy Wojska Polskiego, z tym że nie "bawełna" ale nieco dalej w stronę Janowa- w okolicach ciepłowni miejskej...
To co? Może referendum?

Masz rację; dla mnie okolice kotłowni MPEC i Bawełny to to samo. Szosa do Mężenina to także perspektywiczna lokalizacja. Obie przy przyszłej obwodnicy miasta. I o to chyba chodzi.

tylko ze teren przy kosciele ambroziaka juz zostal sprzedany ponad rok temu. gdybyscie byli przedstawicielami firmy, ktora ma teren w takim miejscu, chcielibyscie sie wyniesc za Lomze?

A miasto chyba ma niewiele do gadania w tej kwestii. od lat kupcy mogli sie organizowac i zrobic potezny hipermarket z lomzynskim kapitalem. sle po co sie zbierac, jak mozna sobie kupic nowe audi a dzis poprotestowac?

popieram hipermarket przy szosie do mezenina lub na bawelnie. ale chyba juz jest po zawodach :(

Jakbym był przedstwicielem firmy, która ma atrakcyjny teren w centrum miasta, na który może sobie już przez rok tylko popatrzeć, to przeniósłbym się na peryferie, gdzie mógłbym zainwestować, by móc czerpać z tego zyski...

Czy ludzie nie maja za grosz rozsadku?! Jak mozna przedstawiac ta sprawe w swietle czarnym lub bialym?! Jeni mowia : popieramy handlowcow, inni : precz z tymi burakami!
A co tak na prawde wiedza ludzie, ktorych stycznosc z handlowcami wyglada tak, ze rano kupuja pieczywo... jedni bardzo wzbogacaja sie na handlu, inni pracuja, by przezyc. jak owy Tomek moze mowic o nich "buraki"?! Czy ten Tomeczek zdaje sobie sprawe jak jest niesprawiedliwy?! Nie mozna patrzec na ta sprawe z jednej strony, trzeba uwzglednic wszystkie mozliwosci. Supermarket = wzrost bezrobocia, lecz takze wygoda. Ale co stanie sie z zatrudnionymi tam ludzmi, gdy sklep sie znudzi? W Łomży kupuje sie tam, gdzie modnie, bawi sie tam gdzie modnie... a co potem?!?! Tomku sam jestes burakiem, ktory nie rozumie istoty sprawy, obraza innych ludzi... Gdzie twoja madrosc?!

Większość ludzi kupuje tam, gdzie jest taniej, a nie tam gdzie jest modniej. Nie jesteśmy narodem bogaczy, aby wybierać modne sklepy. Chociaż może niektórzy.......kto wie. Na szczęście dla tanich i dobrych sklepów więcej jest osób liczących się z każdym przysłowiowym groszem. Markety są wlasnie dla nich.

Szkoda tylko ,ze ci co licza sie z kazdym groszem widzą tylko czubek własnego nosa........

michal

A dlaczego ci, którzy liczą sie z każdym groszem, ledwo wiążą koniec z końcem mają utrzymywać innych? Ich na to nie stać.

Chyba stać.
Jest takie powiedzenie w handlu:żeby kupować tanio trzeba być bogatym......

michal

70 osób na 2000m kwadratowych

Gal

Tomku.Za twoje chamskie teksty powinieneś wrócić do siebie na wieś.

Szanowni uczestnicy Forum, nie rozmawiajcie , tak jak w Parlamencie, czy tak radni na łomzyńskiej sesji,którzy zrywają obrady. A może by tak sobie diety zerwali, bo o ile wiem, to za nie wykonaną pracę się nie płaci. A wracając do supermarketów, to bardzo dobrze że powstaną. Moja zona też pracuje w sklepie , i może ja stracić. Może zatrudni się w nowym , większym na lepszych warunkach. Bo coż to za praca ,jak są tylko dwie nedziele wolne . O co walczyła "Solidarność' za komuny. Miały być wolne wszyskie soboty, a tu i niedziele zabierają.O nadgodzinach to można tylko pomarzyć.Nie ma tu czego żałować. Dziwię się tylko służbom odpowiedzialnym , że nie sprawdzą, jak ludzie są wykorzystani .Właśnie Ci nasi kupcy z funduszu socjalnego , przeznaczonego dla ich pracowników , korzystają sami ze swoimi rodzinami .Pracownik ma ' figę' Wierzę , że będzie lepiej . Trzeba iść do przodu , nie stać w miejscu.

tak to jest prawda mam parę znajomych które pracuja w tych sklepach łomżyńskich kupćów. Na warunkach dokładnie takich jak przedstawił Janeczk. czesto za najniższe płace. Wykorzystywane na maxa. War sanitarne pod psem. I nikt za nich się tym nie zajmnie. A ich śmiesznego płaczu słuchają jak świnie grzmotu.

sabat

Łomża to duża wiocha i możecie mi nasolić

Najlepiej żeby markety były w lesie 15 km od miasta, i żeby na tę drogę był zakaz wjazdu ( żeby nie niszczyć lasu ) . Ludzie szli by po kościółku na długi , ekologiczny spacer po zakupy, mijali by powracajacych piechotką zaopatrzeniowców ( no wózki akumulatorowe w ostateczności , żeby chleb jednak był świeży). A taki sklep miałby 20 m2 max powierzchni sprzedaży, wszystko byłoby produkowane w Łomży przez bezrobotnych i więźniów. W ten sposób wszyscy coś zyskamy, nasi handlowcy spokój ducha przed telewizorkiem, my wysportowaną sylwetkę , bezrobotni pracę a Orwell się przewróci pare razy. Aha...żar dyskusji na tematy kontrowersyjne rozgrzeje nasze mieszkania płomieniem zapału i mądrości wszelakiej. Tylko spokojniej Panie i Panowie , i tak już mamy ocieplenie klimatu....

janeczek ciesz sie ze zona pracuje,a dwie niedziele wolne to i tak duzo.W supermarkecie będzie zapier....po 12 godz.bez nadliczbowek z pampersem w majtkach(przed swietami). Chyba coś ci się poj...z tym socjalnym ,chlopie na jakim ty swiecie zyjesz?To jest kapitalizm (7/8 etatu tak jak w Mc Donaldsie i kopa w d......w tym twoim ,,nowym,,miejscu będzie wykorzystywana jeszcze bardziej tam znacznie czesciej dochodzi do molestowania.....Trzeba isc do przodu:)

zx

janeczek ciesz sie ze zona pracuje,a dwie niedziele wolne to i tak duzo.W supermarkecie będzie zapier....po 12 godz.bez nadliczbowek z pampersem w majtkach(przed swietami). Chyba coś ci się poj...z tym socjalnym ,chlopie na jakim ty swiecie zyjesz?To jest kapitalizm (7/8 etatu tak jak w Mc Donaldsie i kopa w d......w tym twoim ,,nowym,,miejscu będzie wykorzystywana jeszcze bardziej tam znacznie czesciej dochodzi do molestowania.....Trzeba isc do przodu:)

zx

Ralf chętnie się zatrudnię u Ciebie, daj znać to
wyśle do Ciebie moje CV,
a może ktoś jeszcze chce mnie zatrudnić?
czekam na oferty pracy

yupiter69@o2.pl

-=YuPiTeR=-

precz z łomzyńskimi kupcami

sabat

Cytat z "lomza.info':
"W Łomży wzrósł nacisk kupców na władze miasta, by te powstrzymały nowe inwestycje w handlu. W minionym tygodniu Rada Łomżyńskich Handlowców zażądała wręcz od prezydenta, by uzgadniał z nią wszelkie decyzje, dotyczące nowych sklepów."
No i cóż, rośnie nam "nowa władza" zatęchłych sklepikarzy, którzy mówić poprawnie po polsku nie umieją, ale władzy chcą, jak najbardziej. Mam propozycję dla tych "kupców": Zbojkotujcie markety w Białymstoku, Warszawie itp. - w dowód protestu nie kupujcie tam towarów (które nam potem sprzedajecie za podwójną cenę).

Zbych

Nie rozumiem zbycha i sabata.Jeżeli nie chcecie to nie kupujcie u "zatęchłych kupców".Szczytem chamstwa jest ubliżanie tym ludziom.Ciekawe czy oko w oko zrobilibyście to samo ?Podejrzewam że majtki wasze byłyby pełne gó......a.Zbych isabat -chamy na wiochę!!!!!!!!

co za wieśniara, wszystkich wygania tam skąd się sama wyrwała

ze wsi jesteś na wieś wrócisz!

Tomek

"......Szczytem chamstwa jest ubliżanie tym ludziom....."

".....chamy na wiochę!!!!!!!!......."

Nie zapominaj, że dzięki tym "chamom" ze wsi codziennie smarujesz chleb masłem

Zapytaj się swoich rodziców, dziadków skąd pochodzą - a jak nie oni to ich przodkowie

Krzysztof

"Czy słyszał pan/pani o projekcie budowy centrum handlowo- usługowego w Łomży? Takim pytaniem warszawski Ośrodek Badania Opinii Publicznej rozpoczął sondaż wśród mieszkańców Łomży. Pracownicy OBOP- u zadzwonili do 500 losowo wybranych osób w dniach 25 i 26 września. Wybrani mieszkańcy Łomży musieli odpowiedzieć również na pytanie czy są za lub przeciw wybudowaniu w Łomży supermarketu i czy ewentualnie, gdy taki powstanie, będą robić w nim zakupy?
Niemal wszyscy badani mieszkańcy Łomży słyszeli o projekcie wybudowania w mieście supermarketu. Ponad połowa z nich wypowiedziała się za powstaniem centrum handlowo-usługowego w Łomży. Wśród badanych więcej było kobiet niż mężczyzn, a prawie 30 % z nich to osoby między 18 a 30 rokiem życia. Ciekawe, szczególnie dla łomżyńskich kupców którzy protestowali przeciwko budowie supermarketu w Łomży, powinny być wyniki dotyczące robienia zakupów przez mieszkańców. Ponad 80 % badanych deklaruje, że nadal będzie zaopatrywać się w dotychczas działających sklepach.
Wyniki, które zostały uzyskane przez OBOP dopuszczają błąd statystyczny w granicach 4 %. Wyniki wynikami, ale prawdziwy stosunek mieszkańców Łomży do powstających supermarketów ujawni się dopiero po ich otwarciu."

Czy łomżyńscy kupcy myślą ze ludzie zapomną o małych sklepach ???? Przecież "bum" na supermarket bedzie tylko na początku tak jak ze wszystkim co jest nowego w Łomży.

Jakim prawem handlowscy wypowiadają się w imieniu wszystkich mieszkańców Łomży!!!Sami robią zakupy w Warszawie czy w Białymstoku.Supermarkety powinny powstać choć niekoniecznie obok kościołów i z górnej półki np. TESCO a nie STOKROTKA.

Trochę poczytałem i wstyd za niektórych ( wszelakie obelgi), no i po co to wszystko?. Supermarkety przesądzone i bardzo dobrze, jednak szkoda że są to przede wszystkim na podobieństwo biedrony czy lider p... i nie ma hipermarketu w planach a i mam takie pytanie : ile sklepików padło w Białym po wybudowaniu kilku hipermarketów i wielu supermarketów ? Co się tyczy kupców, to jeśli rzeczywiście "handlowiec" myślący to sobie poradzi. Trochę wyobrażni i pomysłów a to nie boli i klientów mozna przyciągnąć, jeśli nie wie, to niech jedzie do Austri czy Niemiec i tam zobaczy, a i przy okazji to, że jak się zmywa podłogę to w między czasie kiełbasy się nie pakuje klientowi. Jeśli chodzi o Prezydenta Ł-ży to niech się zbytnio kupcami nie przejmuje, kupcy mają sklepy i kasę a prezydent klientów za sobą
W supermarketach z jakością towarów moze być różnie ale na pewno zmuszą wszystkich do podwyższenia standartu, kultury a przede wszystkim jakoścą usług, bo z tym jest różnie(nie chcę mówić, że często źle), ale tego chyba kupcy się nie obawiają :)

KAJ

Może Łomża to wiocha, ale znam jeszcze większe wiochy - np. ok.300 tysięczne, a poza tym żydowskie.
A kim Ty u licha jesteś śmieciu ????

Wasza Lara z Łomży

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org