Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
My z Jedwabnego |
Trzymam tę książkę na kolanach. Ciężko ją otworzyć i nie wolno odstawić na półkę. Symbol Polskiej ksenofobii, Polskiej zawiści, Narodowego wypaczonego pojmowania rzeczywistości. Dlaczego ten buńczuczny naród tak dał się zeszmacić? Co jest warte zdrady siebie, dla jakiego powodu zabijali się nawzajem nasi dziadkowie? I kiedy powtórka? Czy znajdę odpowiedź? Czy wyjdę z tej lektury silniejszy, czy zwątpię całkowicie w Nasze?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: My z Jedwabnego |
Polacy to naród popadający w skrajności.Chrześcijanie,którzy nienawidzą mocniej niż ateiści.Są otwarci,a zarazem zdepczą wszystko co inne.Jesteśmy tak gościnni i mili w ojczyźnie,a nienawidzimy się i niszczymy nawzajem na obcej ziemi,jak najgorsi wrogowie... jak żadni inni.Nie chcemy by działo nam się źle,a tak bardzo cieszymy się,gdy ziomkowi się nie powodzi... tak po prostu.Zabij,jeśli nie rozumiesz,zamiast pojąć... "A imię jego czterdzieści i cztery (...) "...dolary
|
|
To wszystko wina radia maryja... (taka prawda)
|
|
Już zawsze radia Maryja....
|
|
Teraz to i Wy popadacie w skrajność. Skoro wg Was ten naród jest taki sk...syński, to znaczy że i Wy również jesteście s...synami. Chyba że macie zaszczyt należeć do pozostałych na naszych ziemiach szczątków narodu Dawidowego. Opanujcie się, ludzie: łachudry są wszędzie - i w Polsce i w Holandii, w Niemczech, Czechach. Wszędzie można znaleźć LUDZI i stwory człekopodobne. Różnica polega na tym, że w Polsce w latach 40. sytuacja uwolniła wszystkie potwory drzemiące w ludzkiej duszy, a ktoś, wobec kogo można było swoją frustrację skierować, znajdował się tuż obok. Takie same wypadki zdażają się we wszystkich niejednolitych narodowo krajach. Również dzisiaj. Należy żałować tego, co się stało, ale nie potępiajmy z tego powodu wszystkich Polaków! ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
Odpier...cie się od Polaków zażydzeni szmaciarze! Polak to brzmi dumnie! Zapamiętaj sobie jeden z drugim! edy
|
|
Sumo..... lata 40te? A chodziłeś na historię w szkole? Zdrady, nielojalność, egoizm. Co doprowadziło do zaborów? Tak się osłabilismy, że po prostu przyszli i wzięli, to nie była ich wina, tylko naszego narodu, naszych przodków. XX wiek, to już było pięcie się do góry, tyle że znów "mieliśmy pecha" i wpadliśmy do czerwonego kotła. Który część z naszych rodaków sama przygotowała. Polak to brzmi dumnie - tak, zgodzę się; tyle, że wobec niektórych bezpodstawnie. --- PGG
|
|
"Odpier...cie się od Polaków zażydzeni szmaciarze! Polak to brzmi dumnie! Zapamiętaj sobie jeden z drugim!" Jakbym słyszał moherowy beret radia maryja. Zapomniałeś czegoś, tam powinno być "zażydzona masoneria i szmaciarze". A wszystko to wina TVNu pewnie, co?
|
|
Jacko: nie przesadzaj. zbrodni w jedwabnym nie dokonali mieszkańcy lecz Niemcy przy użyciu kilku moze kilkunastu zwyrodnialców I obarczanie wszystkich Polaków za zbrodnie jednostek jest co najmniej niestosowne. Poza tym jak zeszmaciol się naród żydowski skoro po własnych holokaustowych doświadczeniach podobny los gotuje innym narodom (Palestyna) Nie mam nic przeciwko żydom, bo przez wiele setek lat żyli, pracowali i mieszkali miedzy nami. A zgubę naszemu krajowi przygotowali własnie tacy nasi przodkowie, którzy sie wstydzili polskosci. To oni pierwsi wycierali podlogi w Moskwie, Berlinie i Wiedniu Pozdrawiam
|
|
Jadwabne ogólnokrajowe |
Co jest warta społeczość, która z urojeń i chęci zemsty oraz zysku zabija wszystkich, winnych i niewinnych, tylko dlatego że są innego wyznania? Polak to brzmi dumnie? Proszę uzasadnić tezę, bo taki frazes to można tylko .... do kosza wrzucić. Dumnie, bo co? Najpierw człowiek, a potem Polak, a jacy z nas ludzie...? Byli i są.
|
|
zaciekły spór pod adresem: http://fzp.jconserv.net/viewtopic.php?t=816
|
|
Nie musze uzasadniac swej dumy z bycia Polakiem, którym się urodziłem i jestem i przestać nie zamierzam! W ten sposób patrząc to z czego mogą być dumni np. Niemcy? - że rozpętali 2 wojny któe pochłonęły miliony ofiar?, a Rosjanie, Francuzi czy Anglicy tez pewnie są bez skazy? Żydzi również bez skazy nie są, lecz oni pewnie maja prawo być dymnymi z tego kim się urodzili? Jacko skoro tak bronisz narodu wybranego to moze wyjasnisz dlaczego w 1939 roku na kresach milaly miejsce pogromy ludnosci polskiej dokonane przez ludnosc narodowosci zydowskiej. Moze wyjaśnisz jak to się stało ze Mińsku, Grodnie i wielu innych miastach bojówki żydowskie strzelały w plecy do polskich żołnieży oraz ludności cywilnej? Jak mamy się przepraszać to może druga strona również okaże troche skruchy i przeprosi nas za żydów, którzy siłą wprowadzali ustrój socjalistyczny, skrytobójczo mordowano żołnierzy AK, za listy jakie sporządzili przed wojną, na podstawie których NKWD dokonywała masowych wywózek ??? czy to nie są zbrodnie przeciwko państwu i narodowi polskiemu? Jak na razie, z tego co widzę, to podczas wojny cierpiał i umierał jedynie "naród wybrany" tylko oni mają prawo ścigać zbrodniarzy, chodz sami chronią innych zbrodniarzy bedących pochodzenia żydowskiego. Mam więc prośbę do Ciebie skończ juz te nagonkę, a może ktos ci za to placi ;)) Tą wypowiedzią pewnie ktoś przypnie mi łatkę antysemity, lecz tak to juz jest, że gdy ktoś wytyka coś Żydom, nawet jesli ma rację, automatycznie staje się antysemitą. Dla wyjaśnienia dodam, że nic nie usprawiedliwia zbrodni jaka miała miejsce w Jedwabnym i wielu innych podobnych miejscach. Pozdrawiam
|
|
Nieprosto |
Oj nie płacie, nie płaci, wręcz przeciwnie - te "internety" (cytując Dzordża Dablju) takie u nas drogie... Kolank0 - być może jestem niedoinformowany, ale o rzeczach o których mowisz nie mam pojęcia. Może to wypływać z braku wiedzy, oraz z faktu, że nie było tego typu zajść na dużą skalę, jak też z powodu malego nagłośnienia takich faktów. Niestety, jeśli ktoś podnosi ten temat, to jest to najczęściej miłośnik wizji żydomasońskiego spisku na tożsamość Narodu Polskiego, a drugi rozdział artykułu poświęcony jest rozszyfrowywaniu nazwisk polityków w celu doklejenia im końcówki -sztajn. Nie ma rzeczowej dyskusji, nie ma pełnych opracowań (i uczciwych), natomiast jest fakt- sąsiedzi spalili żywcem sąsiadów. Nikt nie stosuje takiej kary, nawet za niewyobrażalne zbrodnie. Trzeba oddać cześć ofiarom i potępić katów - a u nas wrzuca się bojówki żydowskie do jednej stodoły z noworodkami, podkłada polskimi rękami ogień nienawiści, rzekomo pod niemieckimi karabinami, grabi majątki i mówi że to wiatr historii wzniecił pożar. Historię tworzą ludzie i w Jedwabne to ludzie ludziom zgotowali ten los. Zaprzeczając faktom, nie ułatwimy dojścia prawdy (czy to w ogóle możliwe?) i pokazania ile cierpień zafundowali "gojom" Zydzi. Ktoś musi pierwszy przełamać barierę oskarżeń.
|
|
Nie czytałem "Sąsiadów", nie przeczytam prawdopodobnie także tej książki. Ale nie czytałem takze publikacji typu "Sto kłamstw..." itp. Chciałbym jednak zauwazyć tak pro forma, że nadanie takiego tytułu książce napisanej przez czołową "Jedwabnianożerkę" (analogicznie do "żydozerców") to zabieg rodem z historii o milicjancie, który w stanie wojennym legitymował studentów i pytał: "To gdzie studiujemy?". Co ona- Konrad Wallenrod?
|
|
Każdy skrajny osąd jest fałszywy. Każdy naród (nasz też) mógłby wypełnić dwie rubryki: 1. Z tego jestem dumny; 2. Tego się wstydzę; tak też ja traktuję naszą historię. Nie jesteśmy pewnie ani lepsi, ani gorsi od innych nacji i nikt tu nie jest "narodem wybranym". A może lepiej byłoby zacząć budować sensowną przyszłość, pomimo wszystko i ponad tym wszystkim? Ciągłe odnoszenie wszystkiego do historii zatrzymuje nas w miejscu bo jest to jedna ze znanych technik manipulowania społeczeństwem (zamiast zająć się projektowaniem przyszłości prowokuje się ciągłe poszukiwanie wrogów). Od tego jaką zbudujemy sobie przyszłość zależy to, czy będą się z nami liczyć czy też nie. Zbych
|
|
Tester: chodziłem, a nawet nieskromnie stwierdzę, że nieźle się w tej dziedzinie orientuję. Ale może nie zauważyłeś, że temat dotyczy mordu w Jedwabnem, więc dlatego mówiłem o latach 40. naszego wieku. Pogromy ludności żydowskiej w ciągu całego II tys. odbywały się we wszystkich krajach, gdzie Żydzi mieszkali a w Polsce - o ironio! - akurat dochodziło do nich sporadycznie. Jedynymi wartymi uwagi wystąpieniami antyżydowskimi były mordy na Ukrainie w czasie powstań kozackich, dokonane przez Kozaków. Nie zapominaj, że Polska przez wieki była dla Żydów prawdziwą ziemią obiecaną! Wielu Żydów uległo spolszczeniu i nie czyniło tego dla zamaskowania swego pochodzenia, ale po prostu identyfikowali się z tym krajem. O początkach prawdziwego antysemityzmu w Polsce można mówić dopiero w XIX w., wraz z pojawieniem się tzw. litwaków - Żydów przybyłych do kongresówki z terenów Rosji, obcych kulturowo zarówno Polakom, jak i polskim Żydom. W świetle wypędzenia Żydów z Hiszpanii i utrudniania im życia w całej Europie różnego rodzaju przepisami prawnymi, naprawdę Polacy nie muszą się wstydzić swoich stosunków z "narodem wybranym" i mord dokonany w Jedwabnem przez (jak ktoś tu już wspomniał) grupę zwyrodnialców nie zmiani tego faktu! Wstydzić się powinni ci, którzy w tym uczestniczyli, nie zaś cały naród. ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
Oczywiście: nie naszego, a zeszłego. Zaraz się ktoś przyczepi, że się pomyliłem... ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
\Byłam na spotkaniu, nawet zabrałam głos. Było to dla mnie ważne przezycie. Bo keidy mówi się o tak tragicznych wydarzeniach to porusza czlowiekiem. Troche jest mi styd za pewnych łomżyniaków, którzy nie tylko objawili swój antysemityzm, ale i opowiadali takie hierezje.... Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |