czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Fotoradar na Zawadzkiej...

...chyba jest niezgodny z przepisami. Fotoradary przekazano inspekcji drogowej, a policja nie ma już prawa ich instalować. Jeśli to prawda, to ten fotoradar jest nielegalny.

Takos

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Fotoradar na Zawadzkiej...

i powinne być żółte http://www.tvn24.pl/-1,1710485,0,1,od-dzis-fotoradary-beda-zolte-te-dzialajace,wiadomosc.html

oni fszytskie nie zgodne

tylko ze tam nie ma zadnego fotoradaru ...tzn jest pusty

jest zaladowany, ostatnio wszystkim fotki robil

dziala dziala pare dni temu robil wszystkim fotki..

od jakiej predkosci lapal ?

każdej

prędkości światła

a

W czwartek i mi mignął i się zastanawiam , czy przyjdzie do mnie wezwanie :)
Obstawiam , że nieznacznie przekroczyłem 60km/h ale ewidentnie , zdjęcie zrobił zarówno mi jak i autu jadącemu przede mną.

Wszystko jest zgodne z prawem, ITD ma je na stanie i ten fotoradar jest legalny. A maszty mają zmienić barwę chyba w przeciągu 2 lat.

dokładnie moją je przemalować do któregoś tam terminu, a jak nie zdążą, to przedłużą termin

---------------------------------------------

na 60 km /h to on nie może byc nastawiony bo 50 km/hobowiazuje do godziny 23.00 po 23.00 tam obowiązuje 60 km/h . Ustawa przewiduje 10 km tolerancji więc winien byc ustawiony na 70 km/h chyba ,że panowie po 23 przestawiają go ale ja ani nikt tego nie widział . Więc jezeli wali po przekroczeniu 60 km/h po 23.00 to jest to nieprawidłowe i możan to podważyć.

Riposta

na dodatek trzeba zauważyć ,że ITD moze dokonywać pomiaru predkości z wykorzystaniem stacjonarnych urzadzeń tylko na drogach publicznych . W tym przypadku w myśl prawa o ruchu drogowym w związku z art. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.); ulica Zawadzka nie jest droga publiczną. Wyjątek stanowi fakt gdy ulica taka znajduje się w ciągu z której z wymienionych w tym art. 1 dróg. W przypadku ulicy Zawadzkiej nie ma takiej możłiwości gdyż nie występuje ona w ciągu żadnje z wymienionej kategori dróg. Tylko ulice Zjazd , pl Kościuszki , Wojska Polskiego , Sikorskiego podpadja pod ta definicję i tam ITD moze sobie robic pomiary. Natomiast na ulicy Zawadzkiej takich pomiarów nadal może dokonywac policja.

Riposta

Policja może dokonywać pomiarów tymi ręcznymi urządzeniami, ale kazdy musi miec ważny certyfikat legalizacyjny, o którego pokazanie mamy prawo poprosić policjanta.

Takos

Olśnie was drodzy forumowicze, radar który napie.rdalał zdjęcia wszystkiemu co jechało w jego kierunku ma na celu sprawdzenie czy zapinamy pasy i za.je.banie nam pieniędzy
Pozdrowił bym jednego łba co jeździ lodówką i jest mendą totalną ale z nazwiska nie wypada.....

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org