Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zaduszki na Rybakach |
Wieczorem wybrałem się na cmentarz żydowski. Pusto. Całe wzgórze w liściach. Ani jednego znicza. Cała pamięć o zmarłych została na naszych cmentarzach.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zaduszki na Rybakach |
Uprzątnięcie liści czy zapalenie znicza byłoby na pewno pięknym gestem, ale czy obowiązkiem? Umierają bliscy, umiera też pamięć.
|
|
aj tam widac naszczescie nie ma juz zydow w lomzy
|
|
Żydzi wiedzą jak wykłucać się o budynki przedwojenne i o kasę, a reszta ich nieobchodzi. Doszedłem do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji.
|
|
Mam wrażenie ,że niekoniecznie Żydzi obchodzą zaduszki .
|
|
typowy problem Katolikow, szczegolnie odlamu torunskiego. Co maja Zydzi do zaduszek/wszystkich swietych? A czy Ty obchodzisz szabas? Caly swiat nie kreci sie wokol katolickich świąt.
|
|
I ani jednego Krzyża nie ma na Rybakach. :) To są katolickie święta.
|
|
Katolickie, owszem. Wiec nie obowiązuje szacunek, pamięć o ludziach, którzy odeszli? Nawet, jeżeli nie obchodzą tego święta, to wierzą w tego samego Boga. A przy okazji. Jezus był Żydem. Na jego grobie nie było krzyża. Też byście nie postawili znicza w Święto Zmarłych?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |