czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Krypty w katedrze

Właśnie niedawno dowiedziałem się jakie są plany dotyczące krypt w katedrze. Otóż zostaną one ... zburzone. Zostaną tylko dwie, zapewne jedna dla pasterza diecezji, druga dla administratora parafii. Zapewne zostaną też wyremontowane i obłożone cegłą klinkierową. Dla mnie jest to barbarzyństwo i wandalizm najwyższego lotu. Tym bardziej, że dzieje się to w kościele. Absolutny brak szacunku do historii. Ciut nie plemiona Hunów czy watahy Mongołów, które grabiły, niszczyły i mordowały, ale to byli niecywilizowani ludzie. Ale teraz takie czasy. Nie ma już sekretarzy PZPR wojewódzkich, powiatowych i miejskich, ale wiadomo kto rządzi i kto opiniuje na różne stanowiska bardziej lub mniej kierownicze. I słowo stało się ciałem, wyrocznią, poleceniem i żądaniem.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Krypty w katedrze

A obecnie ile teraz jest krypt ? jak 2 maja zostać ?

Jest dziesięć. Osiem zostanie zburzonych, zasypanych, na to pewnie posadzka i tron dla bikupa.

Skąd taka wiadomość? Jeżeli to prawda co na to konserwator zabytków? Mógłbyś podać źródło tej wiadomości.

Pozdrowienia.

Nie za bardzo mogę, ale zapeniam, że pochodzi od jednej z osób pracujących przy wykopaliskach.

Felix - to lepiej nas "zapenij". Informacja nie potwierdzona, nie jest informacją rzetelną. I po co od razu taka egzaltacja. Gdyby nie Biskup nigdy by do odkrycia tych krypt nie doszło. Więc nie pyskuj proszę!

Dałem się podpuścić i zadziałałem emocjonalnie, za co przepraszam.
Do admina - można to zdjąć.

Witam
W sprawie krypt nie ma jeszcze żadnej decyzji, najprawdopodobniej jednak nie zostanie po nich slad. Niemniej jednak konserwator zabytków walczy, i istnieje szansa że tak się jednak nie stanie.
pozdrawiam
Krzysztof "indar" Babinski

Mam nadzieję, że jednak tego nie zniszczą, choćby przez szacunek dla osób tam pochowanych.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org