niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
światła kierunkowe

pisze bo mnie już normalnie w*****a brak znajomości przepisów przez niektórych. na światłach które mają strzałeczki a nie normalne okrągłe światełko nie można zawracać!!! ludzie nauczcie sie przepisów ruchu drogowego bo jak was kiedyś jakiś mundurowy przyłapie na zawracaniu na takich światłach (np. koło dworca) to możecie nie zdołać sie wytłumaczyć.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: światła kierunkowe

Jeżdzą jak chcą :)

storygay
możesz wskazać ten przepis, bo art.22 ust.6 Prawa o ruchu drogowym (Dz.U. 1997, nr. 98, poz.602) nie wspomina o takim zakazie.

slm

hmm.. no wlasnie pokaz mi ten zakaz w kodeksie

nie chodzi Ci czasami o światła przeszkodowe (coś słyszałem, że chodzi o samoloty). Wg najnowszych przepisów samoloty nie mogą latać poniżej 50 m nad poziomem gruntu. Ale dlaczego jest zakaz zawracania koło PKS, tego nie wiem. Jak moi przedmówcy - proszę o wyjaśnienie!

Na sygnalizatorze kierunkowym można jechać wyłącznie w kierunku, który on pokazuje, a więc jeśli nie pokazuje zawracania, to nie można zawracać.
Jest wersja tego sygnalizatora, która pozwala na zawracanie. Strzałka ma wtedy kształt odwróconej litery U.

hooltay napisał(a):

> Na sygnalizatorze kierunkowym można jechać wyłącznie w
> kierunku, który on pokazuje, a więc jeśli nie pokazuje
> zawracania, to nie można zawracać.
> Jest wersja tego sygnalizatora, która pozwala na zawracanie.
> Strzałka ma wtedy kształt odwróconej litery U.

No dobrze może i tak jest, ale pokaż przepis. Gdzie jest taki zapis w Kodeksie drogowym?.

slm

8. Regulacja ruchu drogowego
* Sygnał świetlny w formie zielonej strzałki na czarnym tle, zezwalający na skręt w lewo, zezwala również na zawracanie, o ile nie jest ono zabronione innym znakiem. Sygnał świetlny (jeden lub więcej) w formie zielonej strzałki w dodatkowej sekcji sygnalizatora, zapalony wraz z zielonym sygnałem głównej sekcji, informuje kierowcę, iż posiada on pierwszeństwo przejazdu we wskazanym kierunku jazdy. (§8.7.3б)
* Migające światło zielone informuje, że ruch jest dozwolony, ale wkrótce zostanie włączony sygnał zakazujący ruchu. Światło żółte zakazuje ruchu i uprzedza o zmianie sygnału świetlnego. Światło żółte zapalone wraz z czerwonym zakazuje ruchu i uprzedza o włączeniu sygnału zielonego. (§8.7.3в,д,ж)
* Migające światło żółte zezwala na jazdę i ostrzega o skrzyżowaniu lub przejściu dla pieszych bez czynnej sygnalizacji świetlnej. (§8.7.3е)

Wyciąg z Kodeksu Drogowego....
...ale Ukrainy. :)

---
PGG

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.

Jeśli jest strzałka pozioma "skręt w lewo" to można zawracać tylko wtedy, gdy ruch NIE JEST kierowany znakiem S-3 (sygnał świetlny: strzałka w lewo).
Ale...
Gdy jest znak P-8c połączony dowolnie z innymi poziomymi P-8x to mimo, że jest świetlny S-3 zawracać można.

Nie jest do końca jasne czy można zawracać jeśli jest tak:
Poziomy znak P-8a + P-8b (jazda na wprost + w lewo)
Świetlny S-3 dla jazdy na wprost + w lewo.
Wydaje mi się, że w takim przypadku zawracać można.

Dlatego, ze traktuję zapis dotyczący znaków poziomych § 87.2 "Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo" jako strzałkę występująca wyłącznie samotnie - jeśli jest w kompilacji z inną strzałką to zawracać chyba można.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).

To jest ten przepis

Ten zapis akurat oznacza to, że jak na S-3 zapali się zielone dla skrętu w lewo to samochód stojący obok jadący prosto nie może rucszyć bo to nie jego sygnał.

Sygnał świetlny S-3 (tak jak wszystkie sygnały świeytlne) daje informację o tym, czy można jechać.
O tym gdzie można jechać decydują znaki P-8x (z zastrzeżeniem § 87.2).

Na stronie podanej niżej jest wyjaśnienie całego tematu.

Najwięcej problemów łomżyniacy mają z poruszaniem się po skrzyżowaniu ulicy Sikorskiego z Aleją Legionów - mówi sierż. szt. Wojciech Fabin z Sekcji Ruchu Drogowego KMP w Łomży. To skrzyżowanie jest wyjątkowe. Mieszkańcy przyzwy-czaili się do tego, że dozwolone jest zawracanie na ulicy Sikorskiego, tak było jeszcze przed remontem skrzyżowania. Teraz, jadąc na przykład tą ulicą obok dworca od strony targowiska, nie można na skrzyżowaniu zawrócić, kiedy działa sygnalizacja świetlna.

Autor tematu miał rację.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=6215

Pozdrowienia.

storygay ma racje tam nie mozna zawracac zdawalem miesiac temu prawko i caly czas mi mowili ze tam nie mozna zawracac na egzaminie odrazu by obleli za to !!!

Ptysiu jeżdzą jak chcą - bo mają prawojazdy i czym jeździć. w przeciwieństwie do ciebie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org