Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zakup kaloryferów |
Witam wszystkich! W związku z tym, iż w niedługim czasie planuję zakup kaloryferów do domku jednorodzinnego chciałabym abyście poradzili jakich producentów najlepiej wybrać, jednym słowem co polecacie? dziękuję za informacje
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zakup kaloryferów |
No temat jest dość obszerny. Każda firma oferuje swoją markę. Ja to wykonuję, więc do wyboru grzejników cóż można polecić : przede wszystkim jakie są parametry ocieplenia budynku. Bynajmniej przy rozruchu bo nie wiadomo kiedy będzie budynek ocieplony. Po drugie w jakim systemie jest zrobiona dotychczasowa instalacja, bo z tym się wiąże koszt zaworów, regulatorów, łączników i całości podłączenia. A po trzecie to zależy na co cię stać i czego oczekujesz, jaki będzie zainstalowany piec to wszystko trzeba dograć, skumulować, a później wybrać radziłbym wybrać firmę która produkuje grzejniki, bo cena na pewno będzie się różniła, a z jakością to bym nie przesadzał.
|
|
Konsul2 napisałeś wszystko to co też bym napisał ;)
|
|
Nazwa kaloryfer kojarzy się z wycofanymi z montażu grzejnikami żeliwnymi. W tej chwili na rynku polskim są w sprzedaży grzejniki płytowe stalowe, miedziane lub żeberkowe aluminiowe. Grzejniki żeliwne są raczej montowane jako dekoracyjne (ze względu na wagę, cenę i sprawność cieplną). Osobiście polecam grzejniki płytowe stalowe m.in. Purmo (są najbardziej rozreklamowane). Mają długą gwarancję (10lat), wysoką sprawność cieplną, mają w komplecie wieszaki do zamocowania odpowietrzniuk i korek, a dolno zasilane mają dodatkowo wkładkę termostatyczną, mogą być montowane do każdej instalacji (mieź, plastyk, pex-al-pex, stal, pex). Wadą tych grzejników jest to że są produkowane (w różnych mocach grzejnych) jako jeden element. Fachowcy którzy nie potrafią odróżnić pieca od kotła c.o. raczej polecają grzejnik aluminiowy żeberkowy (mimo to iż klient musi dokupić dodatkowo wieszaki, korki, odpowietrzniki i uszczelki tzn około 50 - 60 zł więcej na jednym grzejniku). Ale instalator na ten komfort że przy źle dobranej mocy grzejnika i niedogrzewaniu pomieszczenia może to skorygować przez wykręcenie paru żeberek z pomieszczenia w którym grzejnik jest za duży mocowo.Grzejnika aluminiowego nie polecam montowaniać z instalacją miedzianą, chyba że zastosuje się odpowiedni inchibitor. Trzecim typem grzejników jest ogrzewanie podłogowe najbardziej skuteczne oraz tanie w eksploatacji. W inwestycji jest droższe o jakieś 30% . Ale komfort cieplny jest nieporównanie lepszy od ogrzewania grzejnikami płytowymi.
|
|
Zależy jakie ogrzewanie jeżeli na drzewo i węgiel polecam zdecydowanie grzejniki żeliwne dłużej trzymają ciepło po wygaśnięciu w piecu, ostatnio widziałam w sklepie żeliwne i nie były żeberkowe tak jak dotychczas chyba unowocześnione tylko ta cena 40 zł Pozdrawiam
|
|
"Trzecim typem grzejników jest ogrzewanie podłogowe najbardziej skuteczne oraz tanie w eksploatacji. W inwestycji jest droższe o jakieś 30% . Ale komfort cieplny jest nieporównanie lepszy od ogrzewania grzejnikami płytowymi" co do komfort cieplnego to nie do końca się zgodze, owszem człowiek odczuwa większy komfort cieplny gdy temeratura przy stopach jest wyższa niż przy głowie ale w nocy to się zaburza... minusy to ze drozej o jakies 30%, wspomniales, do kosztów należało by jeszcze dodać materiał jaki chcemy położyć na podłogi, o puszystychdywanach trzeba zapomnić, najlepsze byłyby płytki podłogowe a tu już lecimy w koszta, panele podłogowe też sa możliwością, ale już drogie i nie tak dobrze przepuszczają ciepło jak płytki podłogowe, gres itp, pomyślmy o awarii- nawet nie chcę sobie tego wyobrazić, takim ogrzewaniem cięzko jest streować-mam na myśli to że trochę czasu zjamuje zanim podłoga sie "przegżeje" i ciepło poczujemy my, bardizje plusem niz minusem jest akt ze dom musi byc dobrze ocieplony, ale to i przy ogrzewaniu klasycznym zaoszczedzimy na materialne grzejnym; plusy- tu sie mozna rozpisac: Oszczędność energii- nie potrzebujemy az tyle materrialu grzejnego by wsyzstko ogrzac, temeratura wody w piecu bedize na poziomie 40/45 stopni gdzie przy kaloryferowym potrzebujemy okolo 60, jest roznica, Większa wilgotność, Estetyka wnętrz- nie potrzebujesz dodatkowego "mebla" w postaci zeberek w pomieszczeniu. Jedynym minusem wzgledem estetyki jest to ze wczesniej powinnismy zaplanowac gdzie beda staly wieksze meble- po co je ogrzewac od dolu, np: lozko-bardoz nie zdrowe, szafa komoda, sofy Jesli ktos wacha sie miedzy kaloryferami a podlogowka- PODLOGOWKAAAAAAAAAAA mimo wszelkiego "ale"
|
|
Jaros27law jeden błąd popełniłeś. Grzejniki żeliwne nie zostały wycofane z produkcji :] Są produkowane i eksportowane na Rosję i nie tylko. Tak firma Purmo chyba jest najbardziej stabilna jeżeli chodzi o grzejniki.
|
|
inny mój problem to zakup pieca c.o. Jakie macie doświadczenia w użytkowaniu pieców z podajnikiem na bodajże groszek? Dla mnie najlepszy byłby piec na drzewo i węgiel i jednocześnie z podajnikiem ale nie wiem czy coś takiego istnieje.
|
|
Piec to jest np. kaflowy , Ty zapewne poszukujesz kotła.
|
|
"polecam zdecydowanie grzejniki żeliwne dłużej trzymają ciepło po wygaśnięciu w piecu" Autor: jestem (---.elomza.pl) Sprawność grzejnika jest tym większa im szybciej oddaje ciepło do otoczenia. Grzejniki żeliwne trzymaja ciepło w sobie i słabo oddają je do otoczenia. "Dla mnie najlepszy byłby piec na drzewo i węgiel i jednocześnie z podajnikiem ale nie wiem czy coś takiego istnieje." grand123 (---.elomza.pl) Praktycznie każdy kocioł z podajnikiem na eko-groszek i pelety ma standardowo możliwość zamontowania dodatkowego rusztu umożliwiającego awaryjne palenie paliwami typu drewno i gruby węgiel. Najbardziej rozpowszechnioymi firmami i zarazem względnie tanimi są: Elektromet, Galmet, Sokółka (Metal-Tech). Jednak Kocioł który Ciebie interesuje jest produkowany przez firmę Klimosz. Kocioł ten możesz zobaczyć na stronie internetowej w dwóch wariantach: stalowy i żeliwny pod nazwą: Ling combi i Ling duo. http://www.klimosz.pl/lingcombi.htm http://www.klimosz.pl/lingduo.htm Kotły te montowałem i klienci są z nich zadowoleni, ich sprawność wynosi do 90%. Minusem tych kotłów jest ich cena, oraz wydatek na zawór 4-drogowy.
|
|
ja w domu od roku mam kociol z podajnikiem na eko- niebo w w piwnicy, zasypouje raz w tygodniu przy temp -5, teraz juz wygaszam, czy kociol sie zacina? a to juz zlazy od matrerialu jakim zasypiesz- ja poczatkowo w workach pakowalem ale drogo wychodzilo i slimak sie zerwal, kupilem groszek za barborka, na tony, material swietny- z zasobnika zostaje pol malego woreczka popiolu. piec praktycznie obslugi nie wymaga, raz w tygdoniu pol h poswiecam na czyszczenie, ladowanie etc. polecammm.
|
|
piec mam z sokolki, jakby to Ci interesowalo
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |