Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wybór aparatu-co wybrać. |
Witam.Jak w temacie, na aparat mogę przeznaczyć +/- 800zł. Wiem że wybór w tym przedziale cenowym jest ogromny i niby każdy jest super. Otóż potrzebuję modelu, którym będę mógł pstryknąć fotki w dzień, w nocy,jakiegoś zwierzaczka, czy krajobrazu. Czytałem że szczególną uwagę mam zwrócić tutaj na zoom, ilość mpx, optyczny stabilizator obrazu. W związku z tym co polecacie: \ 1.http://allegro.pl/item717999766_super_zestaw_panasonic_dmc_tz3_gratisy_wysylka.html (parametry ma niezłe) 2.http://allegro.pl/item709787011_konica_minolta_z6_torba_karta_pamieci_16_i_512_mb.html tutaj mam pytanie: czy lepiej wziąć mały aparat z dużym zoomem czy też większy gabarytowo? co myślicie o marce olympus http://allegro.pl/item717056791_olympus_550_uz_silver.html i fuji? http://allegro.pl/item720116699_aparat_fuji_finepix_s5700.html z góry dziękuję za pomoc..............
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wybór aparatu-co wybrać. |
najlepszy będzie aparat na zęby myślę;-))
|
|
Kazdy ma swoje plusy i minusy. Sprobuj wyszukiwarki, szukaj testow danego modelu, opinii. Ile czasu zabiera mu wlaczenie sie? Jezeli dlugo, mozesz stracic wiele okazji na fajne zdjecia bo zanim aparat sie wlaczy to bedzie juz po wszystkim. Jak dziala w nocy? Nie oczekuj wiele... W sumie za te pieniadze moze udac sie ci kupic cyfrowa lustrzanke, np. Nikona D40 czy ktoregos z Canon Rebel, uzywane oczywiscie. O ile gabaryty nie beda przeszkadzac. Nie kupuj na slepo. "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
Olympusy z serii UZ 550,560, 570 są b.dobre. ja mam 570 i jest super, duzy zoom x20, stabilizator obrazu i inne bajery. jest to uznana marka na świecie, ale dobre efekty dają też tańsze aparaty cyfrowe np.Nikon CoolpiX-3X zoom, 7.1megapikseli z lampą błyskową. W nocy lampy wbudowane w aparat są za słabe.
|
|
Witam Ja moge polecic ci nastepujace modele: http://allegro.pl/item711801588_nikon_l20_2gb_lad_aku_etui_czytnik_dostawa_w_24h.html http://allegro.pl/item718760479_rewelacyjny_canon_ixus_95_is_szary_2gb_f_vat_nowy.html http://allegro.pl/item710472742_aparat_canon_a1100_is_12_1mpix_karta_4gb_fv.html Sa to aparaty dwóch najlepszych firm. Ostatnia z moich propozycji jest jednak chyba najkorzystniejsza. Życzę udanych zakupów
|
|
Wszystkie te paramtery, o któych napisałeś tak naprawdę nie mają większego znaczenia, a mogą tylko zaszkodzić zdjęciom które zamierzasz robić. Po pierwsze - mpx - po co Ci parat z 12 megapikselami, jeżeli obiektyw i tak nie będzie w stanie zarejestrować wszystkich szczegółów? Upychanie mpx to tylko czysty chwyt marketingowy, bo i tak nie można wykorzystać pełnego potencjału matrycy. Ważna jest nie jej rozdzielczość, a fizyczna wielkość. Po drugie - zoom - pamietam, że im większy zoom tym gorsza jakość obiektywu. Po trzecie - pamietaj, że to co jest w aparacie najważniejsze to elementy optyczne. Im większy aparat, tym więcej miejsca może zająć matryca, a co za tym idzie więcej promieni światła może zebrać. Tutaj więc im większy aparat - tym lepiej. Dane o wielkości fizycznej matrycy trudno jest jednak znaleźć. Przy kupowaniu warto zwrócić więc uwagę na jasnośc obiektywu (im mniejsza liczba, tym lepiej. Średbia wartość to f/3,5, a dobry wynik - poniżej 3). Stabilizator obrazu - pamiętaj, że może on zniwelować Twoje drganie ręki, ale nie fotografowanego obiektu. Więc jeśli robisz zdjęcie biegnącego zwierzęcia - zdjęcie nie będzie poruszone, ale zwierzę tak. Stabilizatora rzadko się używa, chociaż generalnie nie zawadza (chociaż w lustrzankach obniża jakość zdjęć). Jeśli jednak będziesz mieć do wyboru aparat z jaśniejszym obiektywem ale bez stabilizatora, lub z ciemniejszym i ze stabilizatorem wybierz pierwszą opcję. I pamiętaj, że mowa tylko o stabilizatorze optycznym, w przypadku cyfrowego trzymaj się od niego z daleka. Przy kupowaniu warto zwrócić uwagę na jasnośc obiektywu (im mniejsza liczba, tym lepiej. Średbia wartość to f/3,5, a dobry wynik - poniżej 3). I polecam jeszcze serwis Imaging-resource.com, masz tam zdjęcia z wielu różnych aparatów, recenzje. Poszukaj swoich modeli i sprawdź, które zdjęcia podobają się tobie bardziej.
|
|
I jeszcze ten artykulik mogę polecić http://www.zoom.idg.pl/news/347589_1.html
|
|
Tylko Canon, to są najlepsze aparaty. Ja jak bym miała zmieniać to właśnie na Canon
|
|
Podyskutowałbym z melosmiaczem o nie przydatności stabilizacji optycznej, ale się śpieszę. Napisze tylko tak. Robiłeś zdjęcia Nikonem S10 na maxymalnym zoomie? Po Twojej "znajomości" w temaci sądzę że nie. Co do aparatu ten Panasonic TZ3 jest bardzo dobry jak za tą cene. Możesz brać, do tego świetny obiektyw Leica.
|
|
a co sądzicie o wymienionych wyżej przeze mnie modelach????????
|
|
jeśli szukasz aparatu do np. fotografii przyrodniczej to polecałbym dołożyc jakies 300 zl i rozejrzec sie za lustrzanką,albo kompaktem z wymiennymi obiektywami..
|
|
za 500zł nie kupi się dobrego aparatu, ale coś do pstrykania. Jak już tu wcześniej ktoś pisał zwróć uwagą na obiektyw, to on decyduje w większości o jakości zdjęcia więc pownien byc w miarę najlepszy. Może jakieś testy gazety fotograficzne robiły to poczytaj. Ale nie zniechęcaj się, nie tylko aparat robi zdjęcie, człowiek też więc każdym aparatem można zrobić dobre zdjęcie.
|
|
i jeśli kompakt to polecam z pełnymi ustawieniami ręcznymi..
|
|
Jezeli jestes poczatkujacym fotografem to polecam Olympus. Mialam i cyfrowke i lustrzanke i bylam bardzo zadowolona. Musze powiedziec ze nawet zwykla cyfrowka z olympusa robila niezle makro (biorac pod uwage ze to cyfrowka:P) _____________________________________________________
|
|
aparat na klisze
|
|
Jezeli idzie o nowe kompakty to np. roznica miedzy Nikonem a Canonem wlasciwie polega jedynie na preferencji uzytkownika. Mam np. Nikona Coolpix S600 ktory robi swietne zdjecia jak i filmiki- rowniez noca ale to nie to, przy zlym swietle zdjecia bez lampy trudno zrobic bez poruszenia aparatu. Corka ktora wczesniej miala kompaktowego Canona (Elf) kupila podobny Canon- nie lubiala tego Nikona. Ja ostatnio kupilem Canon Rebel T1i (w Europie 500D bodajze) i jestem zachwycony. Cyfrowa lustrzanka, bebechy do tej pory w lustrzankach z gornej polki. Cena wcale nie zaporowa, przynajmniej w usa. Ale to nie kompakt. "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
W takim układzie, w którym miejscu w Łomży warto aparat zakupić, chodzi mi o wybór,ceny, zorientowaną obsługę.
|
|
zajzyj tutaj, mimo ze po angielsku http://www.dpreview.com/ znakomite testy aparatow z przykladowymi zdjeciami. osobiscie polecalbym canon-y (szczegolnie te z jasnym obiektywem) i panasonic-ki (tez dobre obiektywy). Co do stabilizacji obrazu to tylko optyczna ( o ile planujesz duzo zdjec z reki pstrykac, przy dlugim zoom-ie najlepsze to uzycie statywu, ale jezeli obiektyw jest jasny to optyczna stabilizacja w wiekszosci przypadkow sie wyrabia) http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz3/ daja temu aparatowi 8 z 10 brak testow minolty olimpus sp 550 uz 8 z 10, ale uzywa x-d karty zamiast bardzo popularnych sd brak testu fuji
|
|
Jedna mała rada: Jak chcesz kupować aparat to najlepiej wybieraj firmy, które zajmują się tylko tym, czyli np Canon, Fuji, Kodak, Olympus. Ponieważ firmy np jak Sony, Panasonic robią aparaty ale tylko aby więcej zarobić, ponieważ nie zajmują się aparatami tylko głównie innym sprzętem. Nawet raz zaufany sprzedawca w sklepie foto tak mi doradził, że najlepiej brać aparaty firm, które są w produkcji aparató wyspecjalizowane :) Pozdrawiam. Pjotr
|
|
Pjotr4 masz rację, tylko gdzie szukać tych sprzędtów w Łomży? Media Expert?etc? Pik-Pok pozdrawia
|
|
a gdzie nikon? Piotr4 - ty chyba zartujesz Lumixy panasonica maja znakomite testy, Alphy sony tez doskonale. Jezeli pisalbys o lustrzankach to mialbys nieco racji, co do malych cyfrowek to sie nie zgadzam. Np nikon nie ma w przedziale cenowym ponizej $350 nic co by dorownywalo lumixowi. Poza tym: canon -drukarki,kopiarki, chemia, tonery itd fuji-od filmow fotograficznych do samochodow (subaru) olympus - od aparatow, po dyktafony, skanery i sprzet medyczny panasonic - prawie wszystko zwiazane z elektronika, klimatyzatory, mikrofalowki, czesci samochodowe kodak - dobre filmy fotograficzne, tanie drukarki komputerowe, niektore cyfrowki dla kodaka sa robione przez vivitar, ta firma nie ma zadnego aparatu fotograficznego z wyzszej polki sony-firma kobyla:elektronika, przemysl filmowy, telekomunikacja, bankowosc, oprogramowanie. wiec jaka firma to robi nie ma wiekszego znaczenia wazne jest ile chcesz wydac i znalezc produkt , ktory zostal przetestowany i spelnia oczekiwania uzytkownika nie proponuje abys kupowal cos z napisem pentagram, vivitar, polaroid, samsung(dobre telewizory ale nie aparaty) czy cos jeszcze bardziej nieznanego. ale niektore firmy ktore kiedys nie mialy wiele wspolnego z aparatami fotograficznymi, na dzien dzisiejszy oferuja bardzo dobre produkty z doskonala optyka i doskonalymi parametrami np casio ma w swojej ofercie aparat ktorym mozna nagrac film 1200 klatek na sekunde
|
|
a jak uważacie-lepiej kupić na allegro, czy w sklepie? Pik-Pok pozdrawia
|
|
nigdy nie kupowalem na alegro, ale poprzez ebay w sklepie towar mozna wziasc do reki, zobaczyc czy dziala i ewentualnie oddac o ile sklep dopuszcza taka mozliwosc. alegro pozwala zabezpieczyc sie przed nieuczciwa transakcja. wiec moze "pomacac" w sklepie, a kupic gdzie cena jest najbardziej odpowiednia i gwarancja bedzie honorowana
|
|
Tez szukalem i szukalem. Podobna kwota do wydania byla. No i zdecydowalem sie na Canon 1100 IS. Duzo funkcji, stabilizajca optyczna, 12mpx. Porownywalem z konkurencja i w tej cenie ma naprawde full wypas (przy nieduzych wymiarach). Masz tu jego test (tylko po angielsku znalazlem). http://www.infosyncworld.com/reviews/digital-cameras/canon-powershot-a1100-is/10181.html sa tam rowniez w linkach fotki wykonane w roznych sytuacjach (mniej lub bardziej sprzyjajacych fotografii). No nie wiem. Jutro przyjdzie to Ci cos napisze. Jego cena w sklepach w lomzy waha sie od 750 (mediaexpert) do 850 (neonet, partner agd/rtv). Mimo to udalo mi sie go znalezc w jednym sklepie za 700,- (ale na zamowienie - 24h). Tak ze jutro cos napisze wiecej. Jego plusy (moim zdaniem): - optyczna stabilizacja obrazu - duza rozdzielczosc - duzo funkcji i duzo trybow dla leniwych - cena - 4x zoom to i tak duzo (i tak w wiekszych zoomach w tym przedziale cenowym zdjecia sa nie do ogladania jak sie na max przyblizy) - zwykle 2xAA a nie jakis zryty akumulatorek dedykowany - no i troche jeszcze ale nie chce mi sie juz pisac, ogolnie jest dobrze wyposazony w funkcje Minusy: - na razie tylko wyglad. nie jest brzydki, ale obły uchwyt na reke nie wiem czy dobrze bedzie lezal w kieszeni \No jutro stestuje to sie wypowiem.
|
|
co sądzicie o nikon p90-dobry wybór? Pik-Pok pozdrawia
|
|
jakby ktos mial tego nikona, to by sie pewnie wypowiedzial..... no ja dostalem tego canona 1100 IS w koncu. no i coz moge powiedziec po pierwszym dniu uzytkowania. po blizszym przyjrzeniu sie, wyglad okazal sie calkiem fajny. aparat solidnie zrobiony, nie przeszkadza w kieszeni, dobrze lezy w reku. balem sie o nadmiar szumow na zdjeciach (ziarenka). no i coz, szumy pojawiaja sie przy wyzszym ISO (jak jest ciemniej), ale nie draznia tak jak w innych modelach canona, ktore do tej pory uzywalem. co wiecej - czasami udawalo mi sie dzis zrobic fotki w ciemnej piwnicy, gdzie prawie nie bylo szumow. czemu? nie wiem... musze popracowac nad opcjami, ale to zapowiada sie dobrze... :] kat widzenia jest wystarczajacy. nie jest to lustrzanka, ale cala rodzine na imieniach przy duzym stole da sie spokojnie objac nie odchadzac daleko. zoom 4x wystarczy. fajnie rozbudowane menu - kilka nowych funkcji... zdjecia robia sie b. szybko. procka aparacik ma dobrego. to tyle. zdjecia ladne i soczyste. troche zawiodlem sie na stabilizacji obrazu, ale byc moze nie umiem jej jeszcze dobrze wykorzystac. na duzy plus 15sekundowe czasy naswietlania. mozna robic bajeranckie zdjecia w nocy. napewno nie zaluje zakupu i polecam w tej cenie.
|
|
Autor: PikPok (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 25-08-09 22:31 co sądzicie o nikon p90-dobry wybór? Pik-Pok pozdrawia http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_COOLPIX_P90/verdict.shtml 81 ze 100 testy wygladaja dobrze
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |