piątek, 06 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jak rozdzielic neostradę?

Witam,mam prosbę, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób mogę podzielić neostradę?jestem laikiem w tej dziedzinie .Chciałbym mieć łączę bez zbędnego wiercenia dziury w scianach. Chodzi mi mniej więcej o zasięg jakieś 30 m. za wszelkie porady serdecznie dziekuje

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jak rozdzielic neostradę?

Router z wbudowanym modemem ADSL koniecznie z wbudowanym WiFI ;) najlepiej firmy linksys, cena w zależności od firmy to od 170 zł do ok 300.

Pozdrawiam

Jedynym sposobem jakim znam, aby podzielić neostrade jest zakupienie bądź wypożyczenie LIVEBOX'a. Jest to dodatkowy modem. dzięki, któremu bezprzewodowo możemy rozdzielić sygnał na kilka komputerów. Musisz po prostu podejść do Biura gdzie masz podpisano umowę i tam się dopytać szczegółów. PzDr

A o to wspomniany LIVEBOX:

http://media2.pl/pliki/tp_livebox.jpg

Wez sobie z TP Liveboxa - to nic innego jak router z WiFi, a oprocz tego ma kilka podlaczen, kablem sieciowy, USB, Poza tym ma dolaczone male karty WiFi USB, ta ze mozesz nawet komputer stacjonarny ktory nie ma karty sieciowej podlaczyc bezprzewodowo.
Tylko za niego sie cos placi, ale ile to nie wiem, ciagle maja jakies promocje

Trzeba kupic router bezprzewodowy do Neo (z wbudowanym modemem ADSL) i uzyc go zamiast standardowego modemu Neostrady (tego podlaczanego na USB).
Ale 30m przez sciany to moze byc ciezko z sygnalem... Ewentualnie bedzie lapac "na styk".

Łukasz dobrze napisał.
Livebox to router, ale o badziewnych parametrach i ladnym wygladzie. Te karty dolaczane do niego "gratis" mozna wyrzucic do smieci albo dac mlodszemu rodzenstwu do zabawy.
Za to Linksysy maja b. dobre anteny (nawet kilkanascie dBi).

co do Livebox to odradzam bo TP pobiera 10 zl za wynajem a po skonczeniu umowy trzeba go oddac, no i oczywiscie wada tego urzadzenia jest to ze gdy chcemy podlaczyc przez wifi kolejny komputer potrzebny fizyczny dostep do tego urzadzenia. Bardzo duzo mam zgloszen co do tych modemow ze przestaja dzialac bo cos im sie przestawia w sterownikach od kart sieciowych na USB podlaczanych do kompa. Livebox ma tez bardzo slaba antene. ODRADZAM!!!!

router

wg prawa tp ma luke jezeli chodzi o podzial lacza wewnatrz lokalu a mozna to pod to podciagnac. zwykly router z wi-fi musi wystarczyc nie wiem jak to bluetooth pociagnie sygnal rozdzieli sie sam

Wporządku,serdeczne dziekuję za porady.Myslę że będę mógł sie za to wziąć. Jeszcze raz dziekuje wszystkim i pozdrawiam:)

Liveboxz to na pewno nie to co router Linksysya, ale mnie akurat chodzi bez problemu, i na moje potrzeby wystarcza.
Kablem mam podpiety stacjonarny, poza tym w calym domu mam zasieg do laptopa WiFi, no to nie 30 m, ale w domku jednorodzinnym dziala.
Tak samo jak te karty Wifi USB, drugi stacjonarny mam przez to podlaczony i tez dziala jak na razie bez zarzutu. juz okolo roku.

A co do fizycznego dojscia do routera w celu dodania kolejnego bezprzewodowego kompa to i wada i zaleta - jak ktos sie nie zna na zabezpieczeniach to dla niego akurat zaleta, bo ma pewnosc ze nikt postronny nie podlaczy sie pod jego siec,.
A takich otwartych sieci z routerow jest w cholere, bo ludzie kupuja router i mysla ze wszystko zalatwione, tymczasem z netu korzysta cala okolica ;o))

Poza tym wystarczy dodac MAC adres i zaznaczyc opcje ze ma "wpuszczac" tylko kompy z listy i nie trzeba dolaczac guzikiem.

Tomazi, bo mnie konkretnie chodzi o to że mieszkam w bliźniaku i chce od Brata podpiąć neta do laptopa.No nieraz przydałoby sie i na podwórku.Mógłbyś mi poszukać coś takiego na allegro do 200zł?

Ja wzialem akurat live boxa bo mialem problem ze znalezieniem routera WIFi, ktory mialby wejscie USB, a wlasnie nowe modemy z TP zaczeli robic na USB - kicha!
Nie udalo mi sie znalesc routera z wejsciem na USB, a modemu z podlaczeniem sieciowym nie potrafili mi juz zalatwic w TP.

A nie mam pojecia czy da sie jakos podlaczyc modem USB z TP do routera ktory ma tylko wejscia sieciowe??? Wydaje mi sie ze nie.

Routerow WiFi na allegro jest w pyte do 200 zl, ale z tego co widze nie maja wejsca USB - http://www.allegro.pl/item379334725_neostrada_netia_tanio_router_wi_fi_5_lat_gw.html
Zreszta moze wypowie sie ktos madrzejszy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org