piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
prawnik poszukiwany

mam pytanie do prawnika ktory zna sie na umowach
chodzi mi o przedwstepna umowe kupna sprzedazy nieruchomosci.
Zawarlem taka umowe bez pobrania zadatku i kupujacy sie z niej wycofal co mam teraz z tym zrobic ? czy wogle mozna cos z tym zrobic?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: prawnik poszukiwany

A co chcesz zrobić?

Wymusić zakup? Dostać odszkodowanie?

Jakie były warunki umowy?

Można dużo... :) ...wszystko zależy od tego jakie są parametry wejściowe! :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

jesli jestes prawnikiem do daj do siebie namiar a ja zadzwonie i wytlumacze wszystko przez telefon i ty zadecydujesz co mozesz z tym zrobic

w tej sytuacji żadnego odszkodowania nie uzyskasz

jeżeli umowa była zawarta bez kaluzuli tzw zadatku, dokładnie " zadatku" to nic nie otrzymasz. Tylko pamiętaj ,że jeżeli pobierzesz zadatek to w przypadku gdy do umowy sprzedaży nie dojdzie z twoje winy to zwracasz kupującemu zadatek w podwójnej wysokości np zadatek wyniósł 5000 złotych ty musisz mu oddać 10 000 złotych. Co jeszcze ważne gdy umowa przedwstepna zawarta była notarialnie to w myśl naszego prawa własność nieruchomości może przejść na własność kupującego nawet jak odstąpisz od sprzedaży

Nasza

Z tego co pamiętam jeżeli strona zobowiązana do świadczenia uchyla się od zawarcia umowy przyrzeczonej (spełnienia świadczenia) może to wywoływać dwojakiego rodzaju następstwa. Po pierwsze ( to chyba skutek słabszy czy jakoś tak się nazywa) osoba, która liczyła na zawarcie umowy definitywnej może żądać od zobowiązanego odszkodowania w granicach tzw. ujemnego (czy negatywnego) interesu umownego - czyli co ktoś stracił przez to, że umowa definitywna (założona w umowie przedwstępnej docelowe przeniesienie w tym wypadku prawa własności nieruchomości) nie doszła do skutku. Np. w tym samym czasie mógł sprzedać prawo własności do nieruchomości innej osobie ale tego nie zrobił bo liczył na zrealizowanie umowy przedwstępnej co nie doszło do skutku a ceny nieruchomości uległy zmianie - przez co strona umowy przedwstępnej wskutek jej nieziszczenia poniosła stratę w wysokości różnicy wartości. oczywiście zadatki, kary umowne i inne zastrzeżenia umowne mogą być w umowie skonstruowane odmiennie przez strony ale jeżeli nie są to jest właśnie tak.

drugi skutek, silniejszy polega na obowiązku zawarcia umowy przyrzeczonej, definitywnej (czyli tego do czego strony zobowiązały się w umowie przedwstępnej) ale jest haczyk. Skutek silniejszy nastąpi jedynie wówczas gdy umowa przedwstępna zawiera wszystkie elementy jakie powinna zawierać umowa przyrzeczona. W tym konkretnym przypadku umowa przedwstępna musiałaby zostać sporządzona w formie aktu notarialnego bowiem jest to forma szczególna przewidziana pod rygorem nieważności itp.

to taka podstawa o ile sobie dobrze z zajęć przypomniałem 8-). Ale Idź lepiej do jakiegoś prawnika pokaż mu co tam spisaliście i wszystko Ci powie. Bo jak to Kafas napisał wszystko zależy od tego jakie są parametry "wejściowe".

Globetrotter .... raz na piechotę raz autostopem

Umowa przedwstępna zawiera określone paragrafy zabieczające obie strony. Wszelkie dochodzenie prawne - jest wyłacznie możliwe - gdy spełnione są te warunki. M.in. zabezpieczeniem jest kwota zadatku - która staje się własnością sprzedającego w momencie , dgy kupujący sie wycofa z tranzakcji.
W przypadku braku zadatku - istnieje jedynie możliwośc dochodzenia na drodze sądowej z powództwa cywilnego - o ile udowodni się poniesione przez sprzedającgo straty.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org