Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
badania kierowców na narkotyki |
dzisja w radio nadzieja pna policjant straszył , że policja ma prawo i będzie z tego korzystać w przypadku ujawniania kierującyh pojazdami w stanie po uzyciu narkotyków. Otóz panie policjancie nie tak szybko - po pirwsze to za nim panowie na drodze wyciągniecie te swoje szpatułki do pobrania śliny to musicie mięc uzasadnione podejrzenie ,że kierujący znajduje sie w stanie po uzyciu takich środków. Nie macie prawa w czambół poddawac takiemu badaniu każdego z kierujących. Po drugie te testy którymi policja dysponuje nie są doskonale i częstokroć pokazuja wyniki neizgodne z prawdą. Po trzecie jak policja wyobraża sobie zatrzymanie w takiej sytuacji prawa jazdy gdy badanie krwii pod kątem obecności narkotyków wykonywanie w przypadku wyniku pozytywnego trwa czasami pnad 6 miesięcy. Tak więc stop z takimi straszeniami. Pifpaf
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: badania kierowców na narkotyki |
zgadzam sie z twoja wypowiedzia !!! Życie jest piękne, lecz często daje nam w kość...
|
|
Wystarczy że zjarasz się i kogoś z ulicy ściągniesz, nie ważne czy z Twojej winy czy nie. Pobiorą Ci krew i wyniki masz w ciągu godziny na obecność alko i thc oraz innych rzeczy.
|
|
Zebys sie nie zdziwił jak zobaczysz blokade na ulicy i skieruja cie na parking. A tam bedzie busik i krotkie badanko na obecność alkoholu i narkotyków ok 20 min. tak jest w unii np w Niemczech. 0605
|
|
ja nie cpam a jak pije to dopiero za kilka godzin jade i jestem tszezwy prawie :)))))))
|
|
maja do tego prawo .. nie zgodzenie sie oznacza z przyznaniem sie ... wiec nie wiem co chcesz udowodnic... uzasadnione podejrzenie ... tak samo jak i alkomat ... jestes czysty wiec nie ma sie czego bac ... robisz testy chwila i jedziesz dalej..... uzasadnione podejrzenie wystarczy ze mu sie wydaje .... ;-)) najwiekszy strach to ludzi pod wplywem na naszych ulicach ... a najlepsze jest to ze narkotyki wyjda nawet pare miesiecy po uzyciu ;-))) tepic ... chcesz cpac nie siadaj do auta stwarzasz zagrozenie
|
|
Autor: Pifpaf (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 23-06-10 09:51 Otóz panie policjancie nie tak szybko - po pirwsze to za nim panowie na drodze wyciągniecie te swoje szpatułki do pobrania śliny to musicie mięc uzasadnione podejrzenie ,że kierujący znajduje sie w stanie po uzyciu takich środków No to zobacz jakie może być podejrzenie, miej jeden tych objawów i już jest podejrzenie;)) I co wtedy zrobisz?:) CHARAKTERYSTYCZNE SYMPTOMY MOGĄCE WSKAZYWAĆ NA ZAŻYWANIE NARKOTYKÓW PRZEZ DANĄ OSOBĘ II. Wygląd zewnętrzny: - blada, ziemista, zmieniona cera - krosty i owrzodzenia (szczególnie w okolicy nosa) - przekrwione oczy, rozszerzone lub zwężone źrenice - spadek ciężaru ciała - zasinienia i nakłucia (przeguby dłoni, łokci, pachwiny i okolice kostki) - zaniedbanie w sferze higieny osobistej - nowy styl ubierania się - zmiana wyglądu (fryzury i koloru włosów, kolczyki, tatuaże, ostry makijaż itp.) Ciało i jego wygląd to często wierne odbicie "duszy", również jej problemów, niepokojów i tajemnic. To samo można powiedzieć o ubiorze, co prawda "nie szata zdobi człowieka", ale w obecnych czasach często to właśnie ona jak nigdy dotąd, służy do wyrażania poglądów właściciela na życie, przyporządkowuje go do danej społeczności i grupy. III. Objawy chorobowe - uporczywy suchy kaszel - wysięk z nosa - osłabienia i omdlenia - wymioty, zaparcia lub rozwolnienia - częste przeziębienia i infekcje - gwałtowne zmiany ciśnienia krwi oraz skoki temperatury ciała - nagłe pogorszenie stanu uzębienia - złe wyniki badań moczu i krwi - bóle różnych części ciała - depresja i problemy natury psychicznej http://www.narkoslang.pl/objawy_zazywania_narkotykow.html
|
|
A tak serio to nie kazdego przecież będą badać, nie martw się - myślę, że po narkotykach po prostu się "tak specyficznie wygląda", że sprawne oko pana policjanta to wyłapie;)
|
|
zgadzam się więc jeżeli pan policjant wypowiada się , to niech robi to profesjonalnie i zaznaczy ,że muszą odpowiedni wystąpić przesłanki do poddania kogoś takiemu badaniu. A nie badąc wszytkich z automatu bo jest akcja. Z resztą strachy na lachy policja tak bidna ,że takich testów to za dużo nie ma . Doradzam sprawdzić czy tester który używa pan policjant ma aktualny termin wazności. Pifpaf
|
|
A ja jestem za!!! I najlepiej niech to się chłopaki ustawią wieczorową porą i zatrzymują kilka aut na raz... Zobaczycie jakie będą wyniki :D Według mnie to dobry pomysł, tak samo jak kontrole alkomatem. Jako kierowca nie chcę się poruszać na jednej drodze z pijakami i ćpunami! A ten, kto się martwi i oburza, to chyba ma coś do ukrycia???
|
|
poruszany jest bardzo delikatny temat, radzilabym podchodzic do niego w rekawiczkach, przypomne panstwu ze fermentacja jaka sie tworzy w zoladku po spozyciu jablka , w kilku nawet czestych przypadkach, uwidacznia w sposob klarowny,spozycie alkoholu. nie wypowiem sie na temat narkotykow, ignoruje swiadomie ten temat, na jakiej zasadzie pobierana jest slina???? kierowca powinien pluc??czy delikatnie wytrzec wydzieline ustna w chusteczke na ten cel przesnaczona???
|
|
szczebiotka to jest zajebiste nie ma co ah aha ha ha Pifpaf
|
|
Tylko idioci i psychiczni słabeusze trują się świadomie, chcąc uciec w świat iluzji, kreowany przez narkotyk. Moja empatia nie ogarnia takich typów.
|
|
nie popieram kierowania pojazdami w stanie po uzyciu narkotyków , ale śmiech mnie ogarnia i zał mi policjantow którzy mają zwalczać powazny w zasadzie problem nie mając do tego właściwych środków . To tak jakby któs ci kazał przewalic tone węgla łyżeczką do herbaty. Pifpaf
|
|
Pifpaf - zgadzam się. W nagraniu jest niejasno powiedziane:)))) Właśnie odsłuchuję.
|
|
wracajac do policji.......-wspolczuje im serdecznie, maja jednak bardzo niewdzieczny zawod,czasami jak taki zdejmie mundur po pracy i wroci do domu, machinalnie bezpretensjonalnie, wyzna zonie czy mezowi, ze nazbieral duzo sliny, -powie ............wiesz mialem dobry dzien!
|
|
www.radionadzieja.pl - tam można posłuchać tego pana policjanta od 12 minuty w zasadzie, bo strasznie długi jest ten wywiad;)
|
|
ile razy dmuchales w alkomat zatrzymany przez policje ? ja tyle lat jezdze i jeszcze ani razu .. a zobacz ile pijanych kierowcow lapia co weekend wystarczy troche pomyslec ... antynarkotykowe testy napewno zmniejszyly by liczbe kierowcow ktorzy wsiadaja na fazie za kolko kto nie mysli niech nie siada za kierownice .... rutynowe kontrole powinny byc codziennie o roznych godzinach w roznych miejscach a nie tylko zatrzymuja o przekroczenie predkosci o 10 km/h gdzie dbanie o bezpieczenstwo ... kto niesie wieksze zagrozenie .... ten co jedzie 10km/h wiecej czy ten co pod wplywem roznie dzialajacych srodkow ... ale lepiej pochwalic sie ze wypisalem 10 mandatow niz zlapac 1 cpuna za fajera ?
|
|
Generalnie prawo jest niedoprecyzowane, bo jak wiadomo thc utrzymuje sie w organizmie do kilku dnia, a jak jest jakaś większa dawka czyt. np. 2 dni palenia to masz pewne, że ze 2 tygodnie jest wykrywalne. I teraz pytanie czy przez te dwa tygodnie jesteś pod wpływem narkotyków? ?? Wg. testu policyjnego tak i nie ma tłumaczenia. Chore prawo, zrobione prze durniów w sejmie bez udziału ekspertów, a może po prostu brak jest możliwości fizycznej sprawdzenia kiedy dany delikwent palił zioło. Otóż są sposoby na sprawdzenie tego jak najbardziej tyle , że nie tanie i nie takie szybkie. Zatem jesteśmy ofiarami pójścia na łatwiznę panów w garniturkach, a powinni chyba doskonale wiedzieć o co w tym chodzi, nie mało jest przykładów:)
|
|
bład nie ma mozliwosci zrobic w ciagu godziny, krew wysylaja i dopiero biegly specjalista bada i to tez trwa na alkochol owszem ale nie na thc owszem po godzinie mozna stwierdzic czy w krwi jest thc ale zeby zatrzymac prawko trzeba zbadac dokladnie ile jest thc. ell pablo
|
|
marek12 czlowieku, i po co Ci te przechwamalnie o wszystkim i o niczym???????? jezeli chcesz byc na luzie, na topie to bierz narkotyki, jezeli nie...... to bedziesz uchodzil za mieczaka, dupka i takiego co daje przystawiac sobie rogi. Policja jest do zatrzymywania delikwenta, prawo do --- przestrzegania a narkotyki do brania.
|
|
wykazuje obecnosc wiec powinni takich sadzac od razu .. w polsce posiadanie jest karalne ... kara wiezienia .. skoro jest pod wplywem musial posiadac ... a wy jeszcze chcecie by mozna bylo jezdzic pojazdem ? prawo jest takie samo dla kazdego ... i albo sie z nim zgadzasz albo ryzykujesz kara za jego nie przestrzeganie .. wiec z kad takie zdziwienie ?
|
|
M_L_ widzisz w tym problem, że ktoś posiada narkotyki, a kara nie jest właśnie za posiadanie, a za jazdę pod wpływem. Trzeba tu rozróżnić kontrolę drogową od innych czynności policyjnych. Idąc tym tropem, można by wywnioskować, że posiadając wódkę w barku na pewno będziesz jeździł po pijaku. Na szczęście jak to dobrze, że wódka jest legalna...ufff. Chodzi o to człowieku, że po jakimś czasie wpływ narkotyku na organizm, na funkcje życiowe odpowiadające za bezpieczną jazdę jest żaden, a testy nadal go wykrywają tak jakbyś to robił przed jazdą. Nie może być tak, że gdzieś tam na koncercie w piątek ktoś mnie poczęstuje skrętem, a w poniedziałek stracę za to prawko, tyle PS. Z idiotami nie dyskutuje...(S)
|
|
wniosek z tego jest jeden tak naprawdę policja nie jest przygotowana do szybkiego i sprawnego ustalenia czy ktoś kieruje pojazdem w stanie po użyciu narkotyków. To co posiada te narkotestery to po pierwsze w znikomych ilościach , niedokładne . Wyniki badaniua krwi są długotrwałe i kosztowne . Więc po co się sadzić. Ofiarami są tylko policjanci którzy muszą robić miłe oczy do głupiej gry. Pifpaf
|
|
@ marek12 (94.42.87.---) "...Chodzi o to człowieku, że po jakimś czasie wpływ narkotyku na organizm, na funkcje życiowe odpowiadające za bezpieczną jazdę jest żaden, a testy nadal go wykrywają tak jakbyś to robił przed jazdą. Nie może być tak, że gdzieś tam na koncercie w piątek ktoś mnie poczęstuje skrętem, a w poniedziałek stracę za to prawko, tyle ...." Ty chyba chory jestes! sprobowales kiedys np lsd lub inne halucynogeny? I po tym mozna bezpiecznie jezdzic? Niektore z narkotykow powoduja trwale zmiany, i taki cpun moze dostac epilepsji w czasie jazdy, i to niekoniecnie gdy jest na glodzie. Prawo jazdy jest przywilejem i jezeli tobie nie pasuje obowiazujace prawo to zawsze mozesz sie wyprowadzic do kraju gdzie jest ono lagodniejsze, glosowac na politykow, ktorzy chca je zlagodzic itd, ale dopoki jest ono takie jaki jest to nie pokazuj swojej slabosci na tym forum, ze jestes typowym "pot head" i musisz zajarac, aby sie lepiej poczuc i narzekaz, ze potem mozesz prawko stracic. Co juz bez skreta w depresje wpadasz? A czlowiek w depresji moze stanowic niebezpieczenstwo dla innych uzytkownikow drogi.
|
|
noooooooooooooooooooooooooooooooooo:)
|
|
D - weź czytaj ze zrozumieniem ja cały czas pisze pod kątem tylko i wyłącznie jointów, wszystko inne to syf i raczej nie polecam:)
|
|
to co podam przyklad np jaralem 2 dni wczesniej i dzisiaj mnie sprawdzaja policjanci i wykazuje ze mam w organizmie narkotyki i co w takiej sytuacji bo jak zabiora mi prawko to jest to jakis absurd
|
|
zaden absurd takie prawo .. i decydujesz albo jezdzisz albo cpasz ....
|
|
To że jest takie prawo to fakt, ale czy to jest dobre prawo. Mam wrażenie że niektórzy tutaj są albo skrajnie konserwatywni, nigdy nie palili nic oprócz oczywiście dozwolonych papierosków, albo po prostu są aż tak prawi, że mają aureolę nad głową. Ostatecznie ciekawe co się dzieje w człowieku na głodzie nikotynowym, powiedzmy rzucającym palenie, albo wstał taki rano, zaspał nie zapalił i musi jechać do roboty , czy to jest bezpieczne?? A zapomniałem, że to jest legalne:)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |