czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
znowu losowanie do OFE

Zbliża sie termin 10 lipca- jest to data graniczna do której wszyscy młodzi ludzie rozpoczynający pracę(staż,praktyki płatne umowa o pracę) muszą sie zapisać do OFE. Po tym terminie ZUS przydzieli fundusz w drodze losowania. Powstaje pytanie ; czy lepiej świadomie wybrać ? czy zdać się na ślepy los z pewnymi ograniczeniami?

ZSC

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: znowu losowanie do OFE

moim zdaniem to i tak bez znaczenia. Niezaleznie od naszego wyboru roznice pomiędzy emeryturą (jesli dorzyjemy) w tym lub innym funduszu beda minimalne. W kazdym badz razie zawsze to bedzie nasz indywidualny wybor.

Faktycznie różnice będą minimalne tak by się wydawało. Ale czy emeryt któremu listonosz przynosi świadczenie dostanie 20 czy 50 zł więcej czy mniej -to dużo czy mało ? Nie wiem .wypadało by się spytać emerytów czy dla nich to duże różnice. Wszak fundusze różnią się prowizjami od składek, opłatami za zarządzanie aktywami. Chyba jednak lepiej samemu wybrać.

ZSC

Ja uważam, że jeśli mamy możliwość wyboru, mamy dane wejściowe i chcemy mieć jakikolwiek (choćby pozorny - na pozór) wpływ na rzeczywistość, to powinniśmy z tego korzystać.

---
PGG

Ja uważam, że lepiej wybrać świadomie, a nie jak ostatni baran czekać, aż nas zapiszą do kogokolwiek.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org