Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
znowu losowanie do OFE |
Zbliża sie termin 10 lipca- jest to data graniczna do której wszyscy młodzi ludzie rozpoczynający pracę(staż,praktyki płatne umowa o pracę) muszą sie zapisać do OFE. Po tym terminie ZUS przydzieli fundusz w drodze losowania. Powstaje pytanie ; czy lepiej świadomie wybrać ? czy zdać się na ślepy los z pewnymi ograniczeniami? ZSC
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: znowu losowanie do OFE |
moim zdaniem to i tak bez znaczenia. Niezaleznie od naszego wyboru roznice pomiędzy emeryturą (jesli dorzyjemy) w tym lub innym funduszu beda minimalne. W kazdym badz razie zawsze to bedzie nasz indywidualny wybor.
|
|
Faktycznie różnice będą minimalne tak by się wydawało. Ale czy emeryt któremu listonosz przynosi świadczenie dostanie 20 czy 50 zł więcej czy mniej -to dużo czy mało ? Nie wiem .wypadało by się spytać emerytów czy dla nich to duże różnice. Wszak fundusze różnią się prowizjami od składek, opłatami za zarządzanie aktywami. Chyba jednak lepiej samemu wybrać. ZSC
|
|
Ja uważam, że jeśli mamy możliwość wyboru, mamy dane wejściowe i chcemy mieć jakikolwiek (choćby pozorny - na pozór) wpływ na rzeczywistość, to powinniśmy z tego korzystać. --- PGG
|
|
Ja uważam, że lepiej wybrać świadomie, a nie jak ostatni baran czekać, aż nas zapiszą do kogokolwiek.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |