czwartek, 20 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
zabójstwo mazurskie

http://www.dziennikarze-wedrowni.org/reportaz/kaowcy.htm

Byłem ostatnio za Poznaniem. Widziałem nieprzeciętnej urody miejsca, klimatyczne miasteczka, stare budynki, przedwojenne folwarki budowane na sposoby jakie się nie śniły w PRLu. Widziałem technikę stojącą w pokrzywach pospołu z ruinami rolnej i industrialnej potęgi przedwojennych Niemiec. Bo to niemieckie tereny były odwieczne. Podobnie jak Prusy Wschodnie. Niedaleko całkiem. Tuż za Grajewem, zaraz za Szczuczynem. Dzis straszą tam puste oczodoły martwych domów z czerwonej cegły. Urocze kiedyś dworki stojące wśród nowoczesnych jak na tamte czasy obór, dziś z zapadniętymi dachami i drzewami wyrastajacymi wprost z podłogi wewnątrz gołych ścian. Natura odbiera to, co człowiek od niej pożyczył. Smutno jednak na to patrzeć. Kiedy tamtędy jadę, to czasem żałuję, że to nie są wciąż jednak Niemcy. Że na miejsce prawowitych właścicieli tych gruntów zawierucha wojenna roku 1945 sprowadziła przestraszoną diasporę nieświadomych "repatriantów", którzy nie umieli i nie potrafili kontynuować przedwojennych tradycji gospodarczych i kulturalnych tych regionów. Krzywda, jaką wojna i PRL wyrządziły tym uroczym stronom, zawsze będzie mnie uderzać.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: zabójstwo mazurskie

To nie sprawa "repatriantów' czy Niemców, ale polityki wyniszczania dorobku ludzkiego przez powojenne rządy ogłupiałych "naprawiaczy swiata".

Zbych

Można również zobaczyć stare poniemieckie budowle w doskonałym stanie, zamieszkane. Można także zobaczyć ziemię leżącą odłogiem i budynki budowane w czasach socjalizmu, które "odbiera natura" (ładnie powiedziane - jacko). Gdy płonie las nie szkoda róż. Lubię takie klimatyczne miejsca, budowle, ale przyczyny dla których niszczeją są różne. Często bieda samorządu, nieuregulowane sprawy własności, podejście ludzi, niszczenie tego, co źle pamiętają, itd. Pamiętacię tę kamienicę na Sienkiewicza? Jaka to była rudera, a co powoli się z niej wyłania?
Być może jest coraz mniej ludzi wrażliwych na takie "starocia" a otwartych na McDonalds'a (i wszystko co się z wiąże) . Może to kwestia wychowania, może edukacji, a może czasów?
Poza tym zabytek to jak to niektórzy mówią kula u nogi. Twoja własność, a niewiele masz do powiedzenia.

Własnie! To miałem na myśli mówiąc o "wyniszczaniu dorobku ludzkiego". Zawsze w starym budynku jest jakiś "duch' przemijających mieszkańców i warto wskrzesić po nich tę pamiątkę. Potrzebujemy ciagłości trwania jak powietrza...

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org