Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Rondo Kościuszki |
Dzisiejszy wypadek potwierdzil to co widze codziennie.Chyba nie ma dnia by niebylo tam stłuczki czy czegoś innego. Ale to nie wina kierowcow tylko planu tego ronda...Szczególnie w godzinach rannych i popoludniowych jest na nim taki tłok ze auta czekaja okolo 10 minut(od ulicy rządowej) nim na nie wiadą.A jak juz wiadą to stoją kolejne 5 minut bo do ruchu właczają sie uzytkownicy z ulicy Pieknej,lub autobus przebija sie przez sznur samochodow by dostac sie na przystanek...Czy naprawde nikt tego nie widzi? TCo z tego ze jest duze te rondo jak jest wcale nie funkcjonalne? apeluje do władz,chociaz i tak wiem ze pewnie nic nie zdzialem o próbę poprawy funkconalności i szczegolnie bezpieczeństwa na Placu Kościuszki. ____ ^_^
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Rondo Kościuszki |
Najpierw niech sie wszyscy naucza jezdzic wewnetrznym pasem a nie jak wol objezdza rondo dookola zewnetrznym pasem. jak sie wbijam od strony zjazdu to mnie szlag trafia ze jade srodkowym pasem jak panisko a zewnetrzny pas jest zawalony, przez co korkuje sie dojazd do ronda od kazdej strony.
|
|
"Najpierw niech sie wszyscy naucza jezdzic wewnetrznym pasem a nie jak wol objezdza rondo dookola" Taa tylko spróbuj potem zjechać z tego środkowego pasa....
|
|
jakos nie mam z tym problemu, wcale nie jezdze szybko i sie nikomu nie wcinam, nikt na mnie nie trabi i tak dalej. Jezdze po prostu dynamicznie w miare mozliwosci. Jak mam zjechac to rzadko musialem sie zatrzymywac na wewnetrznym pasie. Mam praktyke w jezdzie po rondach. jakies 3 miesiace codziennie musialem po nich jezdzic w anglii. Tam ronda sa inaczej zbudowane, gdy masz wjazd na rondo to dany pas ruchu jest przewidziany do danego kierunku jazdy, wewnetrzny zas gdzy chcemy okrazyc cale rondo. Wystepuje tam bezkolizyjny ruch na rondzie poniewaz linie prowadza cie od samego wjazdu na rondo az do zjazdu z tego ronda w danym kierunku. Budowa rond w anglii bardzo mi sie podoba, podoba mi sie rowniez idea rond, poniewaz dojezdzajac do skrzyzowania musisz zwracac uwage na 2 lub wiecej kierunkow jazdy i jeszcze pamietac ktop ma pierwszenstwo - gdy dojezdzasz do ronda ustepujesz tylko jednemu kierunkowi jazdy. To nie wina rond ze ludzie nie potrafia jezdzic.
|
|
codziennie jeżdżę tamtędy z ul rządowej i prawie codziennie jakiś samochód zajeżdża mi drogę od strony Piątnicy. Lewym pasem poruszam się bez problemów, lecz nierzadko wcinam się innym kierowcom w celu wydostania się z "pułapki". Zgadzam się z tym że rondo jest niebezpieczne, ale wynika to chyba nie z braku umiejętności kierowców, lecz raczej z nawału pojazdów. Pozdrawiam orii
|
|
Ale Krzychu007 nie rozumiem twojego problemu!! Rondo kościuszki jest najprostrzym rondem jakie w zyciu widzialam (umowne dwa pasy wjazdu i po jednym pasie zjazdu). Problemy zaczely by sie wtedy gdy bylyby po 2 pasy zjazdu. Jednym slowem trzeba zdac prawo jazdy nie kupic ich :)
|
|
Też nie wiem o czym ten Krzychu 007 pierdzieli...Również nigdy nie miałem problemu z poruszaniem się po tym rondzie i szczerze to zszokowało mnie jak przeczytałem w tym poście, że to rondo jest niebezpieczne :/
|
|
:) heh Tor podzielam Twoje zdanie :). Kilka, klkanascie razy dziennie przejezdzam to rondo i nie ma problemu, no chyba, ze za problem ktos uzna podwyzszona uwage na innych :). Ludzie pora sie przyzwyczaic i nauczyc w koncu jezdzic w duzym ruchu, ktory wzrasta z roku na rok.
|
|
Codziennie jeżdżę tym rondem i nigdy nie mam problemu. Po prostu należy umieć jeździć i tyle, tak jak Dart76, orii, eewwa, Tor, SN4P i setki innych kierowców. Z powodu słabej znajomości ruchu, wielu kierowców stoi w długim korku na ulicach dojazdowych do ronda. A przecież wystarczy pojechać lewym pasem, który najczęściej jest wolny, potem wjechać na wewnętrzny pas ronda i to wszystko. Po co stać w korku? Moim zdaniem dużo gorsze są ronda z jednym pasem, bo wystarczy, że trafi się jakiś wystraszony oszołom, albo nauka jazdy i wtedy od razu przepustowość maleje.
|
|
Zgadzam się z Dart76, mnie tego uczyli na kursie, i też nigdy nie mam problemu z wlączeniem się do ruchu z wewn pasa. Powinno się nim jechać wtedy, kiedy objeżdża się więcej niż połowe ronda, takie przepisy i zasady.
|
|
rondo jest najlebszym i praktycznie jednym mozliwym rozwiazaniem w tamtym miejscu
|
|
Nie wiem jak miałoby wyglądać rondo funkcjonalne w tym momencie...ja też nie mam problemu z jazdą po tym rondzie. A tłok jest bo jest o wiele większe natężenie ruchu niż kiedyś i niestety trzeba dłużej czekać.
|
|
Nie mam pojęcia jakie mogło być lepsze rozwiązanie niż rondo tam po prostu jest duże natężenie ruchu na które nie mamy żadnego wpływu??? waldek27 wtedy nie uważałeś co robisz - teraz rób co uważasz?
|
|
A tak w ogóle to czemu w atykule na 4lomza, rondo jest w cudzysłowie??? przysłowiowe rondo??
|
|
Bo rondo to jest takie cudo bez znaku ustap pierwszenstwa na wjezdzie na nie, a to jest poprostu skrzyzowanie o ruchu okreznym.
|
|
A to przepraszam.
|
|
tak naprawde to problemem jest szybko rosnąca liczba aut w Łomży i ulice po prostu się zapychają bo były projektowane w czasach gdy w godzinach szczytu było kilka polonezów i syrenek... widać to na parkingach przy blokowiskach tam już niekiedy brakuje miejsca
|
|
Uważam że ronda są idealnym rozwiązaniem. Natomiast jazda wielu kierowców, ma wiele do życzenia. Proponuję obejrzeć krótkie filmy z kamery na tym rondzie, które są zamieszczone na stronie www.4lomza
|
|
za stodolo se wygrabta kolo i jezdzijta po niem bez problemow a od ronda kosciuszki odczepta sie .
|
|
zawsze narzekacie, że w Łomży powstają nowe ronda, a teraz może skrzyżowanie ze światłami chcecie??? A może rondo w kształcie turbiny ??? :D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |