Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
burza dzisiejszej nocy |
Widział ktoś może tą burzę dziś w nocy?? ok. 0:00 trwała bardzo długoooooo... nie było grzmotów, ani nie padało a niebo było białe od błysków... Jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Za Łomżą, w stronę Mężenina, Rutek
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: burza dzisiejszej nocy |
Widziałem,liczyłem,że spadnie deszcz a tu ani kropli,a niebo rozrywało od błysków.
|
|
W zeszłym roku takie burze też bywały.
|
|
w niedziele będzie gorzej
|
|
no slyszalem ze cos raz na 500 lat sie dzieje i ze cos tam w ta niedziele ma byc gdzies to czytalem, a pioruny bardzo ladnie wygladaly od 23 do 2 bylem na dworzu i ogladalem ladnie to wygladalo ;p
|
|
normalne zjawisko he ale taka burza jest bardziej niebezpieczna niż te z deszczem w tamtym roku też tak było raz, jakoś też w sierpniu.
|
|
Rozwiązanie zagadki? "Wyładowanie w wysokich partiach chmur w strefie rozrzedzonego powietrza, które jest słabym nośnikiem fali akustycznej. " - efekt błyski bez grzmotów kolejne: "Grzmotu nie słychać gdy wyładowanie nastąpiło w dużej odległości. W rzadkich przypadkach piorun może uderzyć blisko a i tak nie słychać grzmotu. Spowodowane jest to ugięciem fali dźwiękowej podczas przechodzenia przez warstwy powietrza o różnej gęstości(różnica temperatur) " więc, albo błyska daleko, albo wysoko;)
|
|
No i jeszcze inne wyjaśnienie dostępne w internecie, najprostrze do zrozumienia: że to burza pomiędzy chmurami, a nie chmurami i ziemią:)
|
|
poranek tez byl sliczny
|
|
ja to widzialem pszed fczoraj
|
|
w maju byłam w Łomży i też taką burze widziałam, wole grzmoty:) uwielbiam burze
|
|
W nocy błyski widać z kilkudziesięciu kilometrów. czy to takie dziwne że przeszła gdzieś bardzo daleko. Widziałeś błysk światła a odgłos słyszałeś ? Poczytaj trochę z fizyki na temat rozchodzenia się fal i nie będziesz się tak dziwić?
|
|
Kurcze, wszyscy mówią o burzy, a ja nic w nocy nie słyszałam.. a okno było otwarte. Może to świeże powietrze mnie uśpiło :d ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
bo muwia ze byklo widac a nie sluhac ?
|
|
heheh no i wszystko jasne dlaczego nic nie wiem o tej burze :) dzięki Jasiu ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
była ale w powiecie Grajewskim są spore zniszczenia
|
|
U nas to nie było burzy. Było widać błyski, ale to w oddali z tego, co się działo w Grajewie. Ludziom mieszkania pozalewało, pozrywało dachy i powyrywało drzewa z korzeniami. Dużo pożarów wybuchło.
|
|
nie ma za co zira
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |