czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Supermarkety

Witam wszystkich forumowiczów. Dawno nie zabierałem głosu ponieważ doszedłem do wniosku, że jest to bezcelowe. Nie oznacza to, że nie podziwiam ludzi którzy z dużym zacięciem udzielają się czynnie - mam tu na myśli wszystkich tych którzy piszą na tematy ważne lub mniej interesujące zachowując rozwagę oraz sens swojego przekazu.

Przechodząc do sedna tematu jak Wam wiadomo będziemy w najbliższym czasie świadkami początku wielkiej inwestycji mianowicie Galerii Narew. Drugą taką będzie Galeria Vieneda. Oczywiście ta druga będzie odroczona w czasie z uwagi na różne inne działania znane wam z wielu wcześniejszych przekazów medialnych.

Ku mojemu zaskoczeniu, a jestem przekonany, że i wszystkich mniej lub więcej zaintersowanych wspomnianymi inwestycjami - finansowo zewnętrznymi - są pośrednio lub bezpośrednio związane z Echo Investment.

Dlaczego?

W pierwszym przypadku jest to sprawa prosta jak drut. Skupowali na własną rzecz grunty, co w późniejszym czasie zakończyło się tragedią inwestycyjną - problemy z uzyskaniem pozwoleń. Finalnie wcześniej czy później dobrną do końca uzyskując upragnione zezwolenia.

Natomiast jeżeli chodzi o Galerię Narew !!! Hm... użyty został bardzo prosty, a zarazem cwany chwyt zresztą podobny jak w przypadku Kauflandu.

Grunty są zakupywane przez osobę z Łomży która chce dobrze. Jest postrzegana jako potencjalny wybawca bezrobotnych oraz swoisty inwestor wewnętrzny. Z racji tego nie boryka się z lobbystami którzy występują w obronie rodzimego handlu. Załatwia wszystkie dokumenty przestrzegając wszystkich prawnych aspektów. Przy okazji ma również przyzwolenie społeczeństwa. Otoczka "inwestora z naszych okolic" jest pozytywnie również postrzegana przez Radnych - mam w pamięci wypowiedzi Radnych zachwycających się, a wręcz podnieconych po prezentacji wstępnej wizualizacji obiektu.
Jak dobrze pamiętam nie spotkałem się nawet z jedną negatywną opinią dotyczącą przytaczanej inwestycji /np. lokalizacja, obrona handlowców lokalnych itd. itp./.

Koniec końców inwestor rodzimy jak go namaściłem w ramach zawiązanej spółki wnosi aportem grunt ze stosownymi pozwoleniami, a wspomniany wcześniej Developer finansuje inwestycję oraz zajmuje się sprawami budowlanymi. Jak znam życie po ukończeniu inwestycji aport gruntowy zostanie rozliczony w powierzchni handlowej.

Osobiście jestem jak najbardziej za upowszechnieniem punktów sprzedażowych. Niezależnie małych czy dużych. Jestem konsumentem i w moim interesie jest kupić dobry produkt za przyzwoitą kwotę. Nie wiem jak Wy, ale ja od dłuższego czasu mam dyskomfort finansowy. Nic mi nie przybywa finansowo, a wydawać muszę coraz więcej :)

Winien jestem sprostowania dotyczącego Kauflandu. W tym przypadku grunt z pozwoleniem został sprzedany. Nie było aportu.

Ps. Odchodzę w niełasce znów na dłuższy czas.
Powyższe informacje pochodzą z własnej dedukcji. Nie mają na celu obrażania nikogo lecz tylko i wyłącznie mają cel informacyjny. Opisane sposoby można śmiało używać - nikt nie ma praw autorskich/własności.

Pozdrawiam

specor

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Supermarkety

Galeria Vieneda BUHHEHEEH VENEDA jak już , i co ma wnosić twój post ???

Dziękuję za sprostowanie.

specor

specor bardzo trafne spostrzeżenie ale cóż poradzić takie są realia.

specor napisałeś "Nie wiem jak Wy, ale ja od dłuższego czasu mam dyskomfort finansowy. Nic mi nie przybywa finansowo, a wydawać muszę coraz więcej"
Co poradzić tak jest było i będzie jeszcze gorzej !

Poczta nie badz zalosny... Ile Ty masz lat? Specor masz racje. Veneda powstaje juz nie wiem ile lat i powstac nie moze.... Radni maja oczywiscie w glebokim powazaniu dobro mieszkancow. To ze prywatne sklepiki urzadzaja sobie samowolke z cenami i Lomza jest drozszym miastem niz Warszawa. Wiadomo ze powstanie porzadnej galerii sprowadzilo by ich na ziemie. Ale radni wola bronic swoich malych lokalnych przedsiebiorcow... Ciekawe co maja w zamian. A jesli chodzi o galerie narew to jest to napewno jeden wielki przekret i tyle... No ale poczekajmy az je wybuduja bo jeszcze wieeele moze sie wydarzyc...

Kolega który założył ten post jak ty koleżanko która siedzisz w DE nic nowego nie odkryliście podniecacie się z poziomu widza i co to zmieni???
Trzeba było wyłozycz kasę i zrobić dila jak nasi bisnesmeni Łomzyńscy , jest wolny rynek do dzieła

I co uwazasz ze powinnym otworzyc taka galerie? Gdzie ma byc ponad 100 butikow? Ja nie mam nic przeciwko nim. Nawet bardzo mnie cieszy ze w koncu powstana w Lomzy porzadne sklepy. Uwazam tylko za przekret sposob w jaki powstaje galeria Narew. I chyba wiekszosc sie z tym zgodzi...

A powiedz mi gdzie przy dużych pieniążkach nie ma szwindli , zawsze jest koperta pod stołem . Tak było , jest i będzie.

ale wypracowanie strzeliles,dawno nie widzialem tylu liter w jednym miejscu.....

kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania

.

anio1

Ha, Ha

Ogólnie wszystko to co napisałeś można podsumować - świata nie zmienisz, układy i układziki, były i będą
...... tak samo jak pustki w kieszeni.
Moja intuicja mówi mi że Ty akurat nie powinieneś narzekać :)
Więcej optymizmu

bedzie galeria duza- zle.
nie ma- tez nie dobrze
o maj gad.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org