Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
P****szcz skazany za molestowanie mi*****ta |
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=471042 Czy to nowy, po PRL-u, okres prześladowania k...y? Dlaczego media polskojęzyczne ciągle wywłóczą takie marginalne, wyjątkowo-incydentalne przypadki? Jeszcze nieświadomi wyciągną złe wnioski i będą żądać powtórzenia chrztów, ślubów itp, uznając za nieważne udzielone przez tych nieszczęśników! apostata
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: P****szcz skazany za molestowanie mi*****ta |
Do: Paplik Na nic Twoje paplanie. I śluby i chrzty są ważne. Tak samo, jak ważne jest postanowienie sądu na "nieistnienie GRUPY TRZYMAJĄCEJ WŁADZĘ". Choć wszyscy widzieli, że istniała. Ale to już inna bajka - zćwiąkalszczenie urzedników Ministerstwa Sprawiedliwości (wybiórczej). Zuza "Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało" (E. Burke)
|
|
na szczęście wierzę w Boga, a księża są powołani do pewnej służby , i dodotkowo pozostają ludżmi(nikogo nie usprawiedliwiam) ale wydaje mi się że wyciąganie wniosków dotyczących Boga na podstawie grzechów ludzi było by wręcz logicznym przestępstwem
|
|
jab bardzo korzystnie wypadł na tle, bardzo nieporadnie spłoszonej, Kmicicowej Zuzanny, która wobec faktów obalajacych mit o świętości kościoła, szybko chisterycznie wymięka. Jab, w porównaniu z poprzednimi Twoimi wypowiedziami, stałeś się raptem dość daleko racjonalny. Jednak muszę Ci zarzucic brak znajomości doktryn i dogmatów Twojej religii, które stanowia, że przez księdza /tym bardziej proboszcza/, działa Duch Święty co jest istotą każdego sakramentu. Trudno pogodzić się z wiarą, że Trzecia Osoba Boska-Duch Święty nie wie w czyim "cielsku" siedzi i poprzez jakiego "łotra" działa. Nie bądżcie naiwni w wierze. rudy błazen z druhem
|
|
hhe no patrz przez setki lat ludzie byli głupi aż narodziłeś się ty
|
|
"mit o świętości kościoła" mylisz pojecia po raz kolejny. Kosciol to wspolnota ludzi trwajacych w modlitwie. I wlasnie taki kosciol jest swiety. Nie oznacza to swietosci 100% jego uczestnikow. Qrde, czy na prawde nikt juz nie chce Ciebie czytac, skoro sie roznych dziwnych trikow chwytasz (patrz forma Twojego tematu)? Wspolczuje marginalizacji. Pewnie ego ucierpialo. Wybacz zlosliwosc. Swoim postem postanowilem podbudowac Twoja samoocene (powiedzmy ze nabijam ci zainteresowanie tematem). Zdecyduj sie tez, czy Kosciol to temat polityczny czy nie i odpowiednio do decyzji trzymaj sie stalej czesci forum. Chyba ze na prawde zzera cie desperacja, bo zauwaza Cie tylko Zuzanna, ktora tak bardzo lubisz :) Acha, zdaje mi sie, ze przy placu Kosciuszki znajduje sie Urzad Pracy. Moze chociaz sprobuj znalezc sobie zajecie :). Jak nie wyjdzie mozna zawsze szukac pracy za granica. -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
A, pozwol ze cie oswiece w blednym przeswiadczeniu, ktore uparcie glosiles. Otoz, moze ci sie w glowie to nie miescic, ale kosciol nie zwalcza seksu. masz na przyklad: http://www.pardon.pl/artykul/4179/koscielne_rady_na_wielki_post_wiecej_seksu_i_slodyczy -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
"od kiedy istnieje Kościół, Bóg w nim nie mieszkał od kiedy mamy duszę, Bóg jej nigdy nie opuścił więc mówię raz, a dobrze, i w najlepszej wierze: "zmień się, lub przepadnij, ********** klerze!"" "Lepiej umrzeć na wyprostowanych nogach niż żyć na zgiętych kolanach"
|
|
Mit o świętości kościoła polega na dogmacie o boskim jego pochodzeniu. Nauka i my racjonaliści wiemy, że religia jest wytworem ludzkim /najpierw materia, potem idea/. Konsekwencją tego mitu jest dogmat o sukcesji apostolskiej, który ustawia biskupów i księży w prostej linii od Jezusa-Syna Bożego. Kościół w Polsce będzie tak długo tematem politycznym , jak długo biskupi i księża bedą mieli istotny i własnie polityczny wpływ na państwo, które narzuca swiatopogląd katolicki. Ludzie "...przez setki lat ludzie byli głupi..." bo najczęściej są naiwni w wierze nie zagłębiając się zbytnio w istotę dogmatów /podobna naiwnośc i nieswiadomość ludzi pozwalała na prawie 5o letnie trwanie PRL-u/ Skoro bagatelizujecie rolę księży w wierze w boga to po co oni są wam potrzebni? Wyobrażcie sobie, że przed zamówieniem chrztu, ślubu czy pogrzebu macie wiedzę o kilku księżach, z których jeden jest pedofilem, drugi homosiem, trzeci alkoholikiem , a do czwartego nie ma zastrzeżeń. Czy mając wybór nie zwrócicie się o posługę tylko do czwartego? Czy też może będzie wam wszystko jedno, który spełni sakrament? Jesteście naprawdę naiwni w wierze i bardzo mało wiecie o swojej religii. Kler na tym skutecznie żeruje. P.S. O czytelnośc moich postów bądż spokojny. Wystarczy, że ty je zawsze czytasz. Skutki tego są widoczne... rudy błazen z druhem
|
|
o2 - piękne źródło informacji. poszukaj lepiej jakichś bardziej humanitarnych źródeł wiedzy niż jakiegoś brukowca via internet. Nie myl Kościoła z kościołem. nie każdy ksiądz powinien być księdzem i tak jest w każdej branży.
|
|
Przytaczając takie przykłady chcę pobudzić krytyczne podejście katolików do wiary. Zastanówcie sie czy nie jest naiwnością wiara, że kler służy Wam jako posrednicy między ludem, a bogiem. No bo jakim pośrednikiem jest złoczyńca, często gwałcący wszystkie przykazania Dekalogu, który skutecznie, latami,a może i całe życie, udaje świętego tylko przy ołtarzu i oszukuje ludzi spełniając posługi, od których zalęży zbawienie, życie wieczne wierzących? Ja nie jestem odosobniony w pogladach antyklerykalnych ,bo do podobnych wniosków doszli wybitni duchowni katoliccy jak np. dawny ks. Węcławski, czy ojciec Obirek i wielu innych... Nie bądżcie naiwni w wierze. Podnieście się z kolan by bronić swojej godności. rudy błazen z druhem
|
|
Witam wszystkich. Dzień dobry! Pozdrawiam katolików. Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus. Okazuje sie, że krucjata przeciw antyKościołowi musi ciągle trwać. Ale... walka z kłamstwem odbywa się codziennie i to w kazdym sercu. Kościół jest święty przez świętość Ofiary Jezusa Chrystusa. Ofiary uosobianej codziennie na ołtarzach świątyń całego świata. Paplik. jako zadklarowany neokomunista (komunista mentalnosci brukselskiej) w innym temacie zadeklarował internacjionalizm (jak Tuchaczewski w 1920 roku). Komunisci, jako wichrzyciele ładu społecznego są przepedzani spod ludzkich siedzib. Paplik nawróć się, bo skończysz jak Judasz (na śmietniku). Szczęść Boże - życzę wszystkim _________________________ "Cóż to, zabiliście Boga i myślicie że ujdzie wam to bezkarnie?"[Fryderyk Nietzsche] „Naród, który usuwa Boga z przestrzeni publicznej jest zdolny do największych zbrodni” (własne)
|
|
hehe, nastepna zuza :) to jakas paranoja pozdrawiam trzezwo myslacych
|
|
No patrzę, że paplik i Zuzannak, ciągle toczycie walkę o kościół. Ja Ciebie paplik teraz nie do końca rozumiem. Na początku atakowałeś tylko kościół i księży, teraz zaczynasz atakować Naszą wiarę. Ja osobiście uważam, że wiara w Boga i bycie katolikiem, to jest Moja prywatna sprawa, i żaden ksiądz zboczeniec, alkoholik, czy co tam wolisz nie zmieni tego, dopóki ja będę pewny swojej wiary. ps. Bardzo fajnie że objawił Nam się taki Kamil, co prawda dyskusja z nim będzie bardzo ciężka, ale jest się z czego pośmiać. pozdrawiam
|
|
Ja nie walczę o, czy p/ko "koścółowi" i z "wiarą", mnie zależy na uwolnieniu państwa od religii i laicyzacji życia , by wyeliminować szkodliwy wpływ niemądrych zakazów i nakazów na życie publiczne. Można to osiągnąć przez propagowanie poglądów "niekatolickich", pobudzanie do krytycznego podejścia do wiary oraz przez reformę katolicyzmu, który we współczesnym świecie jest anachroniczny. To, że wielu katolików uważa księży za "zwykłych" ludzi i pomniejszają ich rolę w wierze w boga, to jest postępowe myslenie antyklerykalne i oznaką laicyzacji. Natomiast mało kto zdaje sobie sprawę, że z punktu widzenia prawa kościelnego , dogmatów jest to czysta herezja. Jednak wielu "idzie" dalej, albo do końca, jak np. Węcławski. Obirek, czy Bartoś - byli kapłani i nie stoją jedną nogą w kościele, a drugą poza nim, nie uznając wielu obowiązujących formalnie dogmatów. Ja postanowiłem żyć w pełni w zgodzie z racjonalizmem i zdrowym rozsądkiem, dlatego zostałem ateistą, czego wszystkim serdecznie życzę. Nie bądż bezkrytyczny w wierze. P.S. Czy łatwo żyć z wiarą, że twoje dziecko mógł ochrzcić pedofil, a ślubu udzielił rozpustnik? apostata
|
|
Re: Siarak Czy my wierzymy w tego samego Boga? A konkretniej - czy ufasz Chrystusowi? Przy okazji pozdrawiam katolików. Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus. _________________________ "Cóż to, zabiliście Boga i myślicie że ujdzie wam to bezkarnie?"[Fryderyk Nietzsche] „Naród, który usuwa Boga z życia publicznego jest zdolny do największych zbrodni” (własne)
|
|
Tak jestem katolikiem, może nie tak gorliwym, jak zapewne Ty jesteś, ale jestem, i co się z tym wiąże ufam Chrystusowi. Napisałem o Tobie w swoim poprzednim poście, dlatego że rozwaliłeś mnie tym tekstem o papliku. Ty chyba wychodzisz z założenia, że jak ktoś ma inne zdanie o religii, niż Ty ZuzannaK, czy Kmicić, to od razu jest albo komunistą, albo to jest jakiś spisek masonerii. A powracając do tematu, to Twój argument o tych trzech księżach Inkwizytor, jest trochę nie trafiony. Fakt byli oni wybitymi postaciami w środowisku kościoła, ale ich odejście nie musi oznaczać zerwania z wiarą. Na pewno w Polsce jest wielu księży którzy rezygnują z kapłaństwa, tak samo jak jest wielu młodych ludzi którzy tymi kapłanami chcą zostać. pozdrawiam
|
|
Paranoją jest wasza -antykatolikow hipokryzja, bo kim jest osoba ktora stawia siebie w pozycji nieomylnego w kwestiach nie zbadanych? Jak rowniez nazwac ludzi ktorzy roszcza sobie prawo do racjonalnego punktu widzenia ? TO wyglada dokladnie tak: Kolko wzajemnej adoracji okrutnie zmarginalizowanych ludzi pisze do siebie na wzajem: wszyscy sa ciemni, tylko my myslimy racjonalnie. Tyle o polskim antykatolickim "racjonalizmie". Kiernek, co do o2: o2 odsyla do zrodla. Zrodlo jest w gazecie o nazwie "Rzeczypospolita". -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |