Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Powróćmy nad Narew ! cz. CXI |
W 1923 r. Łomżynianki wygrały bieg czwórek dębowych odkrytych ze sternikiem w I Międzyklubowych Regatach Kobiecych w Warszawie. Dystans biegu wyniósł 1700 m. . Zawodniczki z Łomży wygrały ten bieg o trzy długości łodzi. Korespondent "Stadionu" tak to zrelacjonował: "Najpiękniej i najsilniej przedstawiała się Łomża. Nic też dziwnego, że wygrała najważniejszy bieg." Studia Łomżyńskie nr VII.................................cdn. ....................................... Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego "Stadion" - ogólnopolskie pismo ilustrowane poświęcone sportowi czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Powróćmy nad Narew ! cz. CXI |
Brawo
|
|
Brawo
|
|
-Brawo-
|
|
Czesław. Witam! Czy te tematy bierzesz z archiwum ze starych gazet, czy może jest na ten temat jakaś książka, jeżeli jest, to gdzie można kupić. Pisz te tematy częściej, i obszerniejsze. Jeżeli ktoś przeczyta chociaż raz, to zawsze w głowie zostanie mu trochę historii z dziejów Łomży. Poazdrawiam.
|
|
Zamieszczane posty pochodzą z Studiów Łomżyńskich nr 4, 5, 6, 11 oraz z rozprawy zamieszczonej w Aksjologii Sportu wydanej przez Salezjańską Organizację Sportową Rzeczypospolitej Polskiej. Studia kupć można w siedzibie ŁTN przy ul. Długiej a Aksjologię w siedzibie organizacji w Warszawie przy ul. Kawęczynskiej 53. Przekazałem też kilka egzemplarzy Aksjologii do łomżyńskich bibliotek. Studia są również w łomżyńskich bibliotekach. Pozdrawiam. czesław
|
|
Towarzystwo Przyjaciół Ziemii Łomżyńskiej wydało szereg publikacji pt. "Ziemia Łomżyńska" , każde inne z poszczególnych lat . Można to było kupić kiedyś w księgarni na rogu Sadowej i inne. Na allegro aktualnie można kupić monografię Łomży Donaty Godlewskiej. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42577652 .Jak ktoś chce o Łomży można sporo znalezć.
|
|
Większość (zdecydowanie najwięcej) wydawnictw o tematyce regionalnej dot. Łomży można nabyć w siedzibie ŁTN przy ul. Długiej, na parterze. Były tam i Ziemie Łomżyńskie. czesław
|
|
Szkoda że tak dawno wygrały. Myślę że czas najwyższy aby na nowo powstało ŁTW, kiedyś wiele lat temu sam pływałem, i wiem że Łomża zawsze miała dobrych zawodników, wspaniałych trenerów. Mamy wodę, mamy chęci, może coś trzeba podpowiedzieć naszym rajcom. Pozdrowienia
|
|
Budująca wiadomość dla zwolenników powrotu nad Narew - znamy już zwycięski projekt zagospodarowania brzegów naszej rzeki. Prezentację zwycięskiego projektu możecie obejrzeć za pomocą poniższego linku (format pdf): http://um.lomza.pl/zalaczniki/art/konkurs-lomza.pdf Pozdrawiam T i g e r
|
|
To radujące wieści. Spełniono sugestie forumowiczów i mamy w holu urzędu prezentację projektów. Jeszcze tylko oby udało się zorganizować pieniązki i sprawa nadal będzie posuwała się do przodu. Wydaje mi się, że jeszcze upłynie trochę czasu przy uszczegóławianiu projektu, przy zdobywaniu dofinansowania. Nie wiem ile na tym może zejść czasu, oby jak najmniej. Życzę powodzenia przy przebijaniu tego wniosku o dofinansowanie wśród wielu innych bardzo dobrych konkurencyjnych wniosków. czesław
|
|
Pan Sroczyński w jednym z wywiadów z ubiegłego roku obiecał, że pierwsze bulwary zostaną oddane jeszcze w 2005 roku. Pozdrowienia. Ps. Panie Czesławie część materiałów kupiłem na Sadowej. Dziękuję za inormację dla Pana Autochtona i Pan Czesława.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |