Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
mało kościołów |
strasznie mnie denerwuje że w łomży tak mało kościołów ;-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: mało kościołów |
Widzę, że ironia to Twoja mocna strona ;-) Jeśli mało Ci kościołów - zbuduj własny... Pozdrawiam
|
|
Budujmy jeszcze jeden a potem jeszcze jeden by każdy klecha miał swój!!!!!!!!!!
|
|
Łomza miasto stacji paliw i kościołów :) :)
|
|
Szczególnie "podoba mi się" ta "mała, niepozorna cmentarna kapliczka" na cmentarzu (ul.Woj. Polskiego - wylot na Ostrołekę). :)
|
|
to miała być mała mała kapliczka cmentarna, ale proboszcz Jankowski wybudował kolejny duuuzy kosciol.hehehe ania21
|
|
Zkąd ta czarna mafia bierze tyle pieniendzy na te koscioły.Wystarczyło by 3 Maxymalnie na takie miasto jak Lomza . Stare baby daja chyba glupie babsztyle nie mam tolerancji dla falszu i obludy .
|
|
Niech stare dewoty daję jeszcze więcej a potem płaczę że żreć nie maję co!
|
|
Czy dewoty? Będąc w kościele widzę ludzi w różnym wieku. Skoro nie dajesz, to co martwisz się o czyjeś pieniądze. Zgoda, też mam mieszne uczucia, z "nowymi kościołami", ale aby w kóło o tym samym? A największą mafią jaką znam to jest nasze Państwo. Przykładów aż nadto.
|
|
<b>Łomża miastem gdzie kończą sie to a zaczynają kościoły!!!!!!!!!!!!!!</b> GG: 7135512
|
|
poprawka : Łomża miastem gdzie kończą sie tory a zaczynają kościoły GG: 7135512
|
|
.. Hm.. ładne .. Łomża to miasto kościołów i ... fryzjerów... tyle ich w takim miasteczku...hm kumaty
|
|
Po pierwsze- to kościołów nie buduje się wyłącznie z "tacy" tylko z dużym udziałem kasy państwa- więc nie jest to taki "niewinny" wydatek, bo "golą" ONI perfekcyjnie nasz biedny budżet. Ale jest i bat: kiedy urwą sie dotacje z bydżetu państwa (mądrzejszy rząd)- to ta mnogość małych parafijek sama się nie utrzyma! Tak więc komornicy pomału niech już ćwiczą... Zbych
|
|
Proponuję wygasić nieco emocje. To trochę przypomina pretensję do garbatego, że robi proste dzieci. Czy ktoś zabrania komukolwiek inwestować w inne obiekty? Pieniędzy z programów strukturalnych jest naprawdę dużo. Skoro ludzie chcą budować kościół i finansują to, nie musimy aż tak się tym emocjonować. Mnie np. podoba się, że nowy kośiół Św. Krzyża będzie prawie repliką zburzonego koscioła Św. Stanisława ( później ewangelickiego). Myślę też, że na budowie mają zajęcie liczni Łomżyniacy, przez co mniej musi dojeżdżać na budowy w Warszawie. Pozdrawiam
|
|
Tak, ale dlaczego z podatków gdy nie ma to skandal-państwo pieniędzy nawet na leczenie chorych dzieci ani na oświatę dla nich? Te budowle nie powstają z nadmiaru pieniędzy w budżecie ani wyłącznie z datków wiernych... A odbudowany "zabytek' to i tak tylko jego atrapa-replika-sztuczny rekwizyt. Zbych
|
|
Mephisto, gdzie mógłbym zobaczyć zbudowane przez Ciebie kościoły, gdzie są te stare "dewoty" które nie mają co jeść z powodu budowy kościołów (chętnie je wspomogę) ? do wszystkich antyklerykałów "nowoczesnych młodych" - mam nadzieję że pamiętacie i będziecie pamiętali o tych złych księżach, w tych swoich kościołach, zbudowanych z emeryturek starych dewotek w momencie chrztów, ślubów i pogrzebów ... Życzę wytrwania w postanowieniu, pewnie się nie spotkamy w Kościele... Robert
|
|
napewno wszyscy "nowoczesni mlodzi" beda pamietac o tych zlych ksiezach,w tych swoich kosciolach,zbudowanych z emeryturek starych dewotek w momencie chrztow, slubow i pogrzebow....po uslyszeniu cennika za te uslugi napewno sie nie spotkamy w kosciele.
|
|
hehe po co wiecej kosciolow jak wszyscy ido na msze a mlodziesz stoi pod kosciolem nawet nie trzeba budowac ,mozna by pomyslec o mszy na sweirzym powietrzu...Jankowski chyba przesadza.....
|
|
Kosciul powoli traci wladze nad ludzmi ,na swiatlo dzinne zaczynaja wychodzic i tajemnice i sprawdza sie powiedzonko. Kogo niechca do policji to idzien na ksiedza bo do policju niebiora pedalkow. Ksiadz modli sie za kase, a po odwaleniu roboty idzie bzyknac swoja laske i tak to sie kreci. Gdyby zaczeli ich kastrowac to moge sie zalozyc ze w tych nowych koscilach niemial by kto mszy odprawiac bo wszyscy bo potracili powolanie. Jedyne powolanie jakie ini maja to do kasy. Hoł, Hoł ,Hoł
|
|
tz. czy jesteś zainteresowany pracą na czarno za 3,50 - 4 zł. W Warszawie przynajmniej można "zarobić" 7 - 10 zł. Pozdrawiam.
|
|
MiniMax Czy Twoje informacje opierają się na konkretnych faktach z takiej budowy? Gdyby tak było, oznacza to łamanie prawa pracy i są od tego odpowiednie służby państwowe. Z drugiej strony, wielokrotnie można spotkać takie sytuacje, że ludzie wykonują coś swiadomie nieodpłatnie lub za symboliczną zapłatą. Liczy się zapewne motywacja pozamaterialna, ale motywacją dzieci nie da się nakarmić. Skoro jedak na takich warunkach ktoś chce to robić, to znaczy, że stać go na to lub nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam
|
|
JarodoX kościół już traci od kilkudziesięciu wieków. I dziś ma około 90% wiernych. I nie sprzeczajmy się czy to jest 92% czy 80%, nie ma to większego znaczenia. Przy tak dużych organizacjach zawsze można znaleść i nadużycia i występki. Po to jest prawo, aby je wtedy wcielać w życie. Ale jeśli ktoś trąbi, że koś jest zły tylko dlatego że jest "czarny", to już odpowiedzialność karna za rasizm. Żydzi to by dobry z tego zrobili użytek, ale tylko oni to tak potrafią. Wszyscy wiedzą o Jedwabnem, a nie wiedzą nawet łomżyniacy o mordach mieszkańców tego miasta w okolicznych lasach, np. jeziorkowskim.
|
|
Nieuchronnie czekają nas puste kościoły. Jeszcze jedno pokolenie , dwa...i będzie jak na zachodzie. Praktykujący katolicy będą musieli się wysoko opodatkowywać by utrzymać to co się w tych czasach buduje. Młodzieży w kościołach i pod kościołami już jest mało , na nabożeństwach pustawo. Budujmy dalej jak najwięcej i jak największe kościoły. Niech Europa widzi jacy my wspaniali katolicy. A może i Pan Bóg to dostrzeże , doceni i sypnie groszem?
|
|
Moim zdaniem nie do forumowiczów jest ocena kościoła! Wszystkich i tak Bó ocenia i oceni, także nikt nie jest zmuszany do dawania na kościół a już bynajmniej na księży dajemy wszystko dla Boga. Pozdrawiam wszystkich wierzących a niewierzących proszę nawróćcie się. BYE
|
|
w Łomży kościoły rosną jak po deszczu, Jestem ciekaw gdzie teraz będzie stawiany kolejny :) ErNi
|
|
..."nikt nie jest zmuszany do dawania na kościół a już bynajmniej na księży dajemy wszystko dla Boga."... no i co? To Bóg jeździ tymi Toyotami i mieszka w tych "wyżartych" plebaniach? A po co Bogu pieniądze, nie umie sobie ich stworzyć? A to w kościele jest więcej Boga niż np. w lesie? Jesteś uroczo-naiwny...ale chyba się nie nawrócę więc chyba ten Twój Bóg nie będzie sądził "obcej owieczki" bo to by było jawne nadużycie władzy i praw własności!:-)) Pozdrawiam. Zbych
|
|
z Boga to zejdźcie, mowa tu o kościołach, Bóg i tak jest wszedzie,
|
|
To smutne. To smutne, że ludzie odsuwają się od Boga z powodu zachłannych księży. To smutne, że kościoły, które mają przybliżać ludzi do Boga, odsuwają ich od Niego. Nie oszukujmy się, kościoły są potrzebne. Ale szlag mnie jasny trafia, kiedy widzę, że ludzie próbują zarobić na Bogu. Jeżeli ktoś chce postawić nową świątynię, to jest naprawdę dużo miejsc, gdzie będzie ona potrzebna. Ale jeżeli większość łomżyniaków twierdzi że kościołów i tak jest za dużo, to nowy tylko pogorszy sprawę. ______________ Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej (Nie mylić z Wielką Polską :-) WWW.WIELKA.NET ______________
|
|
Zbych jak jesteś JEHOWY to się nie wypowiadaj na takie tematy. A tak wogóle to nie macie o czym rozmawiać itak nic nie zrobicie księżom, oni za swoje czyny będą odpowiadali także nie do nas należy ich ocena.
|
|
Samuraj(u), akurat nie jestem "Jehowy" (choć oni mają tego samego Boga co i chrześcijanie), po prostu mój Bóg nie potrzebuje ani pieniędzy, ani działaczy-obłudników. ON po prostu JEST i to wszystko. A dlaczego do nas nie należy ocena kleru? Czy oni żyją na księżycu? Czy oni to nas nie oceniają? Czy to są nadludzie? A jaką my im chcemy znów zrobić krzywdę? Zbych
|
|
Rowret ! Zadajesz pytanie Mephisto gdzie możesz zobaczyć zbudowany przez niego kościół ja "buduję " już trzeci 1.Miłosierdzia Bożego 2.Św.Krzyża 3.A.Boboli,jak narazie żaden nie jest skończony za to plebanie jak się patrzy i co miesiąc nachodzi mnie pijany organista po datki na kościół bo ksiądz ma długi(a może ktoś się zainteresuje moimi). Sakrament ślubu mam już za sobą oczywiście za opłatą "co łaska 700 zł"za 45 minut pracy więc zsakramentu chrztu nie skorzystam!!!!!!!!!!!111
|
|
Rowert!!! Pytasz się o mój kościół? To zdaj się na swoja inteligencję (To nie jest trudne a może Ci pomóc?) Gdzie te stare DEWOTY cierpiące z głodu ? Rozejżyj się do okoła to może zobaczysz to czego nie widzisz. I napewno nie spotkamy się w Twoim kościele.
|
|
Zgadza się księża nie powinni tak robić a robią. Pisałem o tym, że nie do nas należy ocena księży a do Biskupa Diecezji. My jako katolicy możemy tylko sygnalizować takie przypadki nadużywania władzy na parafii do swoich przyjemności. Wiem, że wielu z was denerwuje to, że ksiądz zmienia samochody często i to np. Opel Vectra GTS ale cóż nas na to nie stać ich tak oczywiście, że za nasze pieniądze. Ale to już powinien ocenić ksiądz Biskup. Pozdrawiam
|
|
Chyba nie bardzo się kwapi do tego oceniania bo sytuacja się pogłębia, jeśli myślisz , że biskup ma jakiś wpływ na to, to gratuluję naiwności mi wystarczy to że z pieniędzy parafian są płacone alimenty kobietom które mają dzieci z księżmi
|
|
Wybaczcie, że znowu się wtrącę, ale co do opieszałości reakcji biskupów - to macie rację, w efekcie straci na tym Kościół. Natomiast co do tych "dzieci" to chyba dobrze, że płacą te alimenty. Tu akurat uważam, że lepszy jest ksiądz "męski" (od pede...). i jesli ma on dzieci i o nie dba, to nic w tym złego (ten sztuczny celibat mnie zawsze śmieszył). Przynajmniej na starość nie będzie sam, opuszczony przez wszystkich i zapomniany. To też człowiek. Jak to się ma do kościelnej moralności- to już ich wewnętrzna sprawa. Pozdrawiam. Zbych
|
|
Dodam jeszcze (dla sprawiedliwości) cytat: ..."Przewodnicząca senackiej Komisji Polityki Społecznej i Zdrowia Krystyna Sienkiewicz (UP) zgłosiła poprawkę, aby składka na ubezpieczenie zdrowotne dla duchownych pochodziła nie z Funduszu Kościelnego, który jest finansowany z budżetu państwa, ale była opłacana przez samych księży. "W 2004 roku budżet państwa przeznaczy na ten cel ponad 78 mln zł. W świetle zamrożenia rent i emerytur, niewypłacanych świadczeń i mizernego stanu służby zdrowia nie widzę powodu, by na jedną grupę społeczną, i to będącą w dobrej sytuacji, a nawet pozbawioną trosk materialnych, łożył budżet państwa" - powiedziała Sienkiewicz."... Zbych
|
|
A jeszcze niech płacą podatki jak inni obywatele Naszeg Kraju!!!!!
|
|
Stara spiewka lewakow-nie wiesz co robic kop czarnych. Zbychu zamiast martwic sie o ubezpiczenia ksiezy moze bys policzyl ile wydajemy na emerytury dla bylych Ub-kow,sekretarzy PZPR, prokuratorow, eks wojskowych zwanych kombatantami AL , LWP ile nasz kosztuje utrzymanie Jaruzelskiego i jego calej bandy- eks zomowcow , mam wrazenie ze to troche wiecej niz 78 ml rocznie. Marek
|
|
Mephisto !!! jednak poprosze o konkrety chetnie zdam sie na Twoją inteligencję i poprosze o obiecywaną pomoc czego nie widzę ? gdzie mam sie rozejżeć ? i zalecałbym ostrożność z tym "napewno" przykłądy z życia mówią co innego pozdrawiam życzę wytrwałośći w postanowienu
|
|
Co do tych dzieci to nie przesadzajcie bo żaden z was nie leżał pod łóżkiem jak te dzieci robiono!
|
|
Hmmm.... poczytajcie Nostradamusa co ma do powiedzenia o Kosciolach i ich istnieniu. Bardzo ciekawe rzeczy... Najbardziej podoba mi sie ze ten kto sie modli - modli sie sam dla siebie a nie pod publike, a ten co najwiekszy grzesznik, co pierwszy rzuci kamieniem w kogos, co plotkarz, pijak albo kurwiarz i rani innych- o taaaaaaak......... ten w pierwszej lawce siedzi w kosciele. Powinni poczyatc tez niektorzy Moralnosc Pani Dulskiej. Ja modle sie w samotnosci i nie potrzeba mi do tego grupy osob ktorzy po kosciele mnie obgadaja. Poczytajcie tez o stygmatykach. Przeciez Bog jest wszedzie a nie w drewnianych czy murowanych kosciolach- tak podobno jest napisane w encyklice Jezusa ktorej kosciol strzeze przezd poczami smiertelnikow w obawie przed upadkiem. Jak zyje kosciol? Pedolfile, lesbijki.... a jakimi autami jezdza??? Uuuuu! Powiem tylko tyle ze niewielu ma powolanie. Polecam kosciol na Poznanskiej- jedyny super ksiadz jakiego znam- Geniek. Od lat te same auto, organizuje dla dzieci wyjazdy, kolonie, pomoc rodzinom. Polecam msze na Poznanskiej- 45 minut, kazanie mile i przyjemne i nie o polityce!
|
|
"poczytajcie Nostradamusa co ma do powiedzenia o Kosciolach i ich istnieniu...) To samo pisze w Piśmie Świętym... ______________ Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej (Nie mylić z Wielką Polską :-) WWW.WIELKA.NET ______________
|
|
Micama! goho Pe-IAD! zodir com-selahe azodien biabe os-lon-dohe. Norezodacahisa otahila Gigipahe; vaunud-el-cahisa ta-pu-ime qo-mos-pelhe telocahe; qui-i-inu toltoregi cahisa i cahisaji em ozodien; dasata beregida od torezodul! Ili e-Ol balazodareji, od aala tahilanu-os netaabe: daluga vaomesareji elonusa cape-mi-ali varoesa cala homila; cocabe fafenu izodizodope, od miinoagi de ginetaabe: vaunu na-na-e-el: panupire malapireji caosaji. Pilada noanu vaunalahe balata odvaoan. Do-o-i-ape mada: goholore, gohus, amiranu! Micama! Yehusozod ca-ca-com, od do-o-a-inu noari micaolazoda a-ai-om. Casarameji gohia: Zodacare! V aunigilaji! od im-ua-mar pugo pelapeli Ananael Qo-a-an.
|
|
Markus(Marku), piszesz prawdę, tym też należy się zająć, ale to nie argument w tej dyskusji (tak jak:... ja kradnę, ale jestem niewinny , bo inni też kradną- powiada złodziej na przesłuchaniu). To zwykłe odwracanie uwagi dla przykrycia faktu. Pozdrawiam. Zbych
|
|
Samuraj'u, to nie dowód istnienia dzieci. Czy to znaczy, że jak ktoś nie potwierdzi -leżąc pod Twoim łóżkiem- momentu robienia Twoich dzieci, to znaczy, że ich nie ma? :-) Zbych
|
|
Masz rację! Ale my ich nie możemy oceniać czy mają dzieci czy też nie? Pozdrawiam
|
|
Masz rację. Dlatego ja ich nie oceniam bo uważam to za normalne i zgodne z naturą. Pozdrawiam. Zbych
|
|
Otoczyć Łomże murem i zrobic jeden wielki klasztor :) Co do kasy ksiązy mój kumpel z podwórka przyjoł święcenia rok temu teraz jeżdzi nowym opelkiem prosto z salonu. Nie czepiam sie jego dochodów bo jesli lekarze ,prawnicy ,radni i inni cwaniacy mogą to czemu mamy zabronić księżom doić ludzi jak sie dają. Po za tym działają tu prawa rynku kościół jak dobra firma otwiera swoje filie (kolejne kościoły) rozwija działalnoś (podobno można nawet texty bibli dostać smsem) i walczy o klienta który jak widac potrzebuje jego usług. Tyle tylko że jak każda firma powinnien płacić PODATKI.
|
|
Tylko, że lekarze i prawnicy nie mówią otwarcie swoim klientom, że ludzie powinni żyć skromnie i w ubóstwie. --- PGG
|
|
:)
|
|
Re:Mini Kościoły ! |
No mało tych kościołów a jak już jakiś jest to mini kościółek na pół Łomży może zrobić w piwnicach kapliczki np by się tam schodzili mieszkańcy klatki jakieś i by tam się modlili ...c.d.n.
|
|
Nastepny ,,mądry" się znalazł co ten głupi (prowokacyjny) wątek porusza. Zamiast szperać w takich śmieciach weź do ręki jakoś książkę, bo w wieku 16 lat to jeszcze wszelkiej wiedzy nie zdobyłeś.
|
|
Re:Debil z tego Zibi 1 |
weee bij zboku jeden nie pasi to leć do księgarni i umyj czupryne brudasie
|
|
78 mln Funduszu Kościelnego to tylko wierzchołek góry lodowej. Oto konkrety: Ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania z 1989 r. mówi, że "państwo i państwowe jednostki organizacyjne nie dotują i nie subwencjonują Kościołów i innych związków wyznaniowych”.. Faktycznie jest inaczej. Państwo łoży na: - Fundusz Kościelny; - wyznaniowe szkoły wyższe (Katolicki Uniwersytet Lubelski i Papieską Akademię Teologiczną); - Ordynariat Polowy i innych księży „mundurowych”; - składki na ubezpieczenia duchownych; - 95-99 procentowe bonifikaty przy zakupie własności publicznej; - dotacje dla katolickich stowarzyszeń istniejących tylko na papierze; - nauczanie religii w szkołach; - konserwację zabytków sakralnych; - działalność charytatywną i oświatową prowadzoną przez kościelne instytucje. - Ponadto Kościół i jego instytucje są zwolnione z podatków i ceł. W kończącym się roku na Fundusz Kościelny przekazano z budżetu państwa dotację 78 mln złotych. Pieniądze te wydane zostały na składki ubezpieczeniowe 18.106 duchownych katolickich oraz 4237 zakonników i misjonarzy. Na ponad 60.000 księży, zakonnic i zakonników, 37.700 jest zatrudnionych na etatach państwowych. Oprócz Funduszu Kościelnego pieniądze do kasy K.K. płyną z budżetów poszczególnych ministerstw i samorządów lokalnych. Należy przypuszczać, że z naszych podatków państwo oddaje Kościołom około 1 miliard 200 milionów złotych rocznie! Oprócz tego: - Kościół sam sobie przyznaje ziemie i lokale w kuriozalnej Komisji Majątkowej; - jest zwolniony ze wszystkich opłat celnych i podatkowych (to Polacy płacą składki ZUS za księży, którzy „w zamian” sprowadzają z zagranicy samochody bez cła); - Kościół dostaje ziemię po każdym utworzeniu nowej parafii; - działalność gospodarcza kleru, np. wynajem pomieszczeń, jest nieopodatkowana; - księża dzięki odpisywaniu przez „darczyńców” ofiar od podatku mogą praktycznie bezkarnie wspólnie z oszustami okradać Skarb Państwa, o co przy tak chorych przepisach po prostu się prosi!! Ostatni przykład z naszego terenu to sprawa w Suwałkach. Trochę szczegółów: Kapelani W Ministerstwie Obrony Narodowej istnieje 214 etatów wojskowych kapelanów katolickich, 30 prawosławnych i 6 ewangelickich. Razem 260. Płaca jednego kapelana wynosi 3.874 złote i jest o 1000 złotych wyższa od średniej płacy żołnierza zawodowego. Na utrzymanie kapelanów MON wydał w 2003 roku ponad 15 milionów złotych plus wydatki rzeczowe. W zamian żołnierz otrzymał... różaniec i modlitewnik. Telewizja Publiczna za oglądanie której płacimy abonament nadaje tygodniowo 475 minut (7 godzin i 55 minut) audycji opracowywanych przez Redakcję Katolicką TVP. Ponadto w każdym dzienniku „Wiadomości" na czołowym miejscu donosi się o wydarzeniach w Watykanie, wypowiedziach czy zdrowiu papieża, o posiedzeniach Episkopatu i jego decyzjach oraz działalności prymasa. Kto opłaca czas antenowy Redakcji Katolickiej? Na pewno nie prymas i jego biskupi. Niektóre informacje mogą być nieaktualne, a kwoty i liczby... zaniżone. Z roku na rok rzeka pieniędzy płynących do Krk jest szersza. Do końca nikt nie wie jak wielkie pieniądze w różnej formie są przekazywane Kościołowi z kasy Państwa, samorządów, spółek z udziałem Skarbu Państwa itd. Szacuje się, że są to kwoty bliskie 5 mld zł. Na jakie naprawdę ważne cele można wydać takie środki? Proszę o pomysły...
|
|
Hmmmm czyzby jakas zbierznosc? http://www.racjonalista.pl/
|
|
Poczytałem wszystko i wymyśliłem. Jest jeszcze co sprzedawać. Taki kościół np. zagraniczny inwestor przerobi na dyskotekę czy elewator zbożowy. Wnuczęta nasze zatem nie zginą marnie. A im więcej ich jest (kościołów, nie wnucząt) tym lepiej. Potomkom trza zostawić cóś w spadku.
|
|
krs, widzisz, do czego doprowadziłeś :))) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Taki karolik z ciebie ?? Chyba niesądze żeby ludziom chcialo sie iść do kosciola zamiast odpoczywać !!
|
|
Ks. Jankowski powinien dostać order budowniczego Polski Ludowej!!!!!!!!heheheheheheheheh
|
|
Może i tak ale co on wybudował ??
|
|
Z czyjejś Kasy to karzdy baran potrafi budować!!!!!
|
|
nom może i tak ciekawe czy w Łomży jest taki Ksiądz Jankowski ??:)
|
|
Jest jest!!! Tylko udaje wielkiego Biznemena i order by mu sie przydał. Może niema żadnego. HEHE
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |