piątek, 11 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Najgorsza szkoła w Łomży

j.w.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Najgorsza szkoła w Łomży

A to pytanie jest? Ja myslalem ze stwierdzasz ktora szkola jest najgorsza w lomzy. I sprecyzuj swoja wypowiedz bo nie wiadomo o jaka szkole ci chodzi czy podstawowki, czy srednie, a moze wyzsze...?

Każda szkoła będzie zła jak się uczyć nie chce.

Miśka! -dobrze powiedziane. popieram

mowa o szkołach podstawowych ? ; )

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;ddddddddddd a jakkie ci chodzi to ty się pytasz jaka najgorsza czy innym cchesz powiedzieć jaaka jest najgorszaa ???????? ;))

tak to jest pytanie, a chodzi mi o szkołę ponadgimnazjalną

Dla lenia to każda szkola bedzie niedobra :) straszna . Nauczyciele beda wymagali zawsze za dużo :) Cóż ...;]

...Zaufanie to potega....

sprecyzuje może - chodzi mi o opinię szkoły
<ranking od najlepszej do najgorszej>
1. I LO im. T. Kościuszki
2. II LO
3. ...
4. ...

funky002 - zgadzam się z tobą w 100%. Dla obiboków zawsze jest za ciężko i zawsze za dużo wymagają, a przez to poziom nauczania się obniża i tracą na tym zdolni, pracowici uczniowie.

1. I LO
2. II LO

a potem długo, długo nic.

"Nikt nie jest bardziej zniewolony niż ci, którzy błędnie myślą, że są wolni"

prawdziwy ranking:
1. I LO
2. II LO
3. III LO
4. Zespół Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących Nr 6 (ekonomik)
5. Zespół Szkół Mechanicznych i Ogólnokształcących Nr 5 (mechaniak)
6. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Nr 4 (budowlanka)
7. Zespół Szkół Drzewnych i Gimnazjalnych nr.3 (Drzewna)
8. Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 (Weta)
9. Stowarzyszenie Wspierania Edukacji i Rynku Pracy w Łomży
10. Technikum w Łomży Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Łomży

Łomża, Łomża, Łomża . . .

krótko i rzeczowo - właśnie o to mi chodziło
dziękuję

mistrz418 trochę się z Tobą nie zgadzam i wygląda mi to raczej na wypis szkół :P

Pjotr

mistrz Mechaniak powinien być wyżej od ekonoma

brałem jako źródło wyniki matur oraz opinie na temat szkoły
snl moim zdaniem ekonomik to lepsza szkoła od mechaniaka , obie szkoły na wysokim poziomie, ale ekonomik ma wyższą zdawalność matur.

Łomża, Łomża, Łomża . . .

Popieram Ekonomik jest lepszy

Żyje By Pakować Pakuje By Żyć

prawdziwy ranking:(poprawiony bo KLO nie było a jest w czołówce hehe)
1. I LO
2. II LO
3. III LO
4.Katolickie Liceum Ogólnokształcące (katolik)
5. Zespół Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących Nr 6 (ekonomik)
6. Zespół Szkół Mechanicznych i Ogólnokształcących Nr 5 (mechaniak)
7. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Nr 4 (budowlanka)
87. Zespół Szkół Drzewnych i Gimnazjalnych nr.3 (Drzewna)
9. Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 (Weta)
10. Stowarzyszenie Wspierania Edukacji i Rynku Pracy w Łomży
11. Technikum w Łomży Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Łomży

Mistrz ja kierowałem się min. opiniami 2 nauczycieli uczących w obu szkołach. W Mechaniaku większość uczy się w technikum, a nie liceum a to ma wpływ na matury

a ja uważam że 2LO powinno być na pierwszym miejscu przed 1LO -> krótki powód... Najważniejszy w tej szkole jest uczeń i indywidualne podejście do niego!

A potem na studiach ten uczeń dostanie kopa w dupę od życia, bo już nikt się nim nie będzie opiekował ;)

Zgadzam się z microoo, a I LO wg mnie jest pierwsze w Łomży i raczej już tak pozostanie.

A skąd tak wogóle ten ranking? Jakiś link podeślijcie, bo może za słabo szukam, ale o zdawalności nie mogę nic znaleźć z tego roku.

I LO nie jest najlepsze,taka opinia się utarła i tyle,kończąc je miałam wrażenie że cokolwiek robiąc zostanie to ocenione słabiutko,więc chyba nie o taką szkołę chodzi.Kończąc cokolwiek powinno się mieć wysoką samoocenę(łatwiej jest w życiu-nieprawdaż?) a nie słyszeć,że 8 nie daleko i budynki się pomyliło i itp.Więc kultura jest na niskim poziomie.Ja nie mam fajnych wspomnień po tej szkole....I nie piszcie,że uczyć mi się nie chciało,bo akurat było na odwrót.

maja

Ale poprawnej pisowni to Cię jednak nie nauczyli.
Poza tym, wszystko co napisałaś to prawda. Ta szkoła stacza się po równi pochyłej.

opowiadacie glupoty. szkola sie stacza po rowni pochylej bo coraz wieksze barany do niej przychodza jak to okreslila (no nie do konca takimi slowami) pani prof od geografii :) i to jest prawda. Ja jestem z niej zadowolony. Liceum ma dobrze przygotowac do matury a I LO chyba robi to najlepiej. Wystarczy popatrzec gdzie dostaja sie ludzie z poszczegolnych szkol. Oczywiscie jest paru nauczycieli ktorzy nie powinni tam uczyc. Patrzac z perspektywy tego co mam na studiach to dobrze mnie przygotowali do tego co bedzie po liceum. Moge nawet stwierdzic ze prowadzili za raczke. Nie bylo (przepraszam za kolokwializm) pierdolenia sie z uczniem, jak nie umial to byl gol i koniec. Co do misiapaw, cos masz strasznie wrazliwa psychike jezeli te teksty Ciebie ruszyly, ja osobiscie spotkalem sie z takimi stwierdzeniami ale to od jednej osoby i to w zartach wiec moze baaardzo dawno konczylas te liceum i nie wiesz jak jest. Poza tym oceny sa w poszczegolnych szkola (ba nawet klasach) sobie nie rowne. Moja klasa miala najnizsza srednia zawsze i uwazali nas za glabow a zdalismy najlepiej mature.

Rozumiem ludzi dlaczego chca isc do II LO, bo tam mozna pobimbac. W pewnych momentach tego im zazdroscilem, lecz imo na dobre to sie nie zdaje, lepiej teraz zrobic wiecej a na studiach sobie troche pobimbac wiedzac ze sie bedzie mialo dyplom z DOBREJ uczelni, a nie podrzednych.

a ja sie z tobą nie zgadzam. uważam ze w 1 lo uczą sie ćpuny;p

;p

Zyj dalej stereotypami... Dalej pozostawie to bez komentarza.

zle napisalem :P
Zyjesz stereotypami dziewczyno. Wiec pozostawie to bez komentarza :)
Tak jest jasniej :P

floyd68 napisz moją wypowiedź poprawnie,zobaczymy ile błędów znalazłeś

maja

sorry ale z tym 3lo to pojechaliscie xD

znam kilka osób które sobie w mechaniaku nie radziło, przechodziło do 3lo i dawali sobie świetnie radę

moim skromnym zdaniem:
2lo
1lo
mechaniak
3lo
ekonom
katolik
budowlanka
drzewna
weta
zdz

Ogólnie co do mechaniaka: zapraszam wszystkich do klas technicznych - nie wiem czy jest w Łomży jakaś inna szkoła ponadgimnazjalna w której byłby taki odsiew. Poza tym dla niezorientowanych, w mechaniaku uczy kilku nauczycieli z 1 i 2lo, a wierzyć mi się nie chce, że różnicują poziom nauczania w zależności od szkoły.

Będąc szczerym:
do 1lo idą zazwyczaj dzieci ludzi o przerośniętych ambicjach i tzw. kujony,
do 2lo idzie młodzież bardziej utalentowana kierunkowo,
do mechaniaka różnie - jedni, bo interesuje ich kierunek techniczni, inni jak to zwykle bywa, bo łatwo się dostać,
do 3lo i ekonoma idzie cała reszta, tzw. średniacy w gimnazjach,
do katolika młodzież z rodzin bardzo zaangażowanych w kościół itp.,
do budowlanki, drzewnej i wety, ludzie którzy interesują się danymi kierunkami (choć stosunkowo mało ich w szkole) lub wszyscy pozostali
do zdz tzw. trudna młodzież

Takie jest moje odczucie. Sam skończyłem rok temu mechaniak i uważam, że lepiej trafić nie mogłem :) Pozdrawiam wesołą kadrę nauczycielską :P

Będąc szczerym:
do 1lo idą zazwyczaj dzieci ludzi o przerośniętych ambicjach i tzw. kujony,
do 2lo idzie młodzież bardziej utalentowana kierunkowo,
do mechaniaka różnie - jedni, bo interesuje ich kierunek techniczni, inni jak to zwykle bywa, bo łatwo się dostać,
do 3lo i ekonoma idzie cała reszta, tzw. średniacy w gimnazjach,
do katolika młodzież z rodzin bardzo zaangażowanych w kościół itp.,
do budowlanki, drzewnej i wety, ludzie którzy interesują się danymi kierunkami (choć stosunkowo mało ich w szkole) lub wszyscy pozostali
do zdz tzw. trudna młodzież

i to jest chyba najbardziej realny podział

Robotnica

Wyniki matur są najlepszym wskaźnikiem poziomu szkoły.
Proszę porównać i ustalić kolejność.

http://209.85.129.132/search?q=cache:E4mfESdPPeMJ:www.1lo.lomza.info/pliki/WYNIKI%2520MATURY.doc+wynikimatury+%C5%82om%C5%BCa&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a

Nie znalazłem nowszych niestety.

Jeszcze to...

Tabela 10.
Najważniejsze przedmioty do porównania to te, które dają dostęp do atracyjnych studiów czyli: matematyka, fizyka, język, chemia, biologia.

http://www.oke.lomza.com/aktualnosci/matura2006_raporty/pliki/podlaskie/powiaty_podlaskie/miasto_Lomza.pdf

Porównajcie proszę poziomy "najwyższy" i "bardzo wysoki" pamiętając o tym, że są to wyniki wyrażone w liczbach a nie w procentach.

Popieram 100mph i Robotnica. Dobrze opisane szkoły :)

Pjotr

100mph robotnica i Pjotr4 ja sie z wami nie zgadzam. Jakos nie zauwazylem zeby strasznie wszyscy byli kujonami albo mieli przerosniete ambicje w I LO. Bardzo mnie rozsmieszyliscie ze do II LO idzie mlodziez bardziej utalentowana kierunkowo... Przepraszam ale w jakim sensie? Niby klasy profilowe ? W kazdej szkole tak jest. Chyba kazdy kto szedl do I LO wiedzial co chce robic w zyciu. Jezeli uwazacie za przerosniete ambicje to planco sie bedzie robic w przyszlosci, to troche zalosni jestescie. Osobiscie nie wyobrazam sobie zycia z dnia na dzien, juz w gimnazjum mialem zakreslone mniej wiecej co chce robic w zyciu, wiedzialem ze to bedzie sie laczylo z matma i fiza, ktora szkola lepiej nauczy tych przedmiotow? Sami sobie odpowiedzcie patrzac po wynikach z 2006 roku (z tego co wiem ta przepasc rosla miedzy I a II LO w nastepnych latach). Jasne chyba dla kazdego jest to ze w takich szkolach znajduja sie dzieci bogatych i znanych rodzicow. Nie generalizujcie, odsetek tych ludzi jest bardzo maly. Wiekszosc ludzi poszla tam bo sami tak chcieli. Mam sporo znajomych z innych szkol i przeraza mnie ich podejscie do tego co beda robic w zyciu, w 3 klasie liceum zastanawiac sie co chce sie robic w zyciu na co isc na studia ? To jakas pomylka, taki czlowiek jest skazany na przegrana.

Jak bym mial generalizowac tak jak wy to moglbym powiedziec ze do II LO ida sami imprezowicze ludzie ktorzy zyja z dnia na dzien maja w dupie nauke, swoja przyszlosc i chca sobie przebimbac liceum myslac ze matura to egzamin gimnazjalny i ze jakos sie uda. - Milo wam to slyszec? ZAZNACZAM ze tak nie jest ;), to tez jakis tam odsetek tych ludzi ktorzy tam sa, ale rzucaja poglad na cala szkole. Nie generalizujcie.

Co do innych szkol to sie nie znam na nich bo sie nimi nie interesowalem, no jedynie mechaniak, bo wiedzialem ze chce isc na polibude, ale stwierdzilem ze lepiej z matmy i fizy mnie przygotuja w LO (a co jest bardzo wazne na moim kierunku) ale ten rysunek techniczny.... :P

Hmmm ciekawie piszecie ale :
1. Każdy z nas oczekuje czegoś innego od szkoły stąd każdy ma inne kryteria oceny szkół (ktoś kto lubi luzik wybierze szkołę, która nie zmusza do pracy i pójdzie na lokalne studia; ktoś kto chce się dostac na najlepsze studia w kraju wybierze szkołe z wysoką poprzeczką. Jeśli ktos ma talent plastyczny wybierze liceum plastyczne - to przecież oczywiste )
2. W związku z powyższym, pytający powinien sprecyzowac jego własne kryteria oceny jeśli liczy na pomoc internautów
3. Jedyną obiektywną oceną szkoły jest sprawdzenie co po niej dzieje się z absolwentami i podjęcie na tej podstawie własnej decyzji życiowej. Nie każdy musi byc inżynierem w Warszawie czasami wystarczy byc inzynierem w Zambrowie czy Szczuczynie żeby byc szczęsliwym w życiu. Jak to mówią : "Lepiej byc królem na wsi, niż sługą w mieście"

encepence, wybacz ale ten wątek to samo generalizowanie, a to, że odsetek dzieci w takim 1lo a 3lo, których rodzice mają przerośnięte ambicje jest większy, to fakt i nikogo chyba przekonywać do niego nie trzeba.

Natomiast co do wyników matur - Wyniki matur to nie jest żaden wyznacznik poziomu szkoły ! to jest wyznacznik młodzieży, która się wybrała do tej szkoły, czyli de facto prestiżu szkoły :) Owszem, można kogoś zmusić do większej lub mniejszej nauki ale to nie jest szkoła, prawdziwa szkoła uczy życia ... uczy, że jak sam się za siebie nie weźmiesz to nikt Ci nie pomoże, możesz oczywiście liczyć na pomoc, ale nie na wbijaniu suchej wiedzy do głowy, a według mnie, tak właśnie wygląda system kształcenia licealnego w Polsce.

Prawdziwym wyznacznikiem poziomu kształcenia w szkole, powinien być stosunek wyników matur do wyników testów gimnazjalnych młodzieży. Mnie nie dziwi, że takie 1lo ma 100 czy 99% zdawanych matur, skoro, przyjmowani są do szkoły bardzo dobzi uczniowie. Ciekaw jestem jakby to wyglądało, gdyby do 1lo przyjmowano mieszankę uczniów.

Moim skromnym zdaniem, większość liceów wyrabia w uczniach jedynie nawyków do uczenia, wpajania dużych materiałów wiedzy. A tak na prawdę, nie o to powinno chodzić. Zapraszam do technikum, gdzie przedmioty trzeba zrozumieć i polubić, bo suche kucie nie pomoże.

Jeśli już tak wszystko omawiamy to zacznijmy od tego, że technika w tym rankingu być nie powinny. Do technikum w większości idą ludzie, którzy wychodzą z założenia, że idą tam zdobyć wiedzę praktyczną (a nie suche zakuwanie), zdać egzamin zawodowy i koniec, na studia idą nieliczni, nie na tym polega idea technikum. Kto idzie do ogólniaka wie, że jeśli nie będzie miał studiów jest nikim (słowa człowieka z pośredniaka) dlatego zakuwa, skupia się na maturze i później na tej maturze są dobre wyniki. Szkoła szkole nierówna i jakiekolwiek rankingi są, dla mnie, bez sensu, bo kto ma ambicje, wie czego oczekuje i potrafi, to sam dojdzie do celu i dobrze skończy każdą szkołę.

P.A. dobrze powiedziane

100mph trochę powieliłem Twoje słowa, ale nie czytałem wszystkiego, więc sorry za powtórzenia.

sory.ale tutaj z Wami sie nie zgodze, moim zdaniem na pierwszym miejscu jest 1 LO, ale co do pozostalych to mam inne zdanie, ok wszyscy mowia ze potem jest 2lo , 3lo itp,ale to wcale nie prawda, ktos napisal ze do 2 ida troszke wyksztalceni ludzie... to zostawie bez komentarza. aa 3lo?? ze niby sredniacy w gimnazjach?? No to drogi kolego jestes chyba w bledzie,bo fakt jest tam latwo sie dostac ale ciezej sie utrzymac,odwrotna sytuacja jest w 2lo ciezko sie dostac a w szkole jest lzej. przykladem tego sa pogloski o tym ze duzo osob przenosi sie z 3lo do 2lo bo w 3 jest im za ciezko. A mechaniak?? sory ale w kazdym technikum jest ciezko,jak wybrales to nie miej pretensji:)

Jak dobrze pamietam, to ekonomik byl moja wymazona szkola. Ale jak juz sie tam dostalem okazalo sie ze moj byly wychowawca byl starym alkoholikiem, ktory swoje problemy zyciowe przekladal na mnie, potem nauczycielka polskiego - o to juz wogole ewenement, ta baba tak sie zachwycala wypowiedzia kolezanki podczas jej lekcji ze malo nie polknela swoich sztucznych zebow, ktorymi bawila sie co dzien na zajeciach.
Pani J.R. mam ndzieje ze juz pani przeszla na emeryturke bo wspomnienia z Pania kojarza mi sie jedynie humorystycznie, ale jesli mnie Pani wspomni przekonany jestem ze ciarki ma Pani na plecach,

Corka Pani, to w porzadku babina. Z humorem a i wypic lubila swego czasu.hehe

Pozdrawiam nauczycieli z Liceum Ekonomicznego - w ktorym kiedy sie uczylem. Moje dzieci tam napewno nie beda sie uczyc przy obecnym skladzie wladz LE :D

Pozdrawiam... byly uczen

osobiscie uwazam ze kazda szkola jest dobra dla kogos kto chce sie uczyc...
i nie wazne czy nauczyciele wymagaja czy nie ..

Poziom poziomem, ale prawda jest taka, że jeśli ktoś chce, aby szkoła go przygotowała chociaż trochę do danej pracy, to musi sam w tym kierunku działać. Przerabia się głównie teorię, a sens mają jedynie konkretne praktyki zawodowe.

nie ma najgorszych szkół ,z kolei są najgorsi nauczyciele.

Pomysłowo.

Co Wy tu wszyscy ścigacie się, która szkoła najlepsza?! Jaki tego sens...
Jestem absolwentką II LO, na studia dostałam się na jakie chciałam, mam pracę, żyje mi się dobrze.
Jeżeli ktoś ma ambicje to niezależnie od szkoły będzie realizował się a wymagający nauczyciele mu w tym pomogą, w każdej szkole sa dobrzy i sredni pedagodzy, wiekszosc i tak chodzi na korepetycje przed matura.
Nie poszłam do I LO ze względu na dzieci lekarzy, nauczycieli itd., tak było w moim roczniku.
I LO było dobrym liceum w czasach, gdy moja mama uczęszczała do tej szkoły, gdy były egzaminy na studia. I LO zrównało się z II LO, wszędzie przyjmowane są osoby po znajomosci, niekoniecznie zdolne, ktore zanizaja wyniki. To poziom I LO spadł a II LO pozostaje bez zmian.

I LO oceniacie osobno, czy łącznie z korepetycjami?

Wszystko zależy od wielu czynników. Nie tylko od zdawalności matur albo powodzenia na studiach. Przecież dobra szkoła to też zajęcia pozalekcyjne, dobrzy nauczyciele budzący pasję w uczniach... Takich kryteriów jest wiele.

Najpierw jakaś szkoła kierunkowa związana z wykonywanym zawodem, a nie robienie czegoś na siłę. Dalej postawienie na ogólny rozwój i z czasem to was zdecydowanie do zawodu przygotuje. Nie oczekujcie od razu cudów - większość zawodów łatwiej zrobić szkoleniami, niż przez głupie studia.

Kempa ciebie szkola nie wyedukowala skoro zarabiasz wklejaniem linków na forach.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org