Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dotacje z PUP na rozpoczęcie działalności ... |
Witam. Czy wiecie coś może odnosnie dotacji przyznawanych na rozpoczecie dzialalnosci gospodarczej?? Dzwonie czesto do Urzedu Pracy ale tam sami nie wiedza kiedy zorganizowac komisje i przydzielic pieniadze. Zapewne mi jak i wszystkim skladajacym wniosku zalezy na szybkim rozpqtrzeniu wnioskow i mozliwie ze przydzieleniu funduszy... W koncu 18000zl piechota nie chodzi...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dotacje z PUP na rozpoczęcie działalności ... |
I co ty za 18 tyś zrobisz? Lokal postawisz miesiecznie 1 tyś wydasz a jak zysku nie przyniesie to jeszcze bedziesz zwracał ? A wkład własny masz?
|
|
Tak mam wklad wlasny. To jest 5k zl wiec w sumie bylo by 23k zl ... Nie chce mowic na jaka dzialalnosc mam zamiar przeznaczyc te pieniadze ale mam nadzieje ze mi sie uda. Trzeba byc dobrej mysli a moze rok uda sie przetrzymac firme. Lokal mam na szczescie wlasny.
|
|
Masakra ...
|
|
Pan Ciekawski: Oby więcej takich jak ty :) bo większość to podchodzi do 'biznesu' tak: zainwestuje 20 tys. zł nic nie będę takiego robił i miesięcznie z 30 tys. zł muszę zarobić bo jak nie to wolę leżeć u rodziców w domu bo i tak dostanę jeść. Zatem próbuj jak masz chęci tylko przygotuj się nerwowo na 'nieprzewidziane' wydatki.
|
|
Pan Ciekawski ja tez skladalam wniosek, z tego co wiem to dyrektor byl na zwolnieniu i wszystko stalo w miejscu, teraz wrocil i po kolei z listy wysylaja po 15 osob na szkolenie, ktor mea trwac 2-3tyg po kilka godz dziennie. Mnie tez wkurza to czekanie, albo daja albo nie, a nie czlowiek siedzi jak duren i czeka, niektorszy maja spisane umowy przedwstepne na lokal i czas goni pieniadz. Chcialabym wiedziec czy sa juz jakies osoby, ktore juz cos wiedza wiecej.
|
|
Powiem Ci szczerze ze mniebto czekanie bardzo denerwuje ... Chodzi mi o to czekanie;( zamiast jak najszybciej to zorganizowac i dac mozliwosc mlodym ludziom w rozwijaniu biznesu i zmniejszaniu bezrobocia to wola trzymac nas w niepewnosci i sie z tym ociagac ;(
|
|
Moze to glupio zabrzmi ale chcialbym tez udowodonic sobie ze potrafie byc samodzielny i sam zarobic na swoje utrzymanie i w ogole... Bo jak narazie jestem "na garnuszku" mamusi ..
|
|
Tez bym wlasnie chcial zeby moze osoby ktore wiedza cos wiecej daly jakies przydatne informacje odnosnie dotacji..
|
|
a kiedy składałeś wniosek i który masz numer kolejny ?
|
|
Koniec stycznia ... Numer cos kolo 90:(
|
|
To raczej wybij sobie z głowy dotację , chyba że jesteś z tej grupy : preferowane usługi , gastronomia , handel - raczej w tej kolejności , Jestem zorientowany , bo próbowałem coś zorganizować córce , a jak dają , należy się to dlaczego nie brać ? Odpuściłem sobie bo , pod koniec I-szej dekady stycznia było już za dużo wcześniej złożonych wniosków . Funduszy starczy TYLKO na ok. 57 beneficjentów ! a mają to być już OSTATNIE dotacje , od nowego 2013 będą tylko pożyczki
|
|
Wiem ze przyznaja dotacje tylko dla 57 osob :( jednak jestem dobrej mysli i zamierzam sprobowac bo dziedzina w jakiej skladalem wniosek to Ortodoncja/Protetyka wiec moze akurat mi sie poszczesci i wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony ... Jak juz pisalem: trzeba byc dobrej mysli :)
|
|
powodzenia ,
|
|
Noe dziekuje ;) miejmy nadzieje ze bedzie w porzadku :)
|
|
Zezowate szczescie ale dotacxje nie dostaja osoby ktore pierwsze zlozyly wnioski, owszem kolejnosc zgloszen tez sie liczy, ale to nie idzie w ten sposob, ze pierwsze 57 osob dostanie mimo, ze 3/4 wnioskow jest na ta sama dzialalnosc...po to jest zbierana komisja aby z tych powiedzmy 90 osob wybrac 57 najlepszych Mnie juz szlag trafia z tym czekaniem...albo daja albo nie i czlowiek nie bedzie czekal jak przyglup... Ja tez chce zaczac w koncu zarabiac, a niestety nie stac mnie aby wyjac te ok 20 tys i otwierac na wlasna reke...
|
|
Wczoraj jadąc samochodem w radio byłą informacja ,ze PUP w Kolnie ma przyzawac dotację dla 180 osób więc to chyba dosyc dużo ;) ------------------------------------------------------------------------------------ Fotograf na Twój ślub www.kamilzieba.flog.pl/pf/ e-mail: kamil.zieba@onet.pl gsm: 511 53 53 25
|
|
nieesia Tak , masz rację , znam zasady . Jedno ale : 100 % składanych wniosków było wstępnie weryfikowanych przy samym składaniu i KAŻDY składający spełniał warunki . Kryteria przydziału są niejasne , decyduje o tym komisja , trudno jest ocenić czyj wniosek jest lepszy np biorąc pod uwagę , że 80 % składanych wniosków dotyczy uruchomienia jednoosobowej firmy z branży budowlanej ( ewentualnie stolarze , spawacze , fryzjerzy ) . Wg mnie komisja nie ma prawa subiektywnie pominąć kogokolwiek kto warunki spełnia , a jest ' MNIEJSZY " . I tu niestety , tak mi się wydaje zła wiadomość dla Autor: Pan Ciekawski , pomimo że jego działalność Ortodoncja/Protetyka , jest wg mnie o wiele " ciekawsza " od wielu innych , to nie można wykreślić z kolejki nawet już 50tej z kolei osoby o tej samej proponowanej działalności np zakładając że pierwszych 50 wniosków dotyczyło 50-ciu jednoosobowych firm malarskich . PS: Pan Ciekawski i nieesia , życzę Wam powodzenia , oby się udało .
|
|
Tez mam taka nadzieje i czekam z niecierpliwoscia ... Jednak czekanie denerwuje najbardziej :( mogliby wreszcie zorganizowac komisje i przydzielic fundusze ...
|
|
Naiwni jesteście. Jak ktoś napisał już jest przyznana kasa na 30 dotacji. Te 30 osób ma płatne kursy. Największą szanse na kasę mają osoby po znajomości, osoby z grupą inwalidzką i osoby powyżej 40 roku życia. Te, które opłacają KRUS mają małe szanse. Tak słyszałem, tak było w tamtym roku i tak pewnie jest i w tym. Możesz być pierwszy w kolejce, ale jeśli nie spełniasz powyższych kryteriów to kasy nie zobaczysz.
|
|
Kowalski niby skad masz takie info ze 30 osob dostanie dotacje? Jak wiadome jest ze dofinansowanie otrzymaja 53 osoby... Jest przeznaczony na to prawie 1 milion zl; dokladnie 954tys zl
|
|
Bylem z miesiąc temu, to jakaś dziewczyna co tam pracuje mi mówiła, że 30 osób już jest wyznaczonych i one idą na kurs. O tych 53 osobach dowiaduje się tutaj. Może dostali więcej kasy.
|
|
Klocil sie nie bede.. Mozliwe ze dostali wiecej funduszy i wysla wiecej ludzi na kursy.. Pozyjemy, zobaczymy.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |