niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Afera z solą przemysłową

http://www.eostroleka.pl/afera-z-sola-przemyslowa-jbb-w-lysych-uzywalo-jej-do-produkcji-wedlin---ustalil-reporter-tvn,art28538.html

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Afera z solą przemysłową

Parówki Tęczowe - mniam, mniam.

no normalnie jestem w szoku po obejrzeniu tego programu na końcu pokazano samochód z logo JBB Łyse jak on wjeżdża do zakładu JBB Łyse. Jak przedstawiono w programie wziózł on tą sól i peklosól przemysłową przepakowaną w opakowania soli i peklosoli normalnej a ja tak lubiłem kupować Lunchmet z tej firmy

Santreo

hehe wyprzedziłeś mnie z artykułem ;d;d;d JBB życzą smacznego xD
santreo: to nie był samochód to był cały załadowany TIR ...

Czy ty wierzysz w to , że właściciele zakładów przetwórstwa spożywczego wiedzieli CO kupują od HURTOWNIKA , który fałszował dokumenty , faktury itp ?

Ludzie , zastanówcie się jakie głupoty wypisujecie , jak nawet SANEPID w standardowych kontrolach nie miał możliwości tego skontrolować .
Wystarczy , że producent przedstawi im ATEST wydany przez : Instytut Żywności i Żywienia , lub Państwowy Zakład Higieny , lub Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich .

Inna sprawa : takie dokumenty , faktury i ich obieg powinien kontrolować US , skąd nagle w HURTOWNI która zakupiła w zakładach chemicznych sól przemysłową , pojawia się w ofercie sprzedaży sól spożywcza ?

Jak już coś piszecie , to najpierw pomyślcie, myślenie nie boli , spróbujcie !

nie sądze aby JBB umyślnie stosowała tą sól ale powinna dla swego interesu podawać ta sól badaniom mimo faktu ,ze miała jakies tam atesty. Jeżeli ktos twierdzi ,że ma produkcje na najwyzszym poziomie technologicznym to powienien i parametry surowców a więc i tej soli monitorować.

Santreo

Mi też wydaję się, że jeżeli w jbb stosowali sól przemysłową to tylko nie świadomie. Przypuszczam, że zaufali za bardzo dostawcy i nie poddawali badaniom "badanej" atestowanej soli.

Jeżeli produkcja idzie na skalę przemysłową to i produkty takie muszą być tz. osłonki i siatki do produkcji przemysłowej, sól i peklosól też do produkcji przemysłowej i o co chodzi? żresztą to sól jest lepsza od normalnej i zawiera więcej pierwiastków i minerałów i dziwi mnie że była tańsza .

JBB ma swoje laboratorium , w którym sprawdzane są parametry dostarczanych specyfików, tak więc chyba nie była taka zła ta sól, chyba że?

u nas jedzenie to brud,nawet pies niechce zrec,dajcie se na spokoj,truja ludzi wszystko pada tylko dyskonty z zywnoscia ida.A my Polacy jestesmy niewolnikami w tych firmach, szok.

muszą mieć laboratorium i chromatografy ...

taka poważna firma ...

Narobią krzyku jak zawsze i okaże się że to wcale nie szkodliwe w tak dużym rozcieńczeniu.

Brawo kontrolerzy! Premia się należy! za to że "JUŻ" namierzyliście niejadalną sól, która była używana do produkcji spożywczej przez 10 lat! Co wy leniwe urzędasy na ciepłych posadkach budżetówki robiliście przez cały okres tego kryminalnego procederu?

no to widać jak te super labolatorium jakości z JBB kontroluje jakośc tego co produkują - ja już tego na pewno nie kupie.

Santreo

to gdzie oni teraz Lunchmet sprzedadzą , jak santreo przestanie kupować ?

jutro zobaczycie na własne oczy przykład jak w kraju działaja instytucje odpowiedzialne za dbanie o jakośc produktów sporzywczych . Ponieważ nie ulega wątpliwości ,ze tego typu sól przemysłową która nie jest dopuszczona do konsumpcji kupowały i stosowały zakładamy w dobrej wierze zakłady JBB. Jest wysoce prawdopodobne ,że produkty JBB znajdujące sie w sprzedaży a sklepach zawierają taką sól szkodliwą dla zdrowia. Co więc w tej sytuwcji winni zrobić słuzby odpowiedzialne za kontrole tego w sklepach. Dalej udawać ,ze listy zakładów nie ma i ryzykowac naraznie ludzi ? Gdzie indziej na świecie produkty wszystkie wszystkich tych firm zostałyby wycofane ze sprzedazy do czasu wyjasnienia wszystkich watpliwości a u nas klienci beda to jedli.

Santreo

ten ich Lunchmet to najlepsza wędlina w europie nikt nie moze im dorównać bo jest taki pyszny - receptury strzegą jak oka w głowie

Santreo

beda padac teraz takie firmy i tyle ja juz tez od nich nic w morde nie wloze

w PRL :))) stalaby szubienica i tylko lby by spadaly jak groch!!!!!!!

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

myślicie że wcześniej o tym niewiedzieli
wypłyneło dopiero teraz z tą solą bo ktoś komuś nieposmarował kasy
to wypłyneło i czas żeby dupy ruszyli i zaczeli więcej kontroli nietylko soli

gitara gra

tak nie wiedzieli?! oglądałem 2 cześć na TTV zaraz po uwadze, wczoraj, koleś odpowiedzialny za dostawy w JBB powiedział, że z takiej firmy nie biorą niczego, a jak mu powiedzieli z tvn że wczoraj przyjechało z tej firmy ich samochód -TIR(mają to nagrane) to udawał że nie miało to miejsca, potem kazał poczekać a na końcu wyprosił,

jak ktoś wypiera się że brał z firmy coś x to jak może nie wiedzieć że było szkodliwe?

normalny człowiek - nic nie ukrywający, powiedział by tak bierzemy, tak to jest zwykła sól, lub mógłby też powiedzieć nie wiem, nie pamiętam czy bierzemy musiałbym sprawdzić... a ten w zaparte że nie na pewno nie....

otwórzcie oczy!!!

toksykolog stwierdził że powoduje raka, wady wrodzone u płodów i dzieci
nie dajcie się ogłupić !

jezeli JBB przyjęlo taką taktykę pójścia w zaparte to już po tej firmie. Ja mam bardzo wielki szacunek dla własciciela za jego determinację przy odbudowie firmy i pomoc jaka okazał swoim pracownikom i uwazm ,że w tym przypadku jego firma padła ofiarą nieuczciwych dostawców. Nie zamierzam wnikac głebiej bo wewnętrza kontrola winna wykazac dlaczego tego przekrętu kontrola jakości działająca w firmie JBB nie wykryła . Współczuje włascicielowi ,że otoczył się trzecia ligą profesjonalistów ktorzy przyjmując taktykę pójścia w zaparte prowadzą zakład do katastrofy.

Santreo

JEDNO JEST PEWNE , PRZEZ DŁUGIE LATA BYLIŚMY PODTRUWANI SOLĄ PRZEMYSŁOWĄ !

Kto zawinił ?
- na pewno odpowiednie PAŃSTWOWE służby kontroli : od Sanepidu , PIHu po Urząd Skarbowy ,
- również i właściciele dużych , renomowanych zakładów przetwórczych np JBB , którzy mają odpowiednie możliwości - laboratoria , gdzie od czasu do czasu mogli skontrolować wyrywkowo jakąś partię towaru-surowców , a swą beztroską narazili konsumentów na uszczerbek na zdrowiu .

Musimy jednak wziąć pod uwagę że :

Czy wierzycie w to , że właściciele zakładów przetwórstwa spożywczego wiedzieli CO kupują od HURTOWNIKA , który fałszował dokumenty , faktury itp ?
To był przektęt i oszustwo pewnej grupy ludzi " mafii solnej " , oni nie oszczędzali tylko kombinowali , sól przemysłowa przed przepakowaniem była cztery razy tańsza niż po przepakowaniu i zafakturowaniu jako sól spożywcza,
to są grosze na 1 kg , ale pomnożyć to przez tysiące ton rocznie ?

Ludzie , zastanówcie się jakie głupoty wypisujecie , jak nawet SANEPID w standardowych kontrolach nie miał możliwości tego skontrolować .
Wystarczy , że producent przedstawi im ATEST wydany przez : Instytut Żywności i Żywienia , lub Państwowy Zakład Higieny , lub Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich .
INSPEKCJA SANITARNA Z ŁOMŻY , też nie wiele mogła , podczas kontroli podstawiano im DOKUMENTY - ATESTY i FAKTURY , wiecie ile i jakie składniki są używane do produkcji począwszy od wody ?

Teoretycznie mogą coś zbadać dziś , a jutro , zmiana surowca . Wg Was mają siedzieć całe dnie na produkcji ? I badać każdorazowo , każdy składnik , dodatek itp ?
Paranoja !

Wiecie ile takich zakładów przetwórstwa spożywczego jest w Łomży i okolicach ?
a np piekarnie , tam sytuacja podobna , badać każdy worek mąki ?

Inna sprawa : takie dokumenty , faktury i ich obieg powinien kontrolować US , skąd nagle w HURTOWNI która zakupiła w zakładach chemicznych sól przemysłową , pojawia się w ofercie sprzedaży sól spożywcza ?

W dokumentach są faktury zakupu , od kogo i jakie ilości , jak się wytłumaczą co z tym zrobili , gdzie to jest , czy gdzie to zostało zutylizowane ?

Są biegli sądowi , eksperci w tej branży , są normy technologiczne . Jeżeli nie używali TEJ soli , to muszą przedstawić żródło zakupu i faktury na sól spożywczą . Produkowali bez ?
Można to obliczyć orientacyjnie i dołożyć domiar . Są odpowiednie służby i instytucje .

mafia potrafi na wszystkim zarobić i mają ochronę żądową to kropla w morzu
przekrętów w naszym kraju

gitara gra

Jestem Bardzo Bogaty...

koziol0

Jestem Bardzo Bogaty

koziol0

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org