Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Studia czy szkoła kosmetyczna? |
Co bardziej się opłaca? Pójście na studia czy szkoła kosmetyczna? Gdzie uzyskam większą wiedzę na temat kosmetologii?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Studia czy szkoła kosmetyczna? |
Idź na Politechnikę Białostocką świat należy do Inżynierów nie marnuj młodych lat ucz się .
|
|
Jesteś tępą dzidą , skoro zadajesz takie pytania . Idż lepiej doić krowy .
|
|
Jeśli Cię to interesuje to idź na politechnikę, ja równiez tam poszłam, ale nawet nie zaczełam i już zrezygnowałam.
|
|
Myślę, że lepiej iść do szkoły kosmetologicznej. Tam będzie więcej konkretnej wiedzy i praktyki. Poza tym, w tym zawodzie tytuł ci się raczej nie przyda, a jakbyś chciała się później douczyć i zwiększyć kwalifikacje, to zawsze możesz pójść na jakiś kurs.
|
|
Zależy czy masz głowę do nauki. Wbrew pozorom studia z kosmetologii nie są takie proste, trzeba się chemii uczyć. Koleżanka poszła na to i mówiła, że sporo nauki.
|
|
Studia obejmują głównie zagadnienia jakich nie wykorzystacie później w pracy, więc nie wiem czy jest sens. Poza tym robienie kosmetologii po to, aby pracować jako kosmetyczka, jest moim zdaniem zdecydowanie poronionym pomysłem.
|
|
Wszystko zależy od tego gdzie chcesz później pracować, wiele kosmetyczek ma zrobione jedynie kursy jednak jeśli chcesz posiadać szerszy zakres wiedzy na ten temat studia jak najbardziej Ci się przydadzą
|
|
Studia są dla papierka, one nie uczą. Uczy ewentualnie porządna praktyka, załatwiona w atrakcyjnym miejscu, ale na pewno nie studia. Popatrz sobie po kadrach - gdzie pracują osoby z doświadczeniem w tym zawodzie? Nie wyłącznie z papierkami?
|
|
Nie wszystkie zabiegi może robić kosmetyczną po szkole technicznej.
|
|
Prawda, nie każdy kurs czy szkoła kosmetyczna daje szerokie uprawnienia czy możliwość przeprowadzania wszystkich zabiegów kosmetycznych, a to w niektórych przypadkach może związać ręce. Jeżeli Tobie akurat na tym zależy, wtedy warto iść na studia, po nich powinnaś mieć możliwości rozwoju w takim zakresie, w jakim chcesz. Papierek niby nie otwiera tylu drzwi, ile kiedyś, jednak bez niego to często ani rusz w niektórych zawodach.
|
|
Kosmetyczka nie robi zabiegów - to całkiem inne tematy. Kosmetyczka robi paznokcie, rzęsy, makijaż itp. Nie mylcie pojęć - to są dwa zupełnie odmienne zagadnienia, których po prostu nie można mieszać.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |