poniedziałek, 07 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Prawo Jazdy C; C+E

Witam, chciałbym zrobic prawko na ciężarowe, jaki ośrodek polecacie i ew. jakiego instruktora?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Prawo Jazdy C; C+E

Z cała pewnoscia lok naprzeciwko WORDU najtaniej a instruktor starszy pan Szymanski naprawde wyrozumialy i oopanowany czlowiek sam tam robilem i polecam , ferenc tez ponoc jest dobry pzdr i zycze powodzenia

Dlugo taki kurs trwa??? ile kosztuje???

"C"
teoria 20 godzin
jazda 30

cena okolo 1600

C+E
jazda 25 godzin

cena ok 1200-1300

kurs na przewoz rzeczy 650zl
karta kierowcy 200zl

egzamin na C 220
eegzamin na C+E 150?

badania 100
wydanie prawa jazdy 70

to chyba z grubsza wsio

LOK tanio i mila obsluga polecam

A co to jest ta Karta Kierowcy?

Jest niezbędna do jazdy samochodem z cyfrowym tachografem.

Jechałem obok WORDu i zauwazyłem , że nowa ustawa weszła w życie bo na placu stała nowa solówka i przyczepa - wszystko oplandeczone . Dobrze , że zrobilem C+E w tamtym roku , przynajmniej za ramię mogłem sie oblukać a teraz jeszce trudniej bendzie

Diabeł nie odgadnie,Anioł nie podpowie mi.

Ja widzialem dzisiaj niebieskiego star mana z przyczepa i caly zestaw byl bez plandeki.. Chyba ze cos nowszego juz maja...

A od 2009 r będą zmiany i podwyżki na kurs na przewóz rzeczy.

Jestem zainteresowany zdawaniem na kat C+E.
To jak jest w Łomży, jest oplandekowany ten star czy nie???
Na placu mozna patrzec przez ramie w szybke czy tylko przez lusterka???
Pozdrawiam

Nie sa oplandekowane samochody ciez. A z patrzeniem przez Ramie to roznie.. Moj egzaminator ustalil sobie ( a dokladniej nam ) , ze przy kopercie mozemy patrzec przez ramie, ale przy łuku z przyczepa tylko lusterka do konca, czyli zatrzymanie tylem tez na lusterka.. Ogolnie. Nie ma patrzenia przez tylna szybe, oprocz cofania w koperte.
Tobie moze sie inny trafic., z innymi ustaleniami :P
Pozdro

Ale na egzaminie C+E nie ma koperty. Jest tylko garaz przodem, tyłem i parkowanie skosne. W Ostrołęce robilem kurs na starze a teraz wprowadzili scanie i jest problem ze zdaniem:-(
Jak zdawalność w Łomży???

Ze mna dwoch nie zdalo.. Jeden na placu i jeden na miescie.. Ale szczerze.. Nie szlo im troche.. Jeden rozwalil kolnierz zaczepu... Egzaminator na pytanie czemu tak daleko do przodu podjechal uslyszal w odpowiedzi ze chcial wziac wiekszy rozped, bo zatrzask nie zaskoczyl za pierwszym i drugim razem.. Wina lezala na wysokosci dyszla.. Byla idealnie w zaczepie, nie dotykajac gornej zapadki.. Z drugim nie wiem jak bylo bo na miescie.. Ogolnie zdawalnosc dobra, tylko tyle tych eLek w Lomzy ze to po prostu paranoja sie robi! Oczywiscie bez urazy
Pozdro

A podczas cofania zeby złaczyc przyczepe z solówką mozna patrzec przez ramie i szyke w solowce? A i czy przy cofaniu na łuku przy zatrzymaniu 1 metr od lini to mozna wczesniej wysiąsc i zobaczyc ile miejsca zostało czy jak juz sie raz wysiądzie to koniec cofania? Jaka jest kolejność podpinania przewodów? Bo w Ostrołece to podpinalismy: prad pozniej pneumatyke czerwony i na koniec zólty ( tylko 3 przewody)

Podczas podpinania moglismy patrzec przez ramie, ale zeby rowno podjechac, dobrze jest sie nauczyc na lusterka, bo w nich dokladniej widac ktora strona przyczepy wystaje poza obrys, a wiadomo ze dyszel jest po srodku ;)
Przy cofaniu na luku nie mozna bylo sprawdzic z zewnatrz odleglosci, ale niepozorne choinki rosnace z boku zdradzaja czy jeszcze, czy juz ;) Przy dojezdzaniu do linii wazne dla naszego egzaminatora bylo plynne dojechanie z zatrzymaniem.. Nie mozliwym bylo zatrzymanie i korekta podjechaniem , lub cofnieciem do wysokosci linii. Co do przewodow - nie zwracal uwage czy czerwony, czy zolty pierwszy podpinalem, ale niektorym patrzyl czy oby elektryczny na koniec.. Kilka osob powtarzalo sobie na glos : Zolty, czerwony , swiatla ;) Uczono mnie : Sprzegniecie, przewody, kliny, noga a na egzaminie nie patrzyli na kolejnosc.. Ale wiesz.. Mozliwe, ze u innego egzam. niemozliwe byloby zamiana kolejnosci.
Powodzenia na egzaminie

Zapamietaj sobie tylko ze przewody podcisnieniowe a co najważniejsze elektryczny podpina sie na zgaszonym silniku. Co do przyczepy to masz czas a jej podpiecie i egzaminatora nie interesje jak to zrobisz byle bys wyrobił sie w czasie.

A co do kolejności to jak pisal Wadolek elektryczny na koncu. Na łuku jeszcze patrza na to abys podjechał przodem ok 50 cm od lini jesli zatrzymasz sie wczesniej i zaczniesz cofac to moga ciebie oblać.

Za zatrzymanie sie wczesniej przed linią, to mozna powtarzac jeszcze raz. Nie moze Cie oblac za pierwszym zlym zatrzymaniem tylko za drugim.
Slyszalem ze jednak mają byc nowe pojazdy i nie bedzie z tylu szybki i nie bedzie sie gdzie oglądac tylko na lusterka. A na lusterka zrobic garaz tyłem to jest sztuka... :-)
Pozdrawiam
Karol

jeszcze taka uwaga z mojej strony jak bedziecie podpinac przewody hamulcowe najlepiej bedzie zostawic samochod na biegu a nie na recznym bo moga byc problemy z podpieciem

Dlaczego na biegu??? Pierwsze słysze...

karol11b przy mnie oblali 3 osoby 2 na C jednego CE. Chłopaki podjechali zatrzymali sie egzaminator sie apytał "czy juz?" oni ze tak on na to "niezdal pan" nikt nie powtarzał od poczatku ci co byli kumaci to jescze troche podjechali i bylo ok.

A ile kosztuje godzina doszkalająca w Łomzy. Moze znacie jakiś osrodek co jest tanio i dobrze instruktorzy tłumaczą co z czym...

okolo 55 zł.
ja robilem u ferenca na mc sklodowskiej i pozdawalem za pierwszym razem

Witam! Orjentuje się może ktoś jakimi pojazdami aktualnie dysponuje WORD w Łomży? Dokładnie interesuje mnie kat. C+E.

Narazie jezdzi sie starem i star manem od niedawna. Byc moze stara wycofają calkiem

MAN

Podobno zdaje sie starem na placu a na miescie wyjezdzają manem. A u ferenca w tej ciezarrówce z tyłu nie ma szyby więc nie mozna patrzec przez szybe tylko w lusterka.

może ma ktoś mape z trasą przejazdu na kat. C+E?

Nie ma map przejazdu egzaminator sam wytycza trase i ci mówi w prawo w lewo i to jest właśnie hujnia powini mówić przed wyjazdem gdzie dojechać i jakimi ulicami i jechać i zero gadki a nie piepszenie o szopenie .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

usługi
Zakład Kamieniarski, producent pomników i nagrobków z kamienia naturalnego: granit. Wykonujemy solidnie, niedrogo i bardzo ładnie. Stara Łomża p/Szosie, ul. Wiejska 11a. www. kamieniarstwo.lomza.pl
tel. 694906114
rolnictwo
Sprzedam konstrukcje, namioty foliowe 30x7 m - 2 sztuki. Piec nadmuchowy do folii 50 kW, ciągnik C60 i maszyny rolnicze.
tel. 518362475
praca
Zatrudnię na stanowisko obsługa klienta/pomoc kuchenna z doświadczeniem i chęcią do pracy.
tel. 518734126
biuro@barlomza.pl
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org