Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
prawnik poszukiwany |
mam pytanie do prawnika ktory zna sie na umowach chodzi mi o przedwstepna umowe kupna sprzedazy nieruchomosci. Zawarlem taka umowe bez pobrania zadatku i kupujacy sie z niej wycofal co mam teraz z tym zrobic ? czy wogle mozna cos z tym zrobic?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: prawnik poszukiwany |
A co chcesz zrobić? Wymusić zakup? Dostać odszkodowanie? Jakie były warunki umowy? Można dużo... :) ...wszystko zależy od tego jakie są parametry wejściowe! :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
jesli jestes prawnikiem do daj do siebie namiar a ja zadzwonie i wytlumacze wszystko przez telefon i ty zadecydujesz co mozesz z tym zrobic
|
|
w tej sytuacji żadnego odszkodowania nie uzyskasz jeżeli umowa była zawarta bez kaluzuli tzw zadatku, dokładnie " zadatku" to nic nie otrzymasz. Tylko pamiętaj ,że jeżeli pobierzesz zadatek to w przypadku gdy do umowy sprzedaży nie dojdzie z twoje winy to zwracasz kupującemu zadatek w podwójnej wysokości np zadatek wyniósł 5000 złotych ty musisz mu oddać 10 000 złotych. Co jeszcze ważne gdy umowa przedwstepna zawarta była notarialnie to w myśl naszego prawa własność nieruchomości może przejść na własność kupującego nawet jak odstąpisz od sprzedaży Nasza
|
|
Z tego co pamiętam jeżeli strona zobowiązana do świadczenia uchyla się od zawarcia umowy przyrzeczonej (spełnienia świadczenia) może to wywoływać dwojakiego rodzaju następstwa. Po pierwsze ( to chyba skutek słabszy czy jakoś tak się nazywa) osoba, która liczyła na zawarcie umowy definitywnej może żądać od zobowiązanego odszkodowania w granicach tzw. ujemnego (czy negatywnego) interesu umownego - czyli co ktoś stracił przez to, że umowa definitywna (założona w umowie przedwstępnej docelowe przeniesienie w tym wypadku prawa własności nieruchomości) nie doszła do skutku. Np. w tym samym czasie mógł sprzedać prawo własności do nieruchomości innej osobie ale tego nie zrobił bo liczył na zrealizowanie umowy przedwstępnej co nie doszło do skutku a ceny nieruchomości uległy zmianie - przez co strona umowy przedwstępnej wskutek jej nieziszczenia poniosła stratę w wysokości różnicy wartości. oczywiście zadatki, kary umowne i inne zastrzeżenia umowne mogą być w umowie skonstruowane odmiennie przez strony ale jeżeli nie są to jest właśnie tak. drugi skutek, silniejszy polega na obowiązku zawarcia umowy przyrzeczonej, definitywnej (czyli tego do czego strony zobowiązały się w umowie przedwstępnej) ale jest haczyk. Skutek silniejszy nastąpi jedynie wówczas gdy umowa przedwstępna zawiera wszystkie elementy jakie powinna zawierać umowa przyrzeczona. W tym konkretnym przypadku umowa przedwstępna musiałaby zostać sporządzona w formie aktu notarialnego bowiem jest to forma szczególna przewidziana pod rygorem nieważności itp. to taka podstawa o ile sobie dobrze z zajęć przypomniałem 8-). Ale Idź lepiej do jakiegoś prawnika pokaż mu co tam spisaliście i wszystko Ci powie. Bo jak to Kafas napisał wszystko zależy od tego jakie są parametry "wejściowe". Globetrotter .... raz na piechotę raz autostopem
|
|
Umowa przedwstępna zawiera określone paragrafy zabieczające obie strony. Wszelkie dochodzenie prawne - jest wyłacznie możliwe - gdy spełnione są te warunki. M.in. zabezpieczeniem jest kwota zadatku - która staje się własnością sprzedającego w momencie , dgy kupujący sie wycofa z tranzakcji. W przypadku braku zadatku - istnieje jedynie możliwośc dochodzenia na drodze sądowej z powództwa cywilnego - o ile udowodni się poniesione przez sprzedającgo straty.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |