poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tropimy "Pingwina" w Łomży.

W czasie gdy organizowałem konferencje "Otwórz Oczy", miałem kilka innych pomysłów. Niektóre musiały dojrzeć a niektóre nadal dojrzewają.
W sumie, jak by nie patrzeć to gdyby wtedy zawiązała się wtedy jakaś grupka, to nasz Łomżyński "LUG" powstałby wcześniej niż Białostocki. (BLUG powstał nieco ponad miesiąc temu - FIXME).
Wracając do tematu, tym razem chciałbym poszukać śladów bytowania Pingwinów na naszej łomżyńskiej ziemi.
Żeby wszystko było jasne, szukam firm, instytucji, które mogą się pochwalić tym, że maja i używają Linuksa i oprogramowania Open Source i mogłyby wyrazić o nim opinie.
Kilka przykładów wymienialiśmy na konferencji.
Aktualnie powstaje pierwszy artykuł o wdrożeniu (pierwszym tego typu, o ile mi wiadomo, i stosunkowo dużym) opartym o Linuksa i oprogramowanie Open Source. Chodzi mianowicie o Centrum Katolickie w Łomży.
Artykuł już wkrótce na stronie: otworzoczy.4lomza.pl

Na koniec chciałbym prosić osoby, które mogłyby opisać swoje wrażenia pracy z linuksem w swojej firmie lub instytucji, w której pracują o przesłanie ich na adres raver(at)4lomza.pl.

PS.
Co sądzicie o kolejnej edycji konferencji "Otwórz Oczy"?
Jest potrzebna? Jakie tematy mogłyby być poruszone? itp...
Czy może lepiej by się sprawdziła forma "install party" - my organizujemy monitory, internet i płyty z kilkoma wersjami Linuksa, wy przynosicie swoje komputery i wspólnymi siłami instalujemy Linuksy na waszych komputerkach?

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tropimy "Pingwina" w Łomży.

No i co? Pewnie mi przyłożysz...
:)

Raver:
Znalazłam Ci tego Pigwina...
Patrz temat "Życzenia świąteczne"

Zacny temat spotkan, a takze promocji oprogramowaia, chociaz ostatnio znaleziono dziury.. ale nie ma rzeczy doskonalych :D

Analiza kodu Linuksa, przeprowadzona przez firmę Coverity, wykazała, że darmowy system operacyjny charakteryzuje się znacznie mniejszą gęstością błędów niż oprogramowanie komercyjne.

W 5,7 mln linii kodu jądra Linuksa 2.6 pracownicy Coverity znaleźli 985 błędów. Według danych Carnegie Mellon University, statystyczny program komercyjny o podobnej długości zawiera ponad 5 tys. usterek.
W kategoriach gęstości "bugów" Linux jest zatem systemem wyjątkowym. Niestety, nie wiadomo, ile błędów zawiera kod Windowsa - informacje na ten temat nie są ujawniane.
Badanie Coverity może jednak stanowić silny argument w dyskusji o bezpieczeństwie poszczególnych systemów operacyjnych.
Z innych raportów wynika, że w komercyjnym oprogramowaniu na każdy tysiąc linii kodu przypada od 1 do 7 błędów. W wypadku programu o długości Linuksa oznaczałoby to od 5,7 tys. do 40 tys. "bugów".

(Interia.pl)

R
-------------------

Ja nie używam Linuksa :)

Raver:

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

OK, to teraz ja spróbuje :)

Według najnowszego raportu amerykańskiego Urzędu Patentowego, aż 283 patentów na oprogramowanie (w tym 27 należących do korporacji Microsoft) może potencjalnie stać się podstawą roszczeń prawnych przeciwko systemowi Linux, a dokładniej - rozwiązaniom stosowanym w kernelu, czyli jądrze całego systemu.

http://www.idg.pl

...„Oprogramowanie Open Source nie respektuje obecnie praw własności intelektualnej i ich właścicieli” – mówił podczas spotkania Steve Ballmer. Jak stwierdził Ballmer na Government Leaders Forum; kiedyś ktoś zgłosi się po pieniądze za własność intelektualną i patenty jakie znajdują się w systemie Linux. MS zaoferowało ostatnio zabezpieczenie przeciwko pozwom patentowym dla swych klientów...

http://www.it-faq.pl

Osobiście popieram inicjatywę Ravera, ale chciałem wskazać też i słabe strony.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Ale Linux jest trudniejszy w obsłudze niż Windows co nie ?

markac: to super, że interesujesz się patentami.

Wiesz zatem zapewne, że w EU _nie obowiązują_ amerykańskie prawa patentowe i całe te papiery mogą służyć do higieny dolnej części pleców.

To właśnie o nie wprowadzanie (m.in) amerykańskich systemów patentowych walczą działacze europejskiej fundacji. Ostatnio, praktycznie cudem (nikt w to nie wierzył) to właśnie Polska się wyłamała i powiedziała "NIE".
Dzięki temu dyrektywy unijne będą mogły być odpowiednio poprawione i dopuszczone do głosowania jeszcze raz.

http://swpat.ffii.org/index.pl.html

"...„Oprogramowanie Open Source nie respektuje obecnie praw własności intelektualnej i ich właścicieli” – mówił podczas spotkania Steve Ballmer."

Już widać, że to kolejny marketingowiec microsoftu.

A te wszystkie licencje na programy OpenSource, to co?

"Jak stwierdził Ballmer na Government Leaders Forum; kiedyś ktoś zgłosi się po pieniądze za własność intelektualną i patenty jakie znajdują się w systemie Linux."

LMFAO ROTFL of the day.

A dużo się ten Linuks od Windowsa różni? I co to jest te "otwórz oczy"?

Otwórz oczy to była konferencja nt. Linuksa i tematów pochodnych.

A Linuks się znacznie od Windowsa różni, jeżeli chodzi o działanie. Wygląd można zawsze skonfigurować.

Pogodna polecam strone: http://otworzoczy.4lomza.pl
ew. http://otworzoczy.linux.org.pl

R
-------------------

Tak wlasnie robimy dobra reklame i powinnismy szerzyc darmowe oprogramowanie:)

no toć proste że tak :) ale ja wole zostać na Windows Kto ma Nortona Antiwirusa 2004 ?

Jakiś burak zapewne.

http://thankpoland.info/

:-)

--

Coz wiecej pisac, tylko "PINGWINA' pod choinke:)

Hehehehe a może Motylka ?(windows)

Motylek to logo programu MSN, idioto.

marIUSZkacKI, Śledczy mozecie pisac na temat?

R
-------------------

Posty są jak najbardziej na temat.
Marna prowokacja Rafał. Stać Cię na więcej, tak mi się wydawało.

--------------------------------------------
http://student.wsa.edu.pl

--

Mariusz, nie jestes osoba godna moich wysilkow.
A posty nie sa na temat.

R
-------------------

Powiem jedno.
Jesteś tak zniechęcony do mojej osoby, że nawet nie widzisz tego, że jesteśmy po tej samej stronie.
Nie polubiłem Cię przez 3 lata znajomośći (z widzenia) i to się nie zmieni. Jesteś po prostu burak.
Wg mnie szukasz kolejnej okazji do wystąpienia przed tłumem ze swoim przesłaniem, po ostatniej nieudanej konferencji "Otwórz Oczy" na której miałem przyjemność obejrzeć Twoją klęskę. Masz za wysokie mniemanie o sobie.

PS. Po imieniu zwracają się do mnie tylko przyjaciele.

--

Markac, jednak potwierdziles moja i tak nie za ciekawa opinie o tobie. Zazdroscisz mi czegos? Zrob cos, a jak ci wyjdzie to sie pochwal. Albo lepiej sie nie chwal, moze Cie ktos w koncu zauwazy i doceni.
Nie rzucaj pustymi haslami na forum, nie wiem co probujesz osiagnac, jesli masz cos do zarzucenia konferencji to napisz dokladnie co (chetnie wyslucham/przeczytam, bede wiedzial jakich bledow unikac, a wiem - pewnie nie wygrales podczas koncowego losowania maskotki Pingwina ani Zybrzyka, to by wyjasnialu twoj stan ducha), a co najwazniejsze napisz, ze potrafisz to lepiej zrobic. Bo z tego co pamietam cie ze studiow to duzo "szczekasz" a malo z tego wynika.
Wracajac jeszcze do konferencji to nie wydaje mi sie by byla "nieudana", jak ja nazwales. A dopoki bedzie zainteresowanie to bede szukal "okazji do wystąpienia przed tłumem ze swoim przesłaniem", bo jest to "przeslanie" wg. mnie dosyc wazne, zarowno pod wzgledem edukacyjnym jak i ekonomicznym.

I jeszcze dla twojej informacji, twoje dotychczasowe posty w tym temacie nie sa na temat.

Informacja o patentach nie ma sie nijak do prosby skierowanej do firm i instytucji by pochwalily sie / przedstawily sie tym, ze uzywaja "Wolnego Oprogramowania" (lub bardziej ogolnie "FOSS").
Ma sie rowniez nijak do mojej prosby z Post Scriptum. (Polecam ponowne przeczytanie przed kolejna odpowiedzia - tak dla jasnosci, zebys wiedzial, ze dotyczy ciebie)

R
-------------------

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org