wtorek, 12 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
niepubliczny żłobek i przedszkole

mam pytanie, czy ktoś zdecydowałby się dać swoje dziecko do nowo otwartego niepublicznego przedszkola z grupą żłobkową, nie mówię o prywatnym gdzie tak naprawdę obowiązuje połowa przepisów co niepubliczne, proszę o poważne odpowiedzi

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: niepubliczny żłobek i przedszkole

zależy od warunków lokalowych, ilości, zaangażowania i wykształcenia opiekunów, wyżywienia oraz ceny. myślę, że chętni by się znaleźli. teraz otwierane jest przedszkole językowe i jak dzwoniłam to już było ponad 20 chętnych a było to w zeszłym miesiącu.

@timonek: sprawdź dobrze, kto będzie uczył języka w takim przedszkolu i zorientuj się, czy to jest fachowiec. Często w przedszkolach pracują ludzie, którzy mają skończony jakiś pierwszy lepszy kurs językowy i wykształcenie pedagogiczne i nie dość, że niczego nie uczą, to jeszcze kaleczą język i dziecko od początku ma wyrabiane złe nawyki, głównie w wymowie.

grupa żłobkowa-bardzo chętnie. byleby oferta cenowa była adekwatna do lomżyńskich warunków i zarobków rodziców.

do kaschia -akurat na sprawach nauczanie znam się dobrze dlatego też po rozmowie z panią z sekretariatu na temat wykształcenia i przygotowania pań przedszkolanek bałabym się umieszczać tam dziecko (oczywiście jeżeli celem jest dobre nauczenie dziecka angielskiego, co do innych spraw wypowiadać się nie będę)). na moje pytania odpowiedź wymijająca, więc nie sądzę by panie miały odpowiednie przygotowania.
a pytanie nie dotyczy akurat poziomu angielskiego w przedszkolach tylko zainteresowania takimi niepublicznymi placówkami, a takowe chyba w Łomży jest, wszystko zależy tylko od warunków jakie zostaną zapewnione.

czyli jeżeli byłoby dobrze wyposażone i byłby dobry wykształcony personel to byliby chętni? to jakie macie zastrzeżenia do przedszkoli istniejących?

ostatnio byłam w tym nowo otwartym ,,Przedszkolu''na sybiraków zorientować sie co i jak , mesakra jakaś.To raczej punkt przechowywania dzieci a nie przedszkole.

Olinko, czemu? Chętnie posłucham.... Akurat teraz interesuję się tematem przedszkoli.

Tak jak ktos wyzej wspomnial prywatne przedszkola obchodza sie innymi procedurami i wymaganiami niz te publiczne i niepubliczne to raz. A dwa nawet w publicznych przedszkolach pracuja osoby, ktore nie maja pelnego przygotowania pedagogicznego lub sa w trakcie studiow, ale malo kto o tym wie, bo praca to jedno, a dokumentacja drugie :) I po trzecie by w Lomzy przedszkole uzyskalo renome, prestiz i pewne uznanie oj trzeba sie postarac, a latwo to nie przyjdzie, bo mozemy jeszcze wybierac i roznymi sposobami miec miejsce dla dziecka w publicznym przedszkolu... Ale powodzenia!! Co do nauczania jezyka obcego w przedszkolu, coz wystarczy miec licencjat z pedagogiki o specjalnosci wczesne nauczanie jezyka angielskiego, a poziom nauczyciela wcale nie musi byc adekwatny do wyksztalcenia :)

wystarczy zajść- wszystko mówi samo za siebie. Są 2 sale, jedna tzw sala zabaw nawet niewiem czy to można tak nazwac (mój pokój jest większy), niewspomne o żadnych nowych,ładnych zabawkach(za tą cene co trzeba płacic)aha i te kołderki zwiniete w kłębek w tej sami.2-ga sala to sala ze stoliczkami.Dzieci jest ogółem 26 i wszyscy razem w tych malutkich 2 pomieszczeniach.Niewiem jak te dzieciaczki mają skupić sie na ,,nauce''. To przechowywalnia dzieci raczej.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org