poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
OFE świadomy wybór czy losowanie?

Zbliża się dzień 10 stycznia 2005r. Jest do data do której młody człowiek zaczynający pracę(podlegający ubezpieczeniu społecznemu) nie wybierze Otwartego Funduszu Emerytalnego ; ZUS wylosuje fundusz. Czy młodym ludziom nie zależy na swojej przyszłej emeryturze? Czy jest im wszystko jedno?(ustawa z losowania wyklucza 3 największe-wiodące fundusze) 136 tysięcy osób dostało wezwanie z ZUS o losowaniu ! I ...mają czas...... To ogromna liczba nawet w skali kraju. Tyle się mówi o świadomości o wspótworzeniu rzeczywistości. Wydaje mi się że coś chyba nie tak jest?!

ZSC

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: OFE świadomy wybór czy losowanie?

Mlodzi teraz nie mysla o tym chyba, ja sam 2 czy 3 lata temu dostalem takie pisemko, z tym ze sprawdzalem notowania w necie na stronach biznesowych i wybralem swiadomie. Mam nadzieje ze takze uczynia to osoby ktore teraz staja przed wyborem funduszu.

Oby tak było . W poprzednim losowaniu na 140 tysięcy około połowa osób została wylosowana!!!!

ZSC

A co z drugą połową? Losowano 140 tys a wylosowano połowę?

o czym my tu mowimy, wiekszosc mlodziezy przeciez nie znajduje pracy, a jezeli juz gdzies dorabiaja to albo na umowe zlecenie/dzielo, albo na czarno.
A zarobki dla mlodych sa tak niskie, ze wybor funduszu nie jest az tak istotny. (po 2 latach ile moze narosnac z 200zl skladki?)
Wiec wiekszosc ludzi to poprostu "olewa". Do mnie niedawno przyszlo pismo i podobnie jak Damiano zerknalem na internet i wybralem ten, ktory mi najlepiej odpowiadal. Wiekszosci ludzi to nie robi roznicy.

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Połowa około 70 tysięcy zostało rozlosowana druga połowa 70 tysięcy zdążyli sie zapisać do Funduszy

ZSC

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org