wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Szkoła podstawowa 5-ka czy 7-ka

Witam

w najbliższym czasie moja córka wybiera się do szkoły ,jest zapisana do 7-ki ,jednak do 5-ki miała by bliżej .Proszę o poradę bo słyszałem że są podzielone tematy .
Bardziej zależało by mi na wypowiedziach rodziców z 5-ki czy mają jakieś właśnie te "przeciw"

BB

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Szkoła podstawowa 5-ka czy 7-ka

Ja ci powiem ze chodzilem do tej szkoly niedawno :P i powiem ze w tej szkole sie mozna duzo nauczyc jest raczej bezpieczna. Maja teraz szafki w szatniach i boisko nowe. Nauczyciele potrafia duzo nauczyc. Co do 5 to za wiele niewiem .

Pozdrawiam t0meCzek321

cS ;d

widac jak ciebie wyuczyli

Piątka jest sympatyczna. Ładna, ciągle coś remontują. Podobno nie ma tam przemocy. Jest duży wybór zajęć dodatkowych.

:>

wyładowują się na drzwiach

jesli podstawowka to tylko 7 nie czepiaj sie 5 nie patrz na to ze masz blizej. 7 jest to klasowa szkola z fachowymi nauczycielami

Pomiędzy tymi dwiema szkołami wybrałbym 7-kę. Wystarczy popatrzeć jak ta szkoła wypada w egzaminach :P

jestem za 5-tka

tylklo 5

bez kitu jesli masz zamiar wyksztalcic porzadnie swoje dziecko poslij je do sp7 nie porzalujesz. Do tej pory do PG6 najwiecej osob dostaje sie po sp7

Argumenty przemawiają raczej za SP5 przeciw SP7.

1. SP5 remontowana, zainwestowana, docieplona
(nowa elewacja i stolarka okienna PCV) placówka, stołówki, szatnie, sale komputerowe (2 lub 3) "Szkoły z klasą" itd.
SP7 zaczyna dopiero się budować sala gim. - bedzie kilka lat plac budowy. Standart wewnątrz i na zewnątrz : późne lata 80-te. Niedocieplone ściany , stara stolarka okienna i drzwiowa. jak zaczną to robić to znowu kilka lat w kurzu dzieci będą siedzieć.
2. SP5 Przyzwoita sala gimnastyczna (po remoncie) , bardzo dobre nowiutkie boiska: trawiaste i poliuretanowe ( Chyba standart ORLIKA 2012)
SP7 sala gim dopiero powstaje, istniejąca jest malutka i nieremontowana od lat, boisko: jakie boisko ????
3. SP5-Duży parking, dobry dojazd i mozliwość bezpiecznego dojścia pieszego przez osiedle bez kolizji ruchu kołowego
SP7- parking masakra do wyrzucania dzieci prawie w biegu. Uroczystości szkolne to prawie wojna. Bardzo niebezpiecznie dla dzieci z uwagi na duży ruch kołowy.

Wyniki nauczania : cóz tabelki to jedno a życie to drugie. Znam wielu ludzi z wysoką pozycja zawodową po jednej i po drugiej szkole. Chyba ważniejsza od tabelek jest praca RODZICA włożona w wychowanie dziecka. Szkoła ma tylko pomagać.

Wybór należy oczywiście do Ciebie, jednak próbuję zawsze zestawiać plusy z minusami.

Czym sie różni 5od7,niczym,i tu i tu uczyć się trzeba.Jak jest dziecko zdolne i będzie chcialo sie uczyć to w każdej szkole będzie mu dobrze.To wina jest rodziców ze szkoły są takie czy siake .Wymyślaja i wygaduja głupstwa.Jak ktos chciał sie nauczyć to i z wioski sie nauczył.Swoja drogą 5 szkola za nową panią dyrektor jest super.Nauczyciele równiez,zwłaszcza,pani od religii i historii..Co do gimnazjum nr6 to przesada,tam nie jest szkola tylko akademia przetrwania.Nauczyciele maja zakodowane tak jak Tusk wysokie słupki w sondażu.

Wielkie dzięki wszystkim za wypowiedź
Myślę ,że ta 5 nie będzie taka zła .

BB

Jestem po 7-mce i zdecydowanie przemawiam za tą szkołą. Nowe boisko jest ;) zostało tylko postawić bramki co będzie zrobione w kwietniu, i już w maju będzie oddane do użytku. Remontowana sala? O czym Ty mówisz? Jaki kurz w środku? Remonty są robione co wakacje, jak w każdej szkole. Sala nie jest remontowana, ani budowana nowa. Może jest i mała, ale nauczyciele potrafili urozmaicić zajęcia WFu z tego co pamiętam. Bardzo dobrze wspominam lata spędzone w SP7. Uważam, że to najlepsza podstawówka w mieście, a najwyższy poziom nauczania w mieście - to już nie podlega żadnym wątpliwościom.

http://4lomza.pl/index.php?wiad=15357
Tu są wyniki sprawdzianu w łomżyńskich podstawówkach w ubiegłym roku. Która szkoła lepsza chyba nie trzeba tłumaczyć.

polecam też stronę http://www.wynikiegzaminow.pl/
Tu są wyniki egzaminów zewnętrznych wszystkich szkół w Polsce w poszczególnych latach.

cz

rownież jestem za 5, nauczyciele spoko, szkola spokojna i z klasą, umiejcowiona w spokojnym miejscu, zdala od samochodów ruchliwych ulic, bezpieczna, a dziecko jak nie bedzie sie chcialo uczyc to i sie nie nauczy nawet jak wyslesz je do suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper szkoły!

Fiku

ja uczyłam sie w piątce i bardzo milo wspominam tą szkołę, natomiast w 7 uczy się mój siostrzeniec teraz jest w 4 kl i jest tak dużo nauki że dziecko nie ma czasu nawet pooddychać świeżym powietrzem...

monka to co bedzie w gimnazjum albo jeszcze wyżej z za książek nie bedzie wychodzić... i tak powstają plotki o szkołach jeśli chodzi o podstawówkę to poolecam wybrać tą która bedzie bardziej poręczna (bliżej domu, twojego miejsca pracy itp.)

Własnie co będzie w gimnazjum??? Dla mnie to jest trochę dziwne żeby w 4 kl. podstawówki dziecko musiało robić plakat o dotacjach z unii europejskiej... W tym wieku dziecko powinno mieć czas na zabawę i na naukę! Wtedy być może z większą ochotą by się uczyli!!!

Jasne Monka, jak się dziecko pobawi komputerem na czacie lub grając w sieciówki, to na pewno czegoś sie nauczy. A jak nauczyciel przegada sprawę, zachęci do wykorzystywania poznanych technik i dziecko ma szansę wyrazić swój pogląd: pozytywny czy negatywny, to jest malo rozwijajace? SUPER. Zdziwilaby sie Pani, ile dzieci wiedzą na ten temat. Zapraszam do mnie serdecznie na każdą lekcję, bez zapowiedzi.
A jeśli chodzi o wybór szkoly, to nie ma sie co sugerować opiniami, bardzo subiektywnymi. Zawsze można przyjść, porozmawiać, zwiedzić szkolę i zdecydować, gdzie będzie poręczniej, wygodniej. Poza tym każda szkoła wnosi cos dobrego, ciekawego. Nauczyciele starają sie uczyć jak najlepiej potrafią, a przy dobrej współpracy z rodzicami nawet słaby uczeń może zaskakująco wznieść sie na wyżyny.

Pozdrawiam wszystkich rodzicow i dzieci tez oczywiście :-)
KoSzmitka

Doradzam 5. Uważam, że jest to dobra szkoła. Tak naprawdę opinię szkole psuł Dom Dziecka i duża ilość dzieci uchodźców z Czeczenii. Obecnie sytuacja diametralnie się zmieniła. Dzieci z Czeczenii rozdzielane są po wszystkich podstawówkach, a Dom Dziecka pozostaje na Polnej tylko do czerwca 2009. Jest to spokojna i bezpieczna szkoła, która dba o wszechstronny rozwój dziecka. Uczniowie korzystają z wielu przedmiotowych kół zainteresowań. Zajęcia kończą się najpóźniej o 15.30. Zajrzyj na stronę internetową szkoły. Matka ucznia

Moj syn ukończył sp5 i obecnie jest w gimnazjum nr6.jest swietnym uczniem i podstawy wiedzy zdobył w piątce.aby dziecko odnosilo sukcesy potrzebna jest praca nauczyciela,rodzica i ucznia.to dopiero daje efekty.jestem zadowolona z szkoły i każdemu ją polecę z czystym sercem.

Sp5 jest najgorsza szkołą w Łomży. Świadczy o tym ostatnie miejsce ,które okupuje ta szkoła pod względem wyników z egzaminów szóstoklasistów ...

opinie psul dom dziecka smieszne.ja uczylem sie i w 5 i w 7.bardzo milo wspominam te szkoly.uczylem sie z dziecmi z domu dziecka byli wporzadku.a tu czytam ze z domu dziecka sa gorsi.nie ich wina ze mieli pecha w zyciu.

Jęstem ojcem dziecka ,które uczyło się w5,jeżeli masz możliwość to poślij dziecko gdzie indziej. Szkoła jest ładna, to fakt. Poziom nauki jest zadawalający tylko w wybranych klasach, w pozostałych jest już gorzej. Nauczyciele też są różni ,naprawdę nie polecam tej szkoły, nie zawsze blisko oznacza dobrze.

7 zdecydowanie uczyłem sie tam mieszka niedaleko widze ze ludze nie tylko z naszego osiedla przyworzą dzieci polecam:)

5

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org