Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
"Pluskwy" językowe |
Tak jak w temacie, jakie znacie słowa które zle wymawiamy, np: - włanczać, - wyłanczać, - tam pisze, - poszłem, - wyszłem, - wziąść, - bende, - załanczać, - przełanczać, - dołanczać, Może niektórzy forumowicze wezmą sobie do serca ;). Bierz życie, mówi Ci życia narkoman...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: "Pluskwy" językowe |
wyterłem przeterłem/pseterłem łocy
|
|
Ja dorzuciłbym jeszcze "plajster", "kordłę", "dwutysięcznyszósty", "organiźmie", "w cudzysłowiu"
|
|
- pizzernia - orginalny - z tąd
|
|
acha zapomniałem o najważniejszej pluskwie: jasiu_smietana
|
|
sobom chcem weś zgasnom mojom swojo ardian kordła jadziem ![]()
|
|
mnie niezmiennie rozbraja..... JAPKO ewentualnie panowie COFAJACY DO TYLU
|
|
Wszelkie wyrazy kończące się na "ą" wymawiane/pisane jako "o". Np "nie majo" zamiast "nie mają". Dorzuciłbym jeszcze "pojedyŃczy" ale tutaj istotne jest to czy wymawiamy czy piszemy:) "półtorej kilograma/tysiąca" "kontynuować dalej" "narazie" "dowidzenia" "na dworzu" "wogóle" .... i wiele innych, które popełniamy i słyszymy codziennie:) Tylko Łomża ŁKS!!!
|
|
wezne gieografia piątkie markiet
|
|
wźiąść
|
|
wogle
|
|
Niestety, większość forumowiczów w sprawach poprawnej pisowni nie ma nic do powiedzenia. Proponuję otworzyć nowy temat i tam wklejać wszystkie wypisywane głupoty. A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA".
|
|
chamom
|
|
A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA".A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". ............................................................................................................................ Rany boskie !!! Jeśli ktoś stosuje tak ORYGINALNĄ interpunkcję, rozpoczynając zdanie od "A" i do tego poucza, to ja WYMIENKAM ............ Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
|
|
to bylo specjalnie idjoto :P ![]()
|
|
ustań brzucho
|
|
|
.... to ja już się lepiej chyba zamknę, bo nikt tu nie kuma ironii ortograficznej .... Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
......... prawie nikt, przepraszam ... :-)) Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
to ja od siebie dodam: - ciekawo zamiast ciekawe - pójść na miasto ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
A DLA MNIE ;) się nie podoba używanie końcówki -om kiedy powinno być ą i odwrotnie. Np. "być dobrym kolegom" i "powiedzieć coś swoim kolegą".
|
|
dla mnie porażką jest : ide z kolego, koleżanko, ciocio, mamo.. pisanie słonice zamiast słońce.. (itp) i ogólnie wszystkie błędy ortograficzne i gramatyczne..
|
|
przeglądałam właśnie zdjęcia znajomych na nasza-klasa.pl i natknęłam się na podpis: 'z mojo kochano siostro przed imprezko heheheh' przecież to aż w oczy razi! ___________________________________________________________ Even when the road is hard, never give up - Keep Ya head Up ^^ ___________________________________________________________
|
|
kułwa majć
|
|
idjoto tesz specjalnie ![]()
|
|
Ja zauważyłem, że w Łomży dużo osób mówi "o" zamiast "ą" na końcu wyrazów. Dokładnie tak jak napisał crank wyżej: "z mojo kochano siostro przed imprezko". Ale w piśmie widzę to pierwszy raz. Wkurza mnie mówienie "om" zamiast "ą", ale to raczej zachodnia Polska. Natomiast u naszych przyjaciół zza granicy (Podlasie) wkurza mnie mówienie np. "dam dla babci" zamiast "dam babci". Użycie czasownika posiłkowego "weź" też wywodzi sie chyba z Podlasia, np. "weź idź stąd".
|
|
Natomiast u naszych przyjaciół zza granicy (Podlasie) wkurza mnie mówienie np. "dam dla babci" zamiast "dam babci". Oni kibicują dla Jagiellonii. Ona dała się dla niego wyprzedzić. On zasadził mocnego kopa dla Marka.
|
|
Kupywać zamiast kupować stojały zamiast stały
|
|
gówno zamiast kupa
|
|
Autor: Pierre_Dolain (---.lomza.vectranet.pl) Data: 06-04-10 22:00 A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA".A dla tych, których"wypowiedzi" będą w tym temacie najczęściej umieszczane przyznawać tytuł "GŁOMBA". ............................................................................................................................ Rany boskie !!! Jeśli ktoś stosuje tak ORYGINALNĄ interpunkcję, rozpoczynając zdanie od "A" i do tego poucza, to ja WYMIENKAM ............ Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem) Tutaj zamieszczam link do pewnej bajki. Kolega zapewne nie przeczytał jej w dzieciństwie, ograniczając się jedynie do pobieżnego przekartkowania elementarza. To, kolego, co Cię tak bulwersuje i dziwi znajdziesz na początku czwartej zwrotki. Radzę czytać książki, gazety i czasopisma. Na debilizmy wypisywane przez analfabetów na przeróżnych forach internetowych szkoda czasu i nerwów. http://www.ewa.bicom.pl/dzieci/d95.htm
|
|
|
|
Autor: floyd68 (---.lomza.mm.pl) Szlag, zupełnie nie wiem o co Ci chodzi ? Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
... ale moziołek katołek był zawsze moją ulubioną bajką ................ Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
ja niewiem o co wam chodzi,o takim czym to z jasiem trzeba rozmawiac a nie kazdy udaje ze sie zna a sie nei zna :d ![]()
|
|
Autor: VizeV (---.elomza.pl) ........ to znaczy, że jest nas więcej :-))) Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
Do : ANTY_BLM . Trafiłeś w sedno zwracając uwagę na posługiwanie się mieszkańców terenów wschodnich kalką językową , polegającą na używaniu formy : ...dla ... , wziętej żywcem z jęz. rosyjskiego . A tak w ogóle - dyskusja w tym temacie arcyciekawa ! Przecież wszystkie podane przykłady "pluskiew" są niczym innym, jak doskonałą wykładnią cech dialektu płn.-wsch. Mazowsza ! Pozbieraj te wszystkie przykłady, usystematyzuj, nadaj tytuł - np. " Zarys dialektologii Ziemi Łomżyńskiej " - i dalej wiesz, co należałoby zrobić z tym ! Pozdr.
|
|
miskrop stoić tobo dryglas meter
|
|
-kororowe jestem jaki jejstem
|
|
proglem szuszarnia sonsiadka
|
|
www.csfighter.vgh.pl 193.218.154.64:27135 password cs
|
|
zal tego tematu i was
|
|
ehh - w czym masz problem? Co wzbudziło w Tobie żal? Z miłą chęcia poczytam... Bierz życie, mówi Ci życia narkoman...
|
|
|
w każdym bądź razie ![]()
|
|
budziet
|
|
nie chociet
|
|
Fajno
|
|
blachi, dopieru,
|
|
To nie pluskwy, to podstawowa nieznajomość słownika.
|
|
kaczka
|
|
ćworopak
|