niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zagospodarowanie nabrzeża Narwi

Dziś mialem okazję oglądać brzeg Narwi od przystani do tzw. dawnej plaży "żydowskiej". I cóż stwierdziłem: nareszcie widać rzekę, wykoszono chwasty, trochę wycięto krzaków podcięto gałęzie drzew od ziemi. Nie wycinano żadnych drzew. Ten zabieg kosmetyczno - estetyczny uczynił to, że Narew jest widoczna od ulicy Zjazd na całym odcinku do plaży "żydowskiej". Taki widok był kilkadziesiąt lat temu kiedy Narew nie była tak zanieczyszczona chemią i nawozami, które spowodowały bujny rozwój krzewów i różnego zieliska. Nie jest to w prawdzie alejka bulwarowa wyłożona kamieniem, ale już teraz można nad samym brzegiem przejść aż do plaży, bez przedzierania się przez chszcze i zieliska. Wycięto też krzewy dziko porastające wyłożony trelinką brzeg przystani. Może dostrzegą piękno tych okolic i możliwość ich wykorzystania do rekreacji Ci mieszkańcy Łomży, którzy ich nie znali. Wprawdzie pozostawiono wycięte gałęzie na ziemi i wycinka odsłoniła rózne pozostałości po pseudoturystach i innych użytkownikach nabrzeża, ale sądzę że da się to poprawić. A zabieg ten będzie wykonywany przed sezonem letnim i ewentualnie będzie powtarzany. Jest to mam nadzieję pierwszy krok w dobrym kierunku. Brawo dla osób, które podjęły decyzję o tych dzialaniach. Jednak potrzebny jest działanie zorganizowane uwzględniające potrzeby mieszkańców i ruchu turystycznego przejazdowego i pobytowego. Przewidywać należy wielokrotny wzrost tego ruchu, szczególnie bo odpowiednich i systematycznych działanich promocyjnych. Do tego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie planu kompleksowego zagospodarowania rekreacyjnego tych terenów skorelowanego z planem rozwoju miasta. Tu powinni wkroczyć fachowcy uwzględniając miejscowe tradycje, pomysły mieszkańców (m. in. z forum) oraz doświadczenia z innych podobnych miast. Takie studium stworzyć mogą wyspecjalizowane katedry, zakłady czy instytuty rekreacji przy akademiach wychowania fizycznego oraz istniejące przy niektórych uniwersytetach. Z kilku opracowań zgłoszonych do konkursu można wybrać najlepsze lub z tych kilku stworzyć nowe uwzględniające dobre pomysły z pozostałych (o ile środki finansowe pozwolą na ten ostatni wariant). Oferta z propozycją konkursu powinna raczej preferować zespoły projektowe niż osoby indywidualne. Spacerując wyobrażałem sobie istniejący w tej okolicy ogród jordanowski do którego docierają dzieci i mlodzież aby pod opieką wychowawców aktywnie i pożytecznie spędzić czas oraz przyjeżdżają rodzice i dziadkowie z pociechami aby skorzystać z urządzeń terenowych, boisk i sprzętu. Popieram głos Zbycha mówiący o potrzebie przemyślanego i planowanego działania.

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zagospodarowanie nabrzeża Narwi

Trzeba to powiedzieć wyraźnie: Pan Prezydent, lub jego współpracownicy zaskoczyli mnie reakcją na nasze wypowiedzi. Od lat przywykłem, że nawet Radnych można " olewać", a nawet szykanować. Wiem dobrze co mówię i mogę z łatwością to udowodnić. Tym razem coś się zmienia. To dowód, że warto angażować się w sprawy naszego miasta, choćby wypowiadając się na Forum. To także znak czasu i przykład znaczenia komunikacji internetowej dla budowania demokracji obywatelskiej. Przepraszam za ten przymiotnik, ale to co mamy obecnie to demokracja fasadowa, czyli pozorna. Do demokracji bezprzymiotnikowej jeszcze nam bardzo daleko.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org