Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
POLSZCZYZNA (nie)NASZA |
Co sądzicie o konstrukcji zdania, użytego dziś przez reportera rmf fm : "Asfalt pojawia się dopiero, wjeżdżając na autostradę A4" ? Jest to wyimek z prognozy pogody.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: POLSZCZYZNA (nie)NASZA |
Po Twojej ilości postów twierdzę, że to prowokacja (i bardzo dobrze). Zadajesz pytanie forumowiczom, z których 75% "uwarza, rze mojo mocno strono jest jezyk polski" Hehe.
|
|
Jeżeli chodzi o mnie, uważam, że zdanie jest poprawnie skonstruowane, co wynika z kontekstu całej wypowiedzi, dotyczącej pogody, jak się domyślam. Choć wycięte z wypowiedzi brzmi nieco dziwnie. Oczywiście to tylko moje zdanie, nie jestem polonistą i mogę się mylić. Pozdrawiam.
|
|
zajebiaszcze zdanie, niewiem o co chodzi :DDD sam bym takiego nie skonstrułował ;)
|
|
pewnie chodzilo mu o to ze ulice sa zasypane sniegiem a na autostradzie jedzie sie dobrze po drodze?:D hehe
|
|
Re: 100mario To na pewno żadna prowokacja - przecież nie mam nic wspólnego zpisem ! Moje zastrzeżenia budzi sens - a raczej jego brak ; bo co tu właściwie wjeżdża na autostradę !? Asfalt ?
|
|
Wydaje mi się, że reporter chciał uniknąć dokładnych opisów, zbędnych w tym przypadku, skrócić przekaz i jednak zachować sens. Podkreślić anomalia, a nie skupiać się na "czarnym asfalcie", który znamy i oglądamy przez większość roku. Samo zdanie wyjęte z kontekstu, może i jest dziwne, ale... To samo zdanie, w połączeniu z tylko jednym, innym zdaniem, np. Jadę drogą krajową nr 61, którą szczelnie przykrywa śnieg. Asfalt pojawia się dopiero wjeżdżając na autostradę A4. Taką formę prowokacji z wielkim zamiłowaniem stosują marni dziennikarze, w pogoni za tanią sensacją (jedno zdanie wycięte z całej wypowiedzi/wywiadu, które w większości przypadków swobodnie można przyporządkować różnym sytuacjom, np. kompromitującym "przesłuchiwanego"). Jesteś na dziennikarstwie? :) Pozdrawiam.
|
|
To typowy przykład złego zastosowania imiesłowowego równoważnika zdania! Kłania się gramatyka omawiana w podstawówce! Zdanie trzeba przeformułować np. Wjeźdzając na autostradę A4, można zauważyć asfalt. *finka*
|
|
Re: 100mario I o to chodzi!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |