Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
!!!Uważajcie na oszusta opon!!! |
Kupilem dzisiaj "nowe" opony w Świat Opon i Akumulatorów. Hurt Detal Serwis (...) http://www.zumi.pl/1425910,Swiat_Opon_i_Akumulatorow._Hurt_Detal_Serwis_Robert_i_Artur_Racis,Lomza,firma.html !!!! Uwazajcie kupilem dzisiaj (jak mi powiedzial sprzedawca nowe) opony co sie okazalo sa to opony ktorych rok produkcji to 2007!!! Sprzedawca nie poinformowal mnie o dacie produkcji wpierajac mi ze sa to nowe opony, nie zaproponowal wymiany na nowe ani tym bardziej nie dal rabatu na stare opony. Obsluga do momentu zakupu i montazu byla bardzo mila, zas gdy zwrocilem uwage na zaistnialy problem sprzedawca zachowal sie niewlasciwie lagodnie mowiac( jezeli tak mozna powiedziec na zastraszanie klienta) bylem bardzo zdziwiony zachowaniem gbura ktory tam pracuje... Poza tym cena tych ze opon wahala sie w ciagu 3 dni roboczych z ceny 160 gdy dowiadywalem sie w zeszlym do 190 dzisiejszego dnia Obiektywnie nie polecam tego sprzedawcy ani tego sklepu i przestrzegam przed zakupami.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: !!!Uważajcie na oszusta opon!!! |
Nie wiem czy jesteś w temacie ale dla PRODUCENTA opona 3 letnia jest NEW !!!
|
|
z tego co ja wiem to producent może sprzedać nawet 5-letnią oponę jako nową, jeżeli była dobrze przechowywana to będzie służyła
|
|
nowe= nieużywane, zreszto widziales co kupujesz więc teraz nie miej do nikogo pretensji, zrobiłes sie w h..ja więc nie pisz bzdur, jeśli wiedziales że cena opon sie wacha to trzeba bylo zastanowic sie przed ich zakupem, jakby nie bylo opona traci swoje wlaściwosci po paru latach LOL
|
|
Ale po co kupywać towar stary i zleżały jak jest tyle serwisów w mieście i ceny konkurencyjne
|
|
jak dobrze kojarze to zgodnie z wszelkimi normami itp. itd. opona moze byc sprzedawana i uwazana za nowa jesli jej data produkcji nie przekracza 36 miesiecy wiec nie ma problemu sklep ma dobry towar chociaz ja zawsze zamawiam kapcie w necie ekspres wysylka- 1-2 dni, troche nizsze ceny ( zostaje na montaz ) i opony zawsze swieze max 0,5 roku raz nawet sie trafily 2 tygodniowe
|
|
a ja polecam kupowanie tam opon... i akumulatorow... wymiane plynow tez... tylko z wywazaniem kol... to mozna je zabijac jak juz z wywazarki sa zdjete... bo wbijanie odwaznikow na maszunie mija sie z celem;)
|
|
A z ceną, to akurat się zgodzę. Jak szukałem opon na zime to podjechałem też tam, z rana, żeby dowiedzieć się ile kosztuje opona, to wychodziło 190zł, a po południu jak już się zdecydowałem i pojechałem na wymiane nagle "podskoczyło" na 220zł, a Pan mnie zapewniał, że to i tak bardzo dobra cena. Podziękowałem, pojechałem do konkurencji kupiłem taniej(180zł), od razu założyli i jestem bardzo zadowolony.
|
|
a chciał byś wozić swoje małe dziecko na 3 lub 5 letnich oponach ?? bo mi sie wydaje ze nie które marki po 3 latach to juz flet wiec co opony na jeden sezon i do kosza bo DOT z 07 ?? opona 2 letnia która jest założona na kole i jest użytkowana to całkiem coś innego niż opona która leży 2 lata składowana jedna na drugiej w słupku a tak po za tym to opony z 07 w wiekszosci ceniacych sie firm to opony z wyprzedaży oddawane po kosztach.
|
|
przez takie zachowanie w stosunku do ludzi nie będą się rozwijać, im więcej chamstwa i cwaniactwa tym mniej naiwnych.
|
|
maciek1990 dobrze mowisz ;)
|
|
Autor: radimp (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 31-03-09 20:11 "a chciał byś wozić swoje małe dziecko na 3 lub 5 letnich oponach ?? " To chcesz powiedzieć, że jeździsz tylko 3 lata na oponach a potem mimo niskiego zużycia kupujesz nowe bo już te są stare? Bzdura. Ja w ubiegłym roku kupiłem opony z 2006 roku i nie zamierzam ich zmieniać, bo mają już 3 lata i pewnie ze 2 lata jeszcze na nich będę śmigał. Co do kultury obsługi to zgadzam się, że poza fachowością potrzeba trochę wyrozumiałości dla klienta i tam jej brakuje.
|
|
Przede wszystkim chodzi mi o to ze jezeli kupujesz nowe opony to maja byc nowe a nie sprzedawca celowo ukrywa wiek opony, proste ze producenci probuja sie pozbyc starych opon ktore zalegaja w magazynie i taki nieuczciwy sprzedawca probuje je wcisnac po aktualnej cenie tych opon ale czemu mam placic za 2 letnie opony jak za nowe, zreszto tak jak napisal radimp (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 31-03-09 20:11 a tak po za tym to opony z 07 w wiekszosci ceniacych sie firm to opony z wyprzedaży oddawane po kosztach. do dlaczego_nie jezeli kupujesz opone to oczekujesz ze jest nowa i po 3 latach nie bedzie miala 5 lat tylko 3 co wiaze sie z jej wlasciwosciami
|
|
Kiedyś już był ten temat na naszym forum i ktoś wrzucił ten link. http://www.opony.com.pl/opinie_ekspertow/opinie_ekspertow.asp?idPytanie=6&show=opinie
|
|
do dlaczego_nie: już wyżej pisałem iż opona składowana 2 lata a opona eksploatowana 2 lata to całkiem coś innego poczytaj sobie ale nie artykuły sponsorowane i wypowiedzi ekspertów z wielkich koncernów i sieci dilerów a bardziej opinie użytkowników indywidualnych oraz ze źródeł nie zależnych.
|
|
Słusznie jeśli klient ma obiekcje powinni zamiast się pienić wyjaśnić co i jak z tą oponą ewentualnie odstąpić od transakcji.
|
|
Większość oferowanych na sprzedaż towarów posiada szczegółowe informacje o produkcie. Są to dane techniczne, kraj produkcji, przeznaczenie, itp. Wśród nich jest również data produkcji, która w przypadku opon została zakodowana w numerze DOT. Numer ten jest umieszczony na ścianie bocznej i składa się z 12 znaków. Jest to ciąg liter i cyfr, z których cztery ostatnie oznaczają datę produkcji, gdzie dwie pierwsze to tydzień a dwie kolejne to rok, np. 4006 – oznacza, że opona została wyprodukowana w 40 tygodniu (początek października) 2006 roku. Na rynku zapewne można jeszcze znaleźć opony wyprodukowane przed 2000 rokiem. W oznaczeniu daty produkcji posiadają one trzy cyfry i znak trójkąta, które czytamy w analogiczny sposób, czyli data 498 oznacza 49 tydzień 1998 r. Zwróćmy uwagę, że cały czas mówimy tylko o dacie produkcji, ponieważ opony, w porównaniu np. do wyrobów spożywczych, nie posiadają daty ważności, gdyż nie są produktem łatwo psującym się. Opony starzeją się na skutek fizycznych i chemicznych procesów, takich jak promieniowanie UV, wilgotność, ciepło i zimno, itd. Aby przeciwdziałać tym zjawiskom, mieszanki gumowe, z których wykonane są opony zawierają substancje zapobiegające reakcjom, które zmniejszają właściwości użytkowe opon. Dzięki temu mamy gwarancję, że opona składowana w prawidłowy sposób nawet przez wiele lat, dzięki swym odpowiednim właściwościom, zachowuje cechy nowej opony. Co godne uwagi i warte podkreślenia, gdyż bardzo obrazowo wskazuje, jak małe znaczenie ma wpływ wieku opony ma jej jakość. W przypadku nietypowych rozmiarów opon ultra high performance, na przykład tych przeznaczonych do bardzo drogich samochodów, montaż ogumienia z bieżącej produkcji jest majczęściej fizycznie niemożliwy. Sprzedaż tych aut liczona jest w ciągu roku w sztukach, co za tym idzie opon też. Przyczyna jest prozaiczna - proces produkcyjny wymusza wytworzenie minimalnej ilości produktu. Bywa, że niektóre rozmiary opon produkowane są raz na rok lub nawet rzadziej i nie zmienia to faktu, że montowane po roku czy dwóch nadal spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa. Zdarza się więc, że dla uzytkowników Porsche, czy Ferrari nie ma opon nowszych niż dwuletnie, gdyż tak zaplanowana jest produkcja. Według informacji Niemieckiego Stowarzyszenia Serwisów Oponiarskich przygotowanej we współpracy z producentami opon, poprzez pojęcie „właściwego składowania opony” rozumiemy fakt, że opona, która była prawidłowo przechowywana przez maksymalnie 5 lat uchodzi za oponę nową, a co za tym idzie jej zdolność do zastosowania nie zmniejszyła się. Sprzedaż i montaż takich opon z technicznego punktu widzenia nie powoduje żadnych zastrzeżeń. Zgodnie z Polską Normą PN-C94300-7 „Ogumienie - pakowanie, przechowywanie i transport” opony do 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie wprowadzone, magazynowane, dystrybuowane i sprzedawane, zachowując jednocześnie wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa eksploatacji.” Jednocześnie zgodnie z ustawą (Dz. U. 02.141.1176 z dnia 27 lipca 2002 r.) „ O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej” oraz w myśl stosownej zmiany Kodeksu Cywilnego, każdemu konsumentowi przysługuje dwuletnia gwarancja na zakupione opony, liczona od daty ich zakupu. W zawiązku z powyższym bezpieczeństwo eksploatacji opony jest formalnie zagwarantowane końcowemu użytkownikowi przez okres 5 lat od daty produkcji opony. Mając na uwadze satysfakcję z naszych produktów, Continental również udziela na swoje opony 60-cio miesięcznej gwarancji od daty ich produkcji. Chciałbym w tym miejscu podkreślić, że kilkuletnia nowa opona jest pełnowartościowym produktem, który możemy bezpiecznie użytkować.
|
|
Napisz wlasna opinie a nie kopiujesz http://www.opony.com.pl/opinie_ekspertow/opinie_ekspertow.asp?idPytanie=6&show=opinie a tutaj masz tez slowa eksperta z tej samej strony Od czasu do czasu mówi się i pisze na temat daty produkcji opon oraz ich przydatności do użytkowania. Jest to temat ciągle powracający z różnym nasileniem. Nie tak dawno w prasie przetoczyła się dyskusja o rzekomym procederze sprzedaży na polskim rynku „przeterminowanych” opon jako nowych, rzekomej nieuczciwości dystrybutorów chcących pozbyć się za wszelką cenę towaru z chęci zysku i niebezpieczeństw płynących z użytkowania takich opon. Nawet Teleekspres zabrał głos w tym temacie. Mogliśmy usłyszeć tam, iż nawet opona 2-letnia może spaść z felgi.
|
|
a ty co zrobiles? tez skopiowales? myslisz ze jestes madrzejszy niz twojego ojca dzieci? uwazasz ze chcialem przygarnac sobie czyjs tekst?hahahaa, bez komentzra........... najwiecej to macie do powiedzenia jak juz wiadomo o co chodzi.........
|
|
typ hcial opony prosto z pieca jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
dalej nie napisales wlasnej opinii tylko sie spinasz, wyluzuj ... jasiu smietane tez jesz po dwoch latach od daty produkcji
|
|
a ty napisales swoja? ile nowych opon w swoim zyciu kupiles? jak narazie to tu sie spinasz, zluzuj warkocz! ja zjezdzilem juz 2 komplety lezakow i nic anic sie z nimi nie dzialo, nowe to nowe, nieuzywane! taka jets prawda i nikt tego nie zmieni! wszytsko zalezy od sposobu przechowywania co tez nie zmienia faktu ze opona jest nowa!
|
|
Postawowe Pytanie... Kto tu sie zna na mechanice albo Ma jakieś wykształcenie techniczne , Bo z tego co ja wiem to od daty produkcji do 5 lat opona jest uważana za nową. ; )
|
|
Chłopie 654321, zapierniczaj do firmy w której kupiłeś opony i przeproś właściciela bo narobiłeś smrodu na forum łomzyniaków, a nie miałeś racji. Wobec zacytowanej wcześniej PN-C94300-7, te twoje opony są funkiel nówka nie śmigane. Tak to, jak gówniarzeria pierwszy raz w życiu opony kupuje. Weśta bereta i palnijta sie w łeb
|
|
Pamiętam jak było w tamtym roku gdy nagle temperatura skoczyła z -5 stopni do plus 10 to cena opon w przeciągu dosłownie kilku dni wzrosła o 15-25%. Nic w tym wielkiego.
|
|
Co do tematu jak sugeruje założyciel postu to opony były nowe, bo nie śmigane, a co do daty produkcji to tylko trzeba umieć czytać bo na każdej oponie pisze, chyba że chodzi mu o wyścigowe do bolidów.
|
|
ja mam problem z zakupem dobrych opon rozmiar 17X235
|
|
jaki niby problem?
|
|
ten grubas tam pracujący już mi obrzydł jak stara ... kupiłem olej castrola, który jak sie okazało był 4 letni! a zaoferował mi "promocyjną" cenę, gdzie w innym miejscu w łomży ta jego promocyjna cena była o 4 zł wyższa na litrze.. hmm, złodzieje? zdecydowanie tak! i oszuści zarazem
|
|
złodzieje ??? a co Ci ukradli . oszuści ??? na czym Cię oszukali. Chyba chciałeś powiedzieć, że są bardzo drodzy.
|
|
kolego, skąd te wzburzenie? a wiem, pewnie jesteś pracownikiem tej stacji i zachwalasz ich usługi.. złodzieje, bo: nie pierwszy raz liczyli do zapłaty po usłudze jakoś na oko i zaokrąglać do góry oszuści, bo: wciskają olej 4 letni, na którym już sami pewnie nie chcą jeździć, twierdząc że sprzedają go klientowi po atrakcyjnej cenie, gdyż akurat jest "promocja" bardzo drodzy nie są, wręcz jedni z najtańszych, ale nie o taką jakość obsługi mi chodzi pozdrawiam twoje ego..
|
|
napisałeś "pewnie jesteś pracownikiem tej stacji i zachwalasz ich usługi.." po pierwsze- powiedz mi, w którym miejscu napisałem, że zachwalam ich usługi po drugie - idąc Twoim tropem to 4 komentarze na Twoim koncie mogą świadczyć, iż Ty zapewne jesteś z ich konkurencji. po trzecie- skoro jesteś taki wzburzony to odpowiedz mi czy pojechałeś do nich i wyzwałeś ich od złodziei i oszustów , po czwaryte-"złodzieje, bo: nie pierwszy raz liczyli do zapłaty po usłudze jakoś na oko i zaokrąglać do góry" dalej nie wiem co Ci ukradli po piąte - "kupiłem olej castrola, który jak sie okazało był 4 letni! a zaoferował mi "promocyjną" cenę, gdzie w innym miejscu w łomży ta jego promocyjna cena była o 4 zł wyższa na litrze.." a za chwilę piszesz, że są jednymi z najtańszych więc nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Chciałem Ci tylko uświadomić, że najprościej jest obrażać innych na necie (bo nie oddadzą) i tego właśnie nie lubię.
|
|
odpuszczam sobie, bo ty sie nie poddasz, nie mam ochoty z tobą chłopcze polemizować i udowadniać na siłę Wesołych Świąt
|
|
Nie chodziło mi również o żadną walkę z Tobą a jedynie wypowiedziałem własne zdanie na temat wypowiedzianych przez Ciebie słów. Wesołych Świąt
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |