piątek, 11 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zagadka.

Na półce stoi 10 książek poustawianych kolejno od pierwszego do dziesiątego tomu. Każda z książek łącznie z okładkami ma 100 kartek. Mol książkowy przegryza się przez książki zaczynając od pierwszej kartki pierwszej książki a kończy na ostatniej kartce ostatniej książki.
Zagadka: Przez ile kartek przegryzie się mol?

Pozdrowienia.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zagadka.

980

:)

Hmm.. mol przegryza się przez 1 kartke ksiązki pierwszej, 800 kartek kolejnych ośmiu książek i 1 kartkę książki ostatniej. Czyli razem <b>802</b> kartki.

Dlaczego? Odpowiedz jest prosta: ustaw książki obok siebie a wtedy zobaczysz, że kartka nr 1 w pierwszym tomie znajduje się z prawej strony patrząc na grzbiet - w związku z czym zaczynając przegryzanie mol książkowy pozostawia 99 kartek znajdujących się po lewej stronie pierwszego tomu nietknięte i zgodnie z założeniem gryzie w kierunku do ostatniej kartki tomu dziesiątego. I tu następuje swoista analogia - dogryza się do ostatniej kartki ostatniej książki (znajdującej się po lewej stronie grzbietu) i kończy gryźć pozostawiając nietknięte 99 kartek ostatniej książki.

A zatem : 1000 - 2 * 99 = 802 - co należało udowodnić.
Może jest to zbyt skomplikowane ale napewno się rozświetli gdy zobaczysz na książki stojące na półce.

Tarczyn, wiesz gdzie szukać.

http://www.forum.osemka.pl/?forum=2&post=550

Pozdrowienia

Nio :)

hahaha

tarczyn ale to nie dowód Twojego myślenia bo google potrafi nawet ptysiu zapuścić...

Malachit , taaaa nie może być

Zagadka!.

Co znajdziemy w pustej szafie kochanej babci ?.

podpowiedź: najlepiej jak dębowa !

a może wódka????:D

Maciek ...ja bym trochę doprecyzował jeszcze treść tej zagadki.... bo rozumiem, że książki były ustawione kolejno od 1. do 10., ale ja mógłbym ustawić w takiej kolejności od prawej do lewej strony półki...
...przy takiej treści jak jest aktualnie nie da się określić jednoznacznej odpowiedzi...
...potrzebne są dodatkowe założenia, lub przynajmniej założenie standardów zwyczajowych.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Kefas!
Czy nie ustawia się książek zgodnie ze zwyczajem jak chodzi zegar (od lewej do prawej). W wojsku odliczałeś od lewej do prawej, gorzałę też najlepiej polewać od lewej do prawej. Dlaczego książki miałbyś ustawiać od prawej do lewej. Zwróć uwagę czy u siebie lub w bibliotece masz ustawione książki od lewej do prawej czy odwrotnie. Zresztą patrząc ze strony książek jest od prawej do lewej, patrząc z naszej strony jest od lewej do prawej. Może należałoby zaznaczyć w zagadce (od lewej do prawej). Zagadka musi mieć triki.

Pozdrowienia.

właśnie o tym mówię, to jest zasada zwyczajowa... ja natomiast mam taką biblioteczkę, która stoi w rogu i zawsze podchodzę od prawej i od prawej ustawiam książki....

...poza tym arabowie czytają od prawej do lewej choć kartki przewracają, tak jak my... a ostatnio głośno w mediach o szacunku do ich kultury... :)

Pozdrawiam serdecznie.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

więc ??

...więc jeśli ustawimy książki od prawej do lewej, to wynik się "trochę" zmieni... :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Kefas!
Zagadka była zadana dla Polaków nie dla Arabów. Ustawianie od prawej do lewej zdarza się bardzo sporadycznie. Zresztą każda zagadka ma swoje tricki i nie ma o co kopii kruszyć, zamiast polemizować zadał byś lepiej nową zagadkę.

Pozdrowiienia.

Kefas, to "więc" tyczyło się mojej zagadki :)

Zadam Wam zagadkę bardzo łatwą, można powiedzieć dziecinną, nie ściągniętą z internetu:
Szedł brat z siostrą i mąż z żoną, znaleźli cztery jabłka pod jabłonią, po jednym wzięli i jeszcze jedno się zostało. Jak to się stało?
Może ktoś odpowie?

Pozdrowienia.

jest dwóch mężczyzn i jedna kobieta - kobieta jest żoną jednego i siostrą dugiego

lub

dwie kobiety i mężczyzna - mężczyzna jest bratem jednej i mężem drugiej. :)

Prościutka zagadka dla Polaków:

Jakie pająki sieci nie tkają,
jakie baranki nigdy nie bekają?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Baranki wielkanocne i pająki jako ozdoba wykonane ze słomy.

Pozdrowienia

maćku... uznać musze.... ale poszukaj jeszcze innych baranków, które nie beczą...

(te które pokazałeś przy dozie wyobraźni mogłyby zabeczeć)

pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

:D

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Niektórzy małe obłoczki błąkające się po niebie w słoneczny dzień nazywają barankami, ale czy o to chodziło?

Pozdrowienia.

Po pierwsze to witam wszystkich na forum.

Moja zagadka:

Leciały gęsi, naprzeciw nich leciał gąsior. Przywitał się z nimi: "Dzień dobry sto gęsi". Gęsi odpowiedziały: "Żeby nas było sto to musi być nas jeszcze raz tyle, pół tyle, ćwierć tyle i ty". Ile leciało gęsi ?

Po pierwsze to witam wszystkich na forum.

Moja zagadka:

Leciały gęsi, naprzeciw nich leciał gąsior. Przywitał się z nimi: "Dzień dobry sto gęsi". Gęsi odpowiedziały: "Żeby nas było sto to musi być nas jeszcze raz tyle, pół tyle, ćwierć tyle i ty". Ile leciało gęsi ?

Sorki za dwa posty ale jaiś bład mi wyskoczył.

Leci 36 gęsi.
36+36+18+9+1=100

Pozdrowienia.

Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?

Pozdrowienia.

Swojego syna

Żył sobie mały człowieczek ( był karłem ) i mieszkał on w wysokim wieżowcu 20 piętrowym. Mieszkanie miał na ostatnim piętrze.
Pytanie brzmi:
Dlaczego jak była brzydka deszczowa pogoda to dojeżdzał on na 20 piętro, a jak była piękna słoneczna żarówa to dojeżdał tylko do 12 i resztę musiał pokonać schodami?

Uwaga - trudna zagadka!!
Co to jest - po wodzie plywa i kaczka sie nazywa??

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Sprzedam mieszkanie M-4 64 m2 Białystok Centrum I piętro, budynek IV piętrowy, duży taras, szkoły, przedszkola, szpital blisko. 13 500 zł/m2.
tel. 732234410, 732235311
usługi
Wykopy ziemne koparkami. Piasek, pospółka, ziemia przesiana na ogródki (rabaty) + tłuczeń betonowy. Usługi naczepą niskopodwoziową i firanką. Rozbiórki koparkami.
tel. 604446462
usługi
Wywóz gruzu, styropianu, starych gabarytów, kucie posadzek, sprzątanie piwnic, posesji itp. Prace ogrodnicze, przycinanie żywopłotu .Przeprowadzki.
tel. 500590581
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org